Τα κρυφά όπλα που οδηγούν το «Ελ. Βενιζέλος» σε νέα ρεκόρ

Ποιοι προορισμοί βοήθησαν το αεροδρόμιο της Αθήνας να επιστρέψει σε διψήφια ποσοστά αύξησης επιβατών τον Ιούλιο. Διπλασιάστηκε η μείωση επιβατών από Τουρκία μετά το πραξικόπημα. Η πορεία από την αρχή του χρόνου.

Τα κρυφά όπλα που οδηγούν το «Ελ. Βενιζέλος» σε νέα ρεκόρ

Συνθήκες για το άνοιγμα ενός νέου ανοδικού κύκλου της επιβατικής κίνησης στο αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος" διαμορφώνονται το τελευταίο δίμηνο, παρά τις αρχικές εκτιμήσεις για χαμηλή πτήση των μεγεθών του τη φετινή χρονιά.

Η απότομη προσγείωση από τις υψηλές πτήσεις της επιβατικής κίνησης του πρώτου τριμήνου (+11,9% τον Ιανουάριο, +18,2% το Φεβρουάριο, +17,2% το Μάρτιο) στο αναιμικό +1,3% του Απριλίου οδήγησε κορυφαία στελέχη του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) και παράγοντες της τουριστικής αγοράς στην εκτίμηση ότι ολοκληρώθηκε η σχεδόν τρίχρονη ανοδική πορεία του.

Πολύ περισσότερο καθώς τον συγκεκριμένο μήνα οι επιβάτες εξωτερικού κατέγραψαν οριακή μείωση 0,3% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2015.

Στη συνέχεια, ωστόσο, τα δεδομένα άλλαξαν. Τον Μάϊο η συνολική κίνηση του αεροδρομίου της πρωτεύουσας σημείωσε άνοδο 8,9% (+11,7% εσωτερικού, +7,4% εξωτερικού). Παράλληλα τον Ιούνιο φάνηκε ότι η ανοδική δυναμική που είχε αρχίσει να μορφοποιείται δεν είχε επαρκή καύσιμα για πτήση σε μεγάλα ύψη με αποτέλεσμα η επιβατική κίνηση του αεροδρομίου να εμφανίσει, μεν, άνοδο αλλά σε χαμηλό μονοψήφιο ποσοστό (+4%). Αποτέλεσμα της «δειλής» αύξησης επιβατών εσωτερικού κατά 3,9% και εξωτερικού κατά 4%.

Τον Ιούλιο, όμως, το αεροδρόμιο επέστρεψε σε διψήφια ποσοστά αύξησης της επιβατικής του κίνησης. Η συνολική επιβατική κίνηση κατέγραψε άνοδο 11% με τους επιβάτες εσωτερικού να εμφανίζουν αύξηση 9,7% και του εξωτερικού 11,7%. Σε απόλυτους αριθμούς η επίδοση μεταφράζεται σε περίπου ένα εκατ. περισσότερους επιβάτες από τους οποίους 400 χιλιάδες περισσότεροι διακινήθηκαν με δρομολόγια εσωτερικού και σχεδόν 600 χιλιάδες περισσότεροι με πτήσεις εξωτερικού.

Σύμφωνα με στοιχεία του αεροδρομίου της Αθήνας οι δημοφιλέστεροι προορισμοί του Ιουλίου ήταν κατά σειρά η Θεσ/νίκη, το Λονδίνο, η Σαντορίνη, το Παρίσι και η Λάρνακα.

Όπως εξήγησε, ωστόσο, στο Euro2day.gr αρμόδια πηγή του ΔΑΑ οι προορισμοί που είχαν τη μεγαλύτερη συνεισφορά στην άνοδο επιβατών του Ιουλίου σε απόλυτους αριθμούς ήταν κατά σειρά η Λάρνακα, η Νέα Υόρκη, το Βερολίνο, το Βουκουρέστι και η Μύκονος.

Η άνοδος του Ιουλίου, μάλιστα, θα ήταν ακόμα μεγαλύτερη αν δεν συνέβαινε η απόπειρα πραξικοπήματος στη γειτονική Τουρκία. Κι αυτό καθώς η γραμμή Αθήνα-Κων/πολη θεωρείται από τις πλέον «χρυσοφόρες» του διεθνούς δικτύου προορισμών του «Ελευθέριος Βενιζέλος» αφού, μεταξύ άλλων, η Κων/πολη αποτελεί ενδιάμεσο σταθμό για πολλούς επιβάτες που κατευθύνονται στην Ελλάδα από μακρινούς προορισμούς.

Η διοίκηση του ΔΑΑ τηρεί «σιγή ασυρμάτου» για τις επιπτώσεις που καταγράφηκαν στη ροή επιβατών από την Κων/πολη προς την Αθήνα μετά τις δραματικές εξελίξεις στην Τουρκία στα μέσα του περασμένου μήνα.

Ασφαλείς πηγές, ωστόσο, που προέρχονται από την εγχώρια αεροπορική αγορά ανέφεραν στο Euro2day.gr πως η επιβατική κίνηση από Κων/πολη προς Αθήνα κατέγραφε μείωση άνω του 15% στο τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου ενώ, αμέσως μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, η πτώση διπλασιάστηκε στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v