Πόροι 140 εκατ. από ΕΣΠΑ για την αντιμετώπιση της ανεργίας

Σε δύο άξονες οι παρεμβάσεις για την αύξηση της απασχόλησης. Η επιδότηση επιχειρήσεων και η επιχορήγηση ανέργων. Οι κατευθύνσεις και οι πόροι για την κοινωνική οικονομία. Τα έργα στο περιβάλλον και η ενίσχυση των ερευνητών.

Πόροι 140 εκατ. από ΕΣΠΑ για την αντιμετώπιση της ανεργίας

Στα 140 εκατ. ευρώ ανέρχεται το συνολικό ποσό που θα διατεθεί από το ΕΣΠΑ στον ΟΑΕΔ για την αντιμετώπιση της ανεργίας. Το ποσό αυτό θα κατανεμηθεί σε διάφορα προγράμματα-δράσεις, ενώ με βάση τον υφιστάμενο σχεδιασμό, τα 35 εκατ. ευρώ θα πρέπει να έχουν απορροφηθεί έως το τέλος του 2016.

Οι παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της ανεργίας δομούνται σε δύο πυλώνες. Ειδικότερα, σ' αυτόν της επιδότησης των επιχειρήσεων που θα προσλαμβάνουν ανέργους και στην επιχορήγηση των ανέργων για τη δημιουργία των δικών τους μικρών αλλά καινοτόμων επιχειρήσεων.

Η εξειδίκευση των δράσεων θα γίνει από τον ΟΑΕΔ και το υπουργείο Εργασίας, ωστόσο οι κατευθυντήριες γραμμές που έχουν δοθεί από το υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, το οποίο έχει και την κεντρική ευθύνη διαχείρισης του ΕΣΠΑ, ορίζουν ότι τα προγράμματα καταπολέμησης της ανεργίας θα πρέπει να προβλέπουν:

- Τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα για ανέργους και ειδικές ομάδες ανέργων

- Την απασχόληση ανέργων σε κλάδους αιχμής

- Την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών και κατάρτισης σε νέους ανέργους

- Την προώθηση των νέων έως 24 ετών από την ανεργία στην αυταπασχόληση, με επιδότηση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης έως 12 μήνες

- Την προώθηση νεανικής επιχειρηματικότητας μέσω της προώθησης της καινοτομίας και παροχής συμβουλευτικής για τη δημιουργία startups

- Την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας και ένταξης στην απασχόληση για νέους 18-24 ετών

- Τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας για νέους 18-24 ετών

Όπως ανακοίνωσε χθες ο υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, αρμόδιος για θέματα ΕΣΠΑ, Αλέξης Χαρίτσης, ιδιαίτερη έμφαση πρόκειται να δοθεί και στη στήριξη των εγχειρημάτων κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας, σημειώνοντας ότι για πρώτη φορά, κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις εντάσσονται ισότιμα και ενθαρρύνονται να υποβάλλουν αιτήσεις στις προσκλήσεις επιχειρηματικότητας. Ο συνολικός προϋπολογισμός της σχετικής δράσης που έχει σχεδιαστεί, ανέρχεται στα 55 εκατ. ευρώ, ωστόσο, παράλληλα σχεδιάζεται και παρεμφερής δράση από Κοινωνικό Ταμείο για την ενίσχυση της απασχόλησης στα κοινωνικά συνεταιριστικά σχήματα.

Ειδικότερα για την προώθηση της κοινωνικής οικονομίας, πέραν τη αυτοτελούς δράσης των 55 εκατ. ευρώ, έχουν προϋπολογιστεί τα εξής ποσά:

- 10 εκατ. ευρώ για τη σύσταση περιφερειακών μηχανισμών ανάπτυξης και προώθησης των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων

- 11 εκατ. ευρώ για την υποστήριξη της απασχόλησης σε Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις

- 2 εκατ. ευρώ για την υποστήριξη της απασχόλησης ΑΜΕΑ σε Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις

- 10 εκατ. ευρώ για τη σύσταση Ειδικού Ταμείου στήριξης της Κοινωνικής Οικονομίας.

Το Περιβάλλον

Εκτός του κοινωνικού τομέα, έμφαση δίδει το υπουργείο Οικονομίας στο περιβάλλον, καθώς το εν λόγω Επιχειρησιακό Πρόγραμμα παρουσιάζει τις περισσότερες προσκλήσεις, με ιδιαίτερη σημασία για τις τοπικές κοινωνίες.

Οι σχετικές προσκλήσεις που είναι σε εξέλιξη αφορούν:

- Συστήματα αφαλάτωσης σε νησιωτικές ή παράκτιες περιοχές ειδικών συνθηκών, καθώς και σε τουριστικά νησιά με μεγάλο κόστος μεταφοράς νερού (δημόσια δαπάνη 16 εκατ. ευρώ).

- Αναβάθμιση δικτύων ύδρευσης με αντικατάσταση παλιών υποδομών και συστήματα ελέγχου διαρροών (δημόσια δαπάνη 30 εκατ. ευρώ). Σύμφωνα με το υπουργείο, πλέον το πρόβλημα αντιμετωπίζεται ολιστικά και οι προτάσεις που κατατίθενται από τους δήμους αξιολογούνται συγκριτικά, όχι με σειρά υποβολής.

- Έργα ύδρευσης, όπως κατασκευή ταμιευτήρων νερού, διυλιστηρίων νερού, εξωτερικών υδραγωγείων (δημόσια δαπάνη 30 εκατ. ευρώ).

- Τρεις δράσεις στον τομέα του τουρισμού για την ανάδειξη του φυσικού και πολιτιστικού κεφαλαίου (ανάδειξη επιστημονικών/πολιτιστικών/ περιβαλλοντικών πάρκων, αναβάθμιση δημοτικών κτιρίων, αποκατάσταση περιβαλλοντικά τραυματισμένων τοπίων) (δημόσια δαπάνη 29 εκατ. ευρώ). Και σ' αυτή την περίπτωση οι προτάσεις αξιολογούνται συγκριτικά.

- Ολοκλήρωση των υποδομών συλλογής και επεξεργασίας αστικών λυμάτων, που δεν ολοκληρώθηκαν κατά την προηγούμενη προγραμματική περίοδο (δημόσια δαπάνη 49 εκατ. ευρώ).

Ωστόσο, στον τομέα του περιβάλλοντος, σύμφωνα με τον κ. Χαρίτση, ξεχωρίζουν οι δύο δράσεις για την ολοκληρωμένη διαχείριση αστικών αποβλήτων με συνολική δημόσια δαπάνη 273 εκατ. ευρώ. Η πρώτη για μια σειρά πράσινων παρεμβάσεων (κομποστοποίηση, χωριστή συλλογή ανακυκλώσιμων και βιοαποβλήτων κ.ά). Η δεύτερη για την ολοκλήρωση και συμπλήρωση υποδομών ολοκληρωμένης διαχείρισης αποβλήτων στις Περιφέρειες βάσει των νέων ΠΕΣΔΑ (Περιφερειακά Σχέδια Διαχείρισης Αποβλήτων).

«Για αυτή την κρίσιμη δράση έχουν ήδη κατατεθεί 16 προτάσεις από Περιφερειακούς Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων και Δήμους. Παρότι δεν έχει ολοκληρωθεί η έγκριση των ΠΕΣΔΑ, προχωρήσαμε έγκαιρα στην έκδοση των προσκλήσεων, ώστε με την έγκριση των σχεδίων να μπορεί να προχωρήσει η υλοποίηση και καμία Περιφέρεια να μη μείνει χωρίς στήριξη», υπογράμμισε ο υφυπουργός.

Οι νέοι ερευνητές

Στον σχεδιασμό του ΕΣΠΑ, έχει προβλεφθεί και η στήριξη των νέων ερευνητών, με το ποσό (σε πρώτη φάση) να ανέρχεται στα 87 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα:

- Έχουν ήδη υποβληθεί οι αιτήσεις για υποτροφίες για την εκπόνηση διδακτορικής διατριβής. Θα δοθούν 211 τριετείς υποτροφίες στον α' κύκλο και θα ακολουθήσουν άλλοι δύο κύκλοι. Σύντομα θα εκδοθεί η πρόσκληση για άλλες 211 υποτροφίες για την ολοκλήρωση διδακτορικών διατριβών που έχουν ξεκινήσει στο παρελθόν (προϋπολογισμός 21 εκατ. ευρώ)

- Ήδη εκδίδονται οι προσκλήσεις από τα Πανεπιστήμια για τη δράση απόκτησης διδακτικής εμπειρίας από κατόχους διδακτορικού. Αφορά 1.861 θέσεις για κάθε ένα από τα έξι έτη της προγραμματικής περιόδου (προϋπολογισμός 21 εκατ. ευρώ)

- Μέσα στον Σεπτέμβρη θα εκδοθεί η πρόσκληση του ΙΚΥ για υποτροφίες εκπόνησης μεταδιδακτορικής έρευνας. Θα δοθούν 189 καλές υποτροφίες στον α' κύκλο (προϋπολογισμός 15 εκατ. ευρώ)

- Προετοιμάζεται, σε διαβούλευση με τα Πανεπιστήμια, και θα εκδοθεί τον Οκτώβρη δράση ενίσχυσης νέων ερευνητών για δημιουργία μικρών ερευνητικών ομάδων. Θα ενισχυθούν 200 ομάδες (600 ερευνητές) σε κάθε κύκλο (προϋπολογισμός 30 εκατ. ευρώ).

Τέλος, από το ΕΣΠΑ θα καλυφθεί και ένα μέρος της εκστρατείας για την αντιμετώπιση της υπερχρέωσης. Μάλιστα για τον λόγο αυτό έχει προβλεφθεί σχετικό κονδύλι ύψους 20 εκατ. ευρώ, το οποίο θα διατεθεί στα Κέντρα Ενημέρωσης Υπερχρεωμένων Πολιτών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v