Καθόλου αισιόδοξες δεν περιγράφονται οι προοπτικές για το έλλειμμα του ειδικού λογαριασμού που τηρεί ο Λειτουργός της Αγοράς Ηλεκτρισμού (ΛΑΓΗΕ) και μέσω του οποίου πληρώνονται οι παραγωγοί ΑΠΕ.
Την προβληματική εικόνα του λογαριασμού αυτού, κυρίως στο σκέλος των εσόδων του, περιέγραψε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΛΑΓΗΕ Μιχάλης Φιλίππου στην Μόνιμη Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, όπου (για ακόμη μια φορά) με όρους fast track συζητήθηκε το νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ.
Σύμφωνα λοιπόν με τον επικεφαλής του Λειτουργού, τα έσοδα του Λογαριασμού αυτού είναι μειωμένα, καθώς επηρεάζονται σωρευτικά από:
* Την μείωση κατά 100 εκατομμύρια του εσόδου του ειδικού τέλους ΕΤΜΕΑΡ, το οποίο καταβάλλουν οι πελάτες της ΔΕΗ και των άλλων προμηθευτών, μέσω των λογαριασμών κατανάλωσης ηλεκτρικού. Η μείωση αυτή είναι απόρροια της μειωμένης κατανάλωσης ηλεκτρικού.
* Τα χαμηλά επίπεδα στα οποία κινείται η Οριακή Τιμή Συστήματος (χονδρική τιμή), γύρω στα 43 ευρώ η μεγαβατώρα, λόγω της πολύ χαμηλής τιμής του φυσικού αερίου. Αποτέλεσμα είναι η αύξηση της διαφοράς μεταξύ ΟΤΣ και εγκεκριμένης ταρίφας για κάθε τεχνολογία ΑΠΕ, την οποία καλύπτει ο λογαριασμός. Για παράδειγμα με ΟΤΣ 60 ευρώ, ο Λογαριασμός του ΛΑΓΗΕ το 2016 θα πρέπει να καλύψει περίπου 26 ευρώ για να πληρώσει τη μεγαβατώρα του αιολικού (η μέση τιμή για την τεχνολογία αυτή θα διαμορφωθεί το 2016 περίπου στα 86 ευρώ), ενώ με ΟΤΣ 43 ευρώ η διαφορά αυξάνεται σε 43 ευρώ.
* Τη μείωση των εσόδων από το ειδικό τέλος λιγνίτη, λόγω μείωσης της παραγωγής από τη ΔΕΗ. Το έσοδο αυττό αναμένεται να διαμορφωθεί στα 29 εκατομμύρια φέτος από 28 εκατομμύρια πέρυσι.
* Τη μεγάλη μείωση των εσόδων από την εκποίηση δικαιωμάτων ρύπων στο Χρηματιστήριο της Φραγκφούρτης. Αυτά θα διαμορφωθούν φέτος σε περίπου 86 εκατομμύρια έναντι 175 εκατομμυρίων το 2015.
* Την εμφάνιση διαφορών σε βάρος του λογαριασμού του ΛΑΓΗΕ, από τον Διαχειριστή του Δικτύου ΔΕΔΔΗΕ. Ως γνωστόν στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ είναι συνδεδεμένες πολλές μικρές μονάδες κυρίως φωτοβολταϊκά. Λόγω δε της έλλειψης σύγχρονων μετρητών, η εκκαθάριση της παραγωγής των ΑΠΕ στο δίκτυο διανομής γίνεται με καθυστέρηση που φθάνει έως και δύο χρόνια. Έτσι για το 2014, προέκυψε διαφορά περίπου 40 εκατομμυρίων, η οποία επιβαρύνει αναδρομικά το Λογαριασμό.
Στο σημείο αυτό να σημειωθεί ότι στο τέλος Ιουνίου, το σωρευτικό έλλειμμα του Λογαριασμού είναι στα 190 εκατομμύρια, ενώ η προοπτική είναι να πλησιάσει τα 500 εκατομμύρια στο τέλος του 2017.
Θεωρητικά, την άσχημη εικόνα του Λογαριασμού, του στρεβλού τρόπου ανάπτυξης των ΑΠΕ και τις δυσλειτουργίες λόγω αρχικού σχεδιασμού του μηχανισμού εκκαθάρισης της ημερήσιας αγοράς, καλείται να διορθώσει το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε την περασμένη Παρασκευή στην ολομέλεια της Βουλής.
Το ανησυχητικό ωστόσο είναι ότι ο επικεφαλής του ΛΑΓΗΕ, απέφυγε να ποσοτικοποιήσει τα αποτελέσματα που θα έχει η εφαρμογή του νέου νόμου.
Στην παρέμβασή του περιορίστηκε να πει ότι «με το νέο σύστημα θα υπάρξουν καλύτερα αποτελέσματα».