Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εντείνεται η τουρκική πίεση για έκδοση των «οκτώ»

Μία ημέρα μετά το επίσημο αίτημα της Αγκυρας προς την Αθήνα για τους οκτώ στρατιωτικούς, ο Τούρκος πρωθυπουργός ζήτησε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Α.Τσίπρα. Ο χρόνος κυλά αντίστροφα προκαλώντας πονοκέφαλο στην κυβέρνηση.

Εντείνεται η τουρκική πίεση για έκδοση των «οκτώ»

Ο Αλέξης Τσίπρας βρέθηκε χθες το πρωί σε ένα "έρημο" Μαξίμου καθώς το δεκαήμερο των θερινών διακοπών για τους επιτελείς του ολοκληρώνεται την Κυριακή.

Ο ίδιος μετέβη στο γραφείο του καθώς ειδοποιήθηκε αρμοδίως ότι ο Τούρκος ομόλογός του Μπιναλί Γιλντιρίμ ζήτησε τηλεφωνική επικοινωνία – η οποία πραγματοποιήθηκε νωρίς το πρωί χθες.

Στο λιτό δελτίο Τύπου που εξεδόθη από το γραφείο του πρωθυπουργού, αναφέρεται ότι η συνομιλία αφορούσε "στις διμερείς συναντήσεις κατά την επόμενη περίοδο, καθώς και τη συνεργασία στο προσφυγικό, τις μεταφορές και την ενέργεια", ενώ "συζητήθηκαν επίσης θέματα δικαστικής συνεργασίας".

Αυτή η τελευταία παράγραφος, ωστόσο, παραπέμπει στον νέο μεγάλο πονοκέφαλο που απέκτησε η Αθήνα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην γείτονα: στην "τύχη" των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που προσγειώθηκαν με ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη ζητώντας πολιτικό άσυλο.

Μετά από ένα μήνα αναμονής, το τουρκικό αίτημα για δικαστική έκδοση των "οκτώ" έφτασε τελικά προχθές στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, ενώ όπως επιβεβαίωσαν διπλωματικές πηγές "το αίτημα παρελήφθη και προωθήθηκε αυθημερόν στο υπουργείο Δικαιοσύνης" – όπως ακριβώς προβλέπει η Ευρωπαϊκή Σύμβαση.

Παρότι το Μαξίμου τήρησε σιγήν ιχθύος, θεωρείται βέβαιο ότι ο κ. Γιλντιρίμ "έθιξε το θέμα" στον κ.Τσίπρα, καθώς η Αγκυρα δεν θέλει να καθυστερήσει η διαδικασία – πόσο μάλλον να απορριφθεί το αίτημά της για την έκδοση.

Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός θα έχει τετ α τετ με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ που θα γίνει στα μέσα Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη, με το Κυπριακό και το προσφυγικό να είναι στην ατζέντα της.

Ενταση ανάμεσα στα δύο ΥΠΕΞ

Τις δύο προηγούμενες εβδομάδες μάλιστα προκλήθηκε ένταση ανάμεσα στα ΥΠΕΞ των δύο χωρών, με αφορμή δήλωση του Ελληνα υπουργού Νίκου Κοτζιά για διασύνδεση των πραξικοπηματιών με τις δυνάμεις κατοχής στην Κύπρο.

«Οι πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας για εμπλοκή της ηγεσίας και αξιωματικών των κατοχικών στρατευμάτων στην Κύπρο στην απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, επιβεβαιώνουν και ενισχύουν, έτι περαιτέρω, την πάγια θέση μας ότι η κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος και η αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων αποτελούν βασικές προϋποθέσεις της λύσης του Κυπριακού ζητήματος, καθώς αποδεικνύεται για ακόμη μία φορά η ανάγκη απομάκρυνσής τους από την Κύπρο", είχε δηλώσει ο κ. Κοτζιάς στις 2 Αυγούστου.

Η απάντηση ήρθε την προηγούμενη Πέμπτη, με την Αγκυρα να εκφράζει "τη λύπη της" για τη δήλωση Κοτζιά, μέσω ανακοίνωσης που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του τουρκικού ΥΠΕΞ.

Ο χρόνος κυλά αντίστροφα

Ως προς το αίτημα των "οκτώ" για πολιτικό άσυλο, η ελληνική πλευρά παραπέμπει στη Δικαιοσύνη αποφεύγοντας κάθε σχόλιο – πόσο μάλλον πρόβλεψη – γύρω από την τύχη του.

Το αίτημα των στρατιωτικών για χορήγηση ασύλου και το αίτημα της τουρκικής κυβέρνησης για έκδοσή τους θα εκδικαστούν ως δύο ξεχωριστά ζητήματα, ενώ για την έκδοση θα αποφανθούν το Συμβούλιο Εφετών του Αρείου Πάγου και, εν τέλει, ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με έγκριτους νομικούς, εάν στην γείτονα ίσχυε η θανατική ποινή, η έκδοση θα ήταν αδύνατη από την ελληνική (και οποιαδήποτε ευρωπαϊκή) κυβέρνηση. Το ότι δεν ισχύει δυσκολεύει τα πράγματα.

Παρά ταύτα – λένε οι ίδιες πηγές – μένει να αποδειχθεί εάν το τουρκικό αίτημα περί έκδοσης συνοδεύεται από τεκμηριωμένο κατηγορητήριο για τους "οκτώ", επαρκείς διαβεβαιώσεις για τη διεξαγωγή δίκαιης δίκης και ρητή δέσμευση ότι δεν θα αντιμετωπίσουν την ποινή του θανάτου. (σ.σ. αυτό το τελευταίο συνδέεται με τις συνεχείς δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν περί πιθανής επαναφοράς της θανατικής ποινής).

Ο χρόνος για την (πολύ δύσκολη) ελληνική απόφαση κυλά αντίστροφα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v