Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οικονομία-ανάπτυξη-κοινωνική πολιτική στο «καλάθι» της ΔΕΘ

Συνεδρίασε το άτυπο Κυβερνητικό Συμβούλιο για τις πρώτες «μάχες» του φθινοπώρου. Στο επίκεντρο βρέθηκαν οι επενδύσεις, η «δίκαιη ανάπτυξη» και η δεύτερη αξιολόγηση. Υπό διαβούλευση με τους θεσμούς παραμένει το νομοσχέδιο για το πλαστικό χρήμα.

Οικονομία-ανάπτυξη-κοινωνική πολιτική στο «καλάθι» της ΔΕΘ

Τις πρώτες «μάχες» του φθινοπώρου αφορούσε η συζήτηση του άτυπου Κυβερνητικού Συμβουλίου που συνεδρίασε το μεσημέρι υπό τον Αλέξη Τσίπρα.

Το μεγαλύτερο μέρος, κατά τις πληροφορίες, αφορούσε στην προετοιμασία και προγραμματισμό του κυβερνητικού επιτελείου εν όψει ΔΕΘ και επίσημης έναρξης του νέου γύρου διαπραγμάτευσης με αιχμή το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.

Ως προς την ομιλία του πρωθυπουργού στα εγκαίνια της ΔΕΘ (10 Σεπτεμβρίου) σημειώθηκε ότι θα κινηθεί σε τρεις άξονες, πορεία της οικονομίας, ανάπτυξη, κοινωνική πολιτική, με ανακοινώσεις και σχεδιασμούς που θα υπηρετούν τον γνωστό στόχο της κυβέρνησης περί «δίκαιης ανάπτυξης».

Σ΄αυτό το πλαίσιο θα παρατεθεί ο ετήσιος απολογισμός (που συμπίπτει με τον πρώτο χρόνο της κυβέρνησης μετά τις εκλογές του περσινού Σεπτεμβρίου), ο οποίος εκτιμάται ότι θα είναι «πλούσιος» στους τομείς της Υγείας, της φοροδιαφυγής και της αντιμετώπισης της διαπλοκής-διαφθοράς.

Σε μία (ακόμα) προσπάθεια να ανακοπεί η προεκλογολογία, ο κ.Τσίπρας θα «απλώσει» αυτούς τους άξονες σε ορίζοντα τριετίας, δηλαδή μέχρι την ολοκλήρωση της θητείας της κυβέρνησης το 2019.

Προς επιβεβαίωση των πληροφοριών δε, οριστικοποιήθηκε η απόφαση να αναδειχθεί το επενδυτικό κομμάτι στο επίκεντρο της πρωθυπουργικής ομιλίας, με ειδικές αναφορές σε προγράμματα, συμφωνίες και νομοθετικά πλαίσια, ενώ ειδική αναφορά θα επιχειρήσει στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Τα πρώτα νομοσχέδια

Η συζήτηση στο άτυπο κυβερνητικό όργανο στράφηκε και στο νομοθετικό έργο, δεδομένου ότι οι εργασίες της Βουλής αρχίζουν πάλι την Δευτέρα.

«Ποδαρικό» θα κάνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας και θα ακολουθήσουν νομοθετήματα από Δικαιοσύνης, Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Βιομηχανίας.

Το περίφημο νομοσχέδιο για το πλαστικό χρήμα παραμένει υπό συζήτηση με τους εταίρους και ως εκ τούτου δεν μπήκε στον άμεσο προγραμματισμό.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v