Το Μαξίμου δεν αιφνιδιάστηκε από τη δημόσια τοποθέτηση της Κομισιόν στην «υπόθεση Γεωργίου». Αντιθέτως, θεωρούσε δεδομένο (σ.σ. είχε και την πληροφόρηση) ότι οι δανειστές θα υποστήριζαν τα στατιστικά στοιχεία του 2010, βάσει των οποίων ξεκίνησε η μνημονιακή περιπέτεια και κατ' επέκταση τον πρώην πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου.
Το στοιχείο που «εξέπληξε» τους επιτελείς ήταν η «σύσταση» της Κομισιόν προς την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει ενεργά και δημόσια την εσφαλμένη εντύπωση ότι τα δεδομένα υπέστησαν παραποίηση κατά την περίοδο 2010-2015. Κι αυτό, όπως τονίζουν, παρά την κοινοτική επισήμανση ότι «η Επιτροπή έχει ως αρχή να μη σχολιάζει μεμονωμένες εθνικές δικαστικές διαδικασίες».
Πρόκειται για την απόφαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου (την 1η Αυγούστου) να επαναπέμψει σε δίκη τον πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου, με τις κατηγορίες της τεχνητής διόγκωσης του ελλείμματος το 2010 και της διατήρησης της ιδιότητας του υπαλλήλου του ΔΝΤ ενώ είχε αναλάβει το τιμόνι της Ανεξάρτητης Στατιστικής Αρχής.
«Η κυβέρνηση δεν θα παρέμβει»
Μετά από μίνι σύσκεψη του Αλέξη Τσίπρα με τους συνεργάτες του, η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη ανέλαβε να «επικοινωνήσει» την απαντητική επιστολή που απέστειλε στις Βρυξέλλες ο αποδέκτης της «σύστασης», υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, και κυρίως τα σημεία:
* Παρατηρείται μια αντίφαση μεταξύ «της πάγιας αρχής της Κομισιόν να μη σχολιάζει υποθέσεις που εκκρεμούν στη Δικαιοσύνη» και της προτροπής της στην ελληνική κυβέρνηση να πάρει θέση για το εάν τα στατιστικά στοιχεία του 2010 ήταν ή όχι έγκυρα.
* Η υπόθεση βρίσκεται στη Δικαιοσύνη και η ελληνική κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει.
* Αν η Κομισιόν έχει προνομιακή επιστημολογική θέση να κρίνει την υπόθεση (κάτι που, όπως τονίζει ο κ. Τσακαλώτος, δεν διεκδικεί ο ίδιος), τότε έχει την ηθική υποχρέωση να την καταθέσει στην ελληνική Δικαιοσύνη για να διευκολύνει το έργο της.
Το «δια ταύτα», σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, είναι ότι η κυβέρνηση δεν θα υποστηρίξει το έργο του επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου το 2010, δεν θα... αποκηρύξει την επαναπομπή του σε δίκη και θα περιμένει να ολοκληρωθεί η δικαστική διαδικασία.
Οπερ, δεν θα ταχθεί εναντίον της επαναπομπής της υπόθεσης στο δικαστήριο, όπως εμμέσως της ζητείται να πράξει.
Πολιτικές αναταράξεις και... αντισυσπειρώσεις
Οπως ανέφερε το Euro2day.gr αμέσως μετά την εισαγγελική απόφαση για επαναπομπή της υπόθεσης (στο ποινικό της σκέλος) στη Δικαιοσύνη, η «υπόθεση Γεωργίου» θεωρείται από πολιτικά στελέχη της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης «άκρως σημαντική», για δύο λόγους:
* Πρώτον, προκαλεί (ήδη) αναταράξεις στο εσωτερικό της ΝΔ καθώς ο λεγόμενος «καραμανλικός χώρος» τάσσεται υπέρ της επαναπομπής, προκειμένου να υπάρξει μερική, έστω, αποκατάσταση της διακυβέρνησης Καραμανλή στην οποία καταλογίζεται ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός που οδήγησε στα μνημόνια.
Παράγοντες του χώρου μιλούν για σαφώς κακή οικονομική κατάσταση το 2009, η οποία, όπως λένε, σε μεγάλο βαθμό κληρονομήθηκε από τη δεύτερη τετραετία Σημίτη και τις υπέρογκες δαπάνες για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Υποστηρίζουν ωστόσο ότι «ο Καραμανλής είπε την αλήθεια» πριν από τις εκλογές του 2009 και ότι τα στοιχεία διογκώθηκαν στη συνέχεια από την κυβέρνηση Παπανδρέου.
Οι αναταράξεις προκαλούνται από τη (μέχρι στιγμής) άρνηση της σημερινής ηγεσίας της ΝΔ να στηρίξει την επαναπομπή, αφενός επειδή αποδέχεται τις ευθύνες της «καραμανλικής» διακυβέρνησης και, αφετέρου, διότι μία τέτοια κίνηση θα έκοβε κάθε γέφυρα προς το ΠΑΣΟΚ, με το οποίο επιχειρεί να χτίσει «αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο».
Σημειώνεται ότι εναντίον της επαναπομπής του κ. Γεωργίου τάσσεται... το «όλον ΠΑΣΟΚ», από το Κίνημα του Γιώργου Παπανδρέου μέχρι τη σημερινή ηγεσία του κόμματος και την πλευρά του Ευ. Βενιζέλου.
Σε πρόσφατη ανάρτησή του στο Διαδίκτυο, μάλιστα, ο κ. Βενιζέλος έκανε λόγο για τον «τρίτο κυβερνητικό εταίρο» του ΣΥΡΙΖΑ, υπονοώντας το «καραμανλικό» δυναμικό.
Και στη μέση, το χρέος
* Δεύτερον, η επαναφορά στο προσκήνιο των κατηγοριών περί «τεχνητής διόγκωσης του ελλείμματος» (πόσο μάλλον μέσω της δίκης, εάν τελικά η υπόθεση φτάσει στο δικαστήριο) θα επηρεάσει τη διαπραγμάτευση για το ελληνικό χρέος.
Κατά τον ίδιον τον κ. Γεωργίου αρνητικά, όπως δήλωσε στους FT μετά την επαναπομπή. Κατά άλλους (από συμπολίτευση και τμήμα της αντιπολίτευσης), θετικά -εάν βεβαίως αποδειχθεί ότι πράγματι υπήρξε «φουσκωμένο έλλειμμα».
Προς το παρόν, η προσοχή εστιάζεται στις πολιτικές παρενέργειες.