To επισημάναμε την προηγούμενη εβδομάδα το γεγονός, στο άρθρο αναφορικά με το μεγάλο ενδιαφέρον για μικρά αιολικά μέχρι τρία μεγαβάτ, αλλά η αγορά επανέρχεται με ενδιαφέρουσες επισημάνσεις για τα προβλήματα που ενδέχεται να προκαλέσει η σχετική πρόβλεψη του νόμου, για εξαιρέσεις από το νέο καθεστώς στήριξης των ΑΠΕ.
Συγκεκριμένα η πρόταση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας εξαιρεί από το νέο καθεστώς στήριξης για τις ΑΠΕ (feed in premium, διαγωνιστική διαδικασία κ.λπ.) τις μικρές μονάδες αιολικών μέχρι τρία μεγαβάτ, οι οποίες θα τιμολογούν την παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια με καθεστώς feed in tariff και με τιμή κιλοβατώρας που προκύπτει από συγκεκριμένη μεθοδολογία.
Την εξαίρεση από το νέο καθεστώς για τις μονάδες αυτές τη χαρακτηρίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως δυνητική, στις κατευθυντήριες οδηγίες για τις κρατικές ενισχύσεις.
Όπως φάνηκε όμως από τις αιτήσεις για νέες μονάδες που υποβλήθηκαν στη ΡΑΕ, στο πλαίσιο του τριμηνιαίου κύκλου του Ιουνίου, πολλές αιτήσεις για αιολικά μέχρι τρία μεγαβάτ «φωνάζουν» από μακριά ότι είναι ένα αιολικό «σπασμένο» σε πολλές αιτήσεις, με φορείς Εταιρείες Περιορισμένης Ευθύνης που παραπέμπουν στον ίδιο ιδιοκτήτη.
Είναι σαφές ότι αυτός που είχε σκοπό να ζητήσει άδεια για ένα αιολικό των 12 μεγαβάτ για παράδειγμα, το έσπασε σε τέσσερα των τριών. Έτσι θα μπορεί να ενταχθεί στο καθεστώς της σταθερής τιμής του feed in tariff και όχι στο νέο καθεστώς, όπου σημαντικό ποσοστό της τιμής θα διαμορφώνεται από την ίδια την ημερήσια αγορά.
Παράγοντες του κλάδου με τους οποίους επικοινώνησε το Euro2day.gr επισημαίνουν ότι θα ήταν προς όφελος όλων, να προβλεφθούν ρυθμίσεις ώστε τα κριτήρια για την ένταξη στο ισχύον καθεστώς να μην είναι απολύτως τυπικά, όπως η ισχύς της αίτησης (τα τρία μεγαβάτ) ή η κατάθεση αίτησης από διαφορετικό νομικό πρόσωπο, αλλά πρωτίστως ποιοτικά.
Για παράδειγμα, η χωροθέτηση των αιολικών (τέσσερις άδειες των τριών μεγαβάτ η μία δίπλα στην άλλη, μάλλον είναι ένα αιολικό), η μετοχική σύνθεση των νομικών προσώπων, η τυχόν ύπαρξη συγγενικής σχέσης μεταξύ μετόχων διαφορετικών νομικών προσώπων κ.λπ.
Καταληκτικά επισημαίνεται ότι πριν ακόμη η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης πάρει τη μορφή νομοσχεδίου, φάνηκε αμέσως η διάθεση κάποιων να εκμεταλλευτούν την όποια χαραμάδα για εξαιρέσεις που θα μπορούσε να προβλεφθεί, ώστε να τύχουν καλύτερης μεταχείρισης από άλλους επενδυτές.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, από τη στιγμή που το νομοσχέδιο ψηφιστεί και γίνει νόμος με τη σχετική πρόβλεψη αναλλοίωτη, τότε πολύ απλά θα ανοίξει μια καινούργια «φάμπρικα» με χαρακτηριστικά φούσκας.
Τέλος, σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο, μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης, αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή ακόμη και αυτή την εβδομάδα, καθώς εκτός των άλλων, η θεσμοθέτηση νέων κανόνων στο καθεστώς στήριξης των ΑΠΕ αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση.