Με τις μέχρι σήμερα ενδείξεις να συγκλίνουν ότι η σημερινή συνάντηση Τσακαλώτου-Σταθάκη-Χουλιαράκη με τον κοινοτικό επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί έχει περισσότερες πιθανότητες να βγάλει γκρίζο παρά λευκό καπνό για μια σειρά καθοριστικών θεμάτων οικονομίας και πολιτικής, το υπουργείο Οικονομικών προετοιμάζεται για την κατάθεση και την ψήφιση του νέου Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος εντός Σεπτέμβρη. Εκτός κι αν γίνει ένα μικρό θαύμα σήμερα και ο Π. Μοσκοβισί ανοίξει τη συζήτηση, την οποία κατηγορηματικά έκλεισε στα μέσα Ιουλίου, για χαλάρωση των στόχων πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% για τη διετία μετά το 2018.
Οι προσπάθειες οι οποίες συνεχίστηκαν τις προηγούμενες εβδομάδες, όταν φαινομενικά δεν υπήρχε «κίνηση» στα καυτά θέματα της διαπραγμάτευσης, μέχρι σήμερα δεν έχουν αποδώσει καρπούς.
Η κυβέρνηση επιδίωξε μείωση του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος στα επίπεδα του 2%-2,5% για το 2019 και το 2020, προσκρούοντας σε τείχος από την πλευρά των δανειστών. Ο μόνος σύμμαχος θα μπορούσε να θεωρηθεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο έχει ευθέως συναρτήσει το μέγεθος της διευθέτησης του χρέους με το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων (και άρα των δημοσιονομικών μέτρων), η αίσθηση που επικρατεί όμως είναι ότι το ευρωπαϊκό σκέλος των δανειστών -λαμβάνοντας πολύ σοβαρά υπόψη τις γερμανικές προεκλογικές ενστάσεις- δεν έχει πρόθεση να λήξει το θέμα του χρέους πριν το τέλος του έτους.
Στο πλαίσιο αυτό ενδεχομένως, εκτιμούν ορισμένες πηγές, στο σημερινό EwG, ο ESM αναμένεται να παρουσιάσει δέσμη μέτρων για τη βραχυχρόνια διευθέτηση του χρέους, ώστε να αναδειχθεί η συνέπεια επί των δεσμεύσεων του Eurogroup της 25ης Μαΐου.
Μετά η μπάλα είναι στο ελληνικό γήπεδο καθώς για να φτάσουμε στα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να έχει περάσει δύο σκοπέλους.
Ο πρώτος και άμεσος, η υλοποίηση των 15 προαπαιτούμενων για την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ. Το ρεπορτάζ του Euro2day.gr αναδεικνύει μια λίστα εκκρεμοτήτων με περιορισμένη πρόοδο. Οι εκπρόσωποι των δανειστών αναμένονται για μια ολιγοήμερη επίσκεψη στην Αθήνα, στις 12 Σεπτεμβρίου, μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, προκειμένου να αποτιμήσουν την πρόοδο. Υπενθυμίζεται ότι η υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ είναι διαθέσιμη, με βάση τις αποφάσεις του ESM, στο δίμηνο από την 1η Σεπτεμβρίου έως τις 30 Οκτωβρίου καθώς στη συνέχεια απαιτείται νέα έγκριση.
Αν και όταν περάσει το τεστ των προαπαιτούμενων -για τα οποία κυβερνητικές πηγές μεταδίδουν αισιοδοξία έγκαιρης ολοκλήρωσης-, ανοίγει ο δρόμος για τη δεύτερη αξιολόγηση -ο δεύτερος σκόπελος- με ένα αρχικό χρονοδιάγραμμα να αναφέρει ως σημείο εκκίνησης των συζητήσεων την 17η Οκτωβρίου.
Από τη σημερινή συνάντηση με τον Π. Μοσκοβισί το πρώτο το οποίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει θα είναι η τύχη του Μεσοπρόθεσμου. Αν δηλαδή τελικά η κυβέρνηση θα συμβιβαστεί με την ανάγκη -όπως υπαγορεύεται από τους δανειστές- άμεσης ψήφισης Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος με στόχο πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% κάθε έτος από το 2018 έως και το 2020.
Θα κριθεί όμως και η τακτική της κυβέρνησης στον νέο κύκλο διαπραγμάτευσης. Κυβερνητικό στέλεχος έλεγε τις προηγούμενες ημέρες ότι η θέση της Κομισιόν στο θέμα Γεωργίου -της ΕΛΣΤΑΤ- σηματοδοτεί μια νέα περίοδο στις σχέσεις με τους δανειστές. Το γυαλί έχει ραγίσει για μία ακόμα φορά, με έκδηλη την εκατέρωθεν δυσφορία. Οι διαστάσεις του ρήγματος, όμως, δεν έχουν ακόμα μορφοποιηθεί.