Τα κοινωνικά προβλήματα που επιφέρει η εφαρμογή του «εμπροσθοβαρούς» δανειακού προγράμματος ρίχνουν βαριά τη σκιά τους στο Μαξίμου. Παρότι από αύριο ξεκινά η δεκαήμερη «δεκαπενταυγουστιάτικη» ανάπαυλα για τα περισσότερα μέλη του κυβερνητικού επιτελείου το κλίμα είναι φορτισμένο:
- Από τη μια, οι μειώσεις των επικουρικών συντάξεων και του ΕΚΑΣ επιβάλλουν την άμεση εξεύρεση αντισταθμιστικών μέτρων ανακούφισης «ή και έκτακτων βοηθημάτων».
- Από την άλλη, το περίφημο Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (που είχε εξαγγείλλει ο Αλέξης Τσίπρας τον Μάιο) από το «περίσσευμα» του πρωτογενούς πλεονάσματος με προορισμό αυτό το πεδίο, παραμένει στα χαρτιά, καθώς οι εταίροι δεν δίνουν το πράσινο φως για την διάθεσή του.
«Και να το δώσουν όμως δεν επαρκεί για τις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες», παρατηρούν συνεργάτες του πρωθυπουργού, ενώ συμφωνούν με την άποψη ότι «ο συνταξιούχος που βλέπει σήμερα να μειώνεται η σύνταξή του δεν μπορεί να περιμένει μέχρι το 2018 που θα υπάρξει η εξισορρόπηση μέσω της εθνικής σύνταξης».
Κι επειδή – όπως προσθέτουν – ούτε η κυβέρνηση μπορεί να περιμένει την ανάπτυξη και την αύξηση του ΑΕΠ για να προχωρήσει στις αναγκαίες δράσεις, «η λύση πρέπει να βρεθεί άμεσα, υπό τις σημερινές συνθήκες».
Οπερ, να υπάρξουν «το συντομότερο δυνατό» αποφάσεις όχι μόνο για το χρέος, αλλά και για τα πρωτογενή πλεονάσματα, από το ύψος των οποίων θα εξαρτηθούν τα «περισσεύματα» για στοιχειώδη κοινωνική πολιτική.
«Να ξαναδούμε το 3,5% του 2018»
Κατά τις ίδιες πηγές, η συζήτηση για το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα (2017-2020) δεν πρέπει να περιορισθεί στους στόχους της διετίας 2019-2020 αλλά να αφορά και στη μείωση του στόχου για 3,5% του ΑΕΠ πλεόνασμα το 2018, με τους πλέον ανήσυχους να «κοιτούν» ακόμη και το πλεόνασμα του επόμενου έτους που έχει ορισθεί στο 1,75%.
«Κάθε μία μονάδα λιγότερη σημαίνει 1,75 δισ. ευρώ ή και περισσότερα εάν πετύχουμε μικρή, έστω, αύξηση του ΑΕΠ», σημειώνουν, δίνοντας το μέτρο της αγωνίας που υπάρχει στην κυβέρνηση.
Καθοριστικό για τα παραπάνω θεωρούν τον Σεπτέμβριο, καθώς προτίθενται να τρέξουν παράλληλα τις συζητήσεις για το χρέος και τα πλεονάσματα.
Για το μεν χρέος υπάρχει (και) η αναφορά του Αμερικανού ΥΠΟΙΚ Τζακ Λιού «να διευθετηθεί πριν βγει το έτος», παρότι το Βερολίνο πιέζει να παραπεμφθούν όλα τα μεγάλα ζητήματα για μετά τις γερμανικές εκλογές (σ.σ. σε ένα χρόνο).
Σ΄αυτό το πλαίσιο η επιχειρούμενη Σύνοδος του Νότου
Για τα πλεονάσματα; «Η προσπάθεια θα είναι δύσκολη αλλά, πλέον, αποδεικνύεται μονόδρομος», λένε οι κυβερνητικές πηγές, ενώ δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να γίνει η πρώτη κρούση στο Eurogroup της 7ης Σεπτεμβρίου.
Σ΄αυτό το πλαίσιο προβάλλεται η «Σύνοδος Κορυφής του Νότου» που επιδιώκει ο Αλέξης Τσίπρας να συγκαλέσει στην Αθήνα στα μέσα Σεπτεμβρίου, με κεντρικό θέμα την κοινή πρόταση των Νοτιοευρωπαίων ηγετών σε αντι-λιτότητα κατεύθυνση, με έμφαση την απασχόληση και την ανάπτυξη.
Επισήμως δεν έχει «κλείσει» ακόμη η συμφωνία για τη Σύνοδο, ωστόσο τα μηνύματα από Γαλλία-Ιταλία-Πορτογαλία-Μάλτα-Κύπρο εμφανίζονται θετικά, με ισχυρή πιθανότητα να ανταποκριθεί και ο Ισπανός Μαριάνο Ραχόι, εάν καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση.