Τεράστια πτώση, που φτάνει το 74%, παρουσιάζουν οι επενδύσεις στον τομέα των κατασκευών στην Ελλάδα την περίοδο 2007 – 2015 σύμφωνα με την έκθεση της εταιρείας συμβούλων / ελεγκτών Deloitte «Ευρωπαϊκές Κατασκευαστικές Δυνάμεις 2015», που εξετάζει την πορεία των ισχυρότερων ομίλων της Γηραιάς Ηπείρου.
Μπορεί η χώρα μας να παρουσιάζει τη μεγαλύτερη κάμψη στην Ευρώπη στον τομέα των επενδύσεων σε υποδομές την τελευταία δεκαετία, αλλά οι αναλυτές της Deloitte προβλέπουν πως θα κινηθεί πτωτικά και φέτος.
Οι επενδύσεις σε υποδομές προβλέπεται πως φέτος θα μειωθούν κατά 3,5% σε σχέση με το 2015 (που υπολογίζονται σε οκτώ δισ. ευρώ), αλλά προβλέπεται ανάκαμψη από το 2017 με αύξηση κατά 8%.
Από την έρευνα της Deloitte προκύπτει πως και οι υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης που χτυπήθηκαν από την οικονομική κρίση παρουσιάζουν μεγάλη κάμψη στις επενδύσεις σε υποδομές. Ετσι την περίοδο 2007 – 2015 η πτώση στην Ιρλανδία ήταν 52%, στην Πορτογαλία 48%, στην Ισπανία 44%, στη Ρουμανία 39% και στην Ιταλία 36%.
Η κάμψη των επενδύσεων αποδίδεται κυρίως στην κατάρρευση της οικοδομής στην Ελλάδα και των αγορών ακινήτων σε αγορές όπως η Ιρλανδία, η Ισπανία, κλπ. Την ίδια περίοδο, πάντως, σε τέσσερις χώρες της Ευρώπης καταγράφεται αύξηση των επενδύσεων στις κατασκευές. Πρόκειται για την Πολωνία (αύξηση 20%), την Σουηδία (10%), την Γερμανία (10%) και το Βέλγιο (6%).
Χαρακτηριστικά της καθίζησης που έχουν υποστεί οι επενδύσεις στις κατασκευές στην Ελλάδα (κυρίως λόγω κατάρρευσης της οικοδομής) είναι και τα στοιχεία της Deloitte για το ύψος των σχετικών δαπανών ως ποσοστό του ΑΕΠ.
Η Ελλάδα βρίσκεται και πάλι στην τελευταία θέση της Ευρώπης καθώς οι επενδύσεις σε κατασκευές κινούνται λίγο πάνω από το 4% του ΑΕΠ. Μόνο σε Ιρλανδία και Πορτογαλία οι επενδύσεις βρίσκονται κάτω από το 8% του ΑΕΠ, ενώ σε αγορές όπως η Γαλλία, το Βέλγιο, η Πολωνία, η Ρουμανία κινούνται σε επίπεδα άνω του 11% του ΑΕΠ.
Μεγαλύτερη κατασκευαστική αγορά της Ευρώπης το 2015 ήταν η Γερμανία με συνολικές επενδύσεις που άγγιξαν τα 300 δισ. ευρώ, ενώ ακολουθούν η Γαλλία (248 δισ. ευρώ), η Βρετανία (245 δισ. ευρώ), η Ιταλία (136 δισ. ευρώ) και η Ισπανία (112 δισ. ευρώ).
Στον κατάλογο με τους 50 ισχυρότερους κατασκευαστικούς ομίλους της Ε.Ε. με βάση τον τζίρο, η γαλλική Vinci βρίσκεται στην πρώτη θέση με έσοδα 34,8 δισ. ευρώ το 2015, ενώ στη δεύτερη βρίσκεται ο ισπανικός κολοσσός ACS με έσοδα 34,9 δις. ευρώ.
Και οι δύο όμιλοι έχουν παρουσία στην Ελλάδα αν και οι Ισπανοί έχουν παραμείνει μόνο στις κοινοπραξίες διαχείρισης των οδικών αξόνων Ιόνια Οδός και Κεντρικής Ελλάδας. Στην τρίτη θέση βρίσκεται η επίσης γαλλική Bouygues (12,6 δισ. ευρώ), στην τέταρτη η σουηδική Skanska (7,3 δισ. ευρώ) και στην πέμπτη η επίσης γαλλική Eiffage (5,49 δισ. ευρώ).
Στους 50 ισχυρότερους ομίλους της Ευρώπης περιλαμβάνονται και τρεις ελληνικοί όμιλοι, η ΕΛΛΑΚΤΩΡ (41η), η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (47η) και η ΜΕΤΚΑ του ομίλου Μυτιληναίος (50η).