Σε σκηνές από τα προσεχώς παραπέμπει η πρώτη – μετά την Δεκαπενταυγουστιάτικη εκεχειρία – κόντρα της κυβέρνησης και της ΝΔ για την πορεία του προϋπολογισμού.
Μαξίμου και ΥΠΟΙΚ αντέδρασαν στις εκτιμήσεις περί κατάρρευσης των εσόδων και στην προειδοποίηση ότι αυτή η κατάσταση θα ενεργοποιήσει τον «κόφτη» (μισθών και συντάξεων) στις αρχές του επόμενου έτους.
«Η επιμονή της αντιπολίτευσης και μερίδας του Τύπου να παρουσιάσουν μια εικόνα οικονομικής καταστροφής έχει ξεπεράσει κάθε όριο γραφικότητας», ανέφεραν οι κυβερνητικές πηγές, υποστηρίζοντας ότι η απόκλιση των καθαρών εσόδων, κατά 354 εκατ ευρώ από τον στόχο, αφορά μόνο τον Ιούλιο και υπερκαλύπτεται από την ιδιαίτερα θετική πορεία του προηγούμενου εξαμήνου.
Η κυβέρνηση θεωρεί δεδομένο ότι θα υπερκαλυφθεί ο φετινός στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος και, συνεπώς, χαρακτηρίζει κινδυνολογία για τις ανάγκες της αντιπολιτευτικής προπαγάνδας κάθε αναφορά στον «κόφτη».
Επιχειρώντας δε, να αναδείξουν ένα μίνιμουμ, έστω, στοιχείο υπέρ των οικονομικά αδυνάμων, οι ίδιες πηγές ανέφεραν μεν ότι για ολόκληρο το επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου τα καθαρά έσοδα τακτικού προϋπολογισμού είναι 422 εκατ ευρώ πάνω από τον στόχο, με δεδομένο ωστόσο ότι οι επιστροφές φόρων είναι αυξημένες κατά 220 εκατ. ευρώ – επίσης πάνω από τον στόχο.
«Ρύθμιση για τα χρέη των μικρών»
Αυτό το τελευταίο επιχείρημα δείχνει την αγωνία του κυβερνητικού επιτελείου για τη «συμπεριφορά» που θα επιδείξουν οι φορολογούμενοι, καθώς στα υφιστάμενα χρέη (προς Εφορία και ασφαλιστικά ταμεία) προστίθενται οι φετινές υποχρεώσεις, συν ο ΕΝΦΙΑ.
Μεγαλύτερο πονοκέφαλο προκαλούν τα κατασχετήρια καθώς, όπως έχει προ πολλού αναφέρει το Euro2day.gr, θα πάρουν μορφή χιονοστιβάδας μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι κυβερνητικοί επιτελείς (από Μαξίμου και υπουργείο Οικονομικών) συζητούν ρύθμιση που θα ανακουφίσει τους υπόχρεους και, ταυτόχρονα, «θα τους εξασφαλίσει κλίμα ασφάλειας».
Η συζήτηση αφορά μεταφορά του χρέους των μικρομεσαίων (εισοδημάτων και επιχειρήσεων) ώστε να αποπληρωθεί στο μέλλον, υπό την προϋπόθεση ότι όσοι ενταχθούν στη ρύθμιση θα είναι συνεπείς στις νέες υποχρεώσεις τους.
«Κάτι σαν bad bank με κοινωνικό πρόσημο», λένε χαρακτηριστικά, με την επισήμανση ότι η σκέψη αυτή «δουλεύεται» ώστε να ενταχθεί στο πρόγραμμα που θα παρουσιάσει ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ, στις 10 Σεπτεμβρίου.
Εάν, βεβαίως, δοθεί και το πράσινο φως από τους δανειστές.