Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η κυβέρνηση «σήκωσε το γάντι» για τη Siemens

Συνεχείς επαφές Τσίπρα-Παρασκευόπουλου. «Απόλυτη προτεραιότητα» στην εκδίκαση της υπόθεσης Siemens ζήτησε ο υπουργός Δικαιοσύνης, στη συνάντηση με την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Οι δηλώσεις Ντογιάκου, η επίθεση από αντιπολίτευση και η σκληρή γλώσσα Κοτζιά-Καμμένου.

Η κυβέρνηση «σήκωσε το γάντι» για τη Siemens

Ο πόλεμος που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση για την τροπή που πήρε η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης Siemens καλά κρατεί, ενώ ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος ζητά την «κατ' απόλυτη προτεραιότητα» συνέχιση της δίκης.

Μετά το (προχθεσινό) αντιπολιτευτικό πυρ ομαδόν και το πρώτο «σοκ», η κυβέρνηση σήκωσε το γάντι επιστρέφοντας τα πυρά και «δείχνοντας» το πρόσωπο που θεωρεί υπεύθυνο για τον κίνδυνο διακοπής επ' αόριστον της δίκης και παραγραφής του μεγαλύτερου μεταπολιτευτικού σκανδάλου.

"Από τη στιγμή που το ΥΠΕΞ ξεκαθάρισε και απέδειξε ότι η μετάφραση των δικαστικών εγγράφων έγινε κανονικά, οι ευθύνες αποδίδονται στον αρμόδιο εισαγγελέα Εφετών Ισίδωρο Ντογιάκο", ανέφεραν κυβερνητικές πηγές χθες το απόγευμα, με την ηχηρή επισήμανση: "Είτε υπήρξε μεθόδευση, είτε σημειώθηκε παράλειψη -αλλά ο κ. Ντογιάκος είναι πολύ καλός νομικός για να υπέπεσε στο σφάλμα της παράλειψης".

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι από προχθές το βράδυ ο Αλέξης Τσίπρας βρισκόταν σε συνεχή επαφή με τον υπουργό Δικαιοσύνης Νίκο Παρασκευόπουλο, αφενός για να ενημερωθεί πλήρως και, αφετέρου, για να καταλήξουν στον ορθό, θεσμικά, τρόπο αντιμετώπισης της κατάστασης.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη έδωσε πρώτη το στίγμα, τονίζοντας ότι "η κυβέρνηση θα μεριμνήσει άμεσα και με κάθε διαθέσιμο θεσμικό τρόπο, ώστε να βρεθούν οι υπαίτιοι της σημερινής εμπλοκής και να αποδοθούν οι ενδεχόμενες ποινικές ή πειθαρχικές ευθύνες".

Η διαβεβαίωση της κυβέρνησης είναι ότι θα γίνει ό,τι πρέπει, προκειμένου να μην παραγραφεί η υπόθεση Siemens και να αποκαλυφθεί "ποιος-πώς" μεθόδευσε την αναβολή της.

Παρασκευόπουλος: H ταχεία εξέλιξη της δίκης είναι κάτι που εύχονται όλοι

Από την πλευρά του, ο υπουργός Δικαιοσύνης κατά τη συνάντηση που είχε σήμερα το πρωί με την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, ζήτησε την κατ' απόλυτη προτεραιότητα εκδίκαση των υποθέσεων της Siemens.

Ο κ. Παρασκευόπουλος αποχωρώντας από το δικαστικό Μέγαρο του Αρείου Πάγου δήλωσε: "Υπέβαλα δύο αιτήσεις προκειμένου να επιταχυνθεί η εκδίκαση αυτών των υποθέσεων, οι οποίες κατά τη γνώμη της κυβέρνησης, της κοινωνίας και όλων, νομίζω, έχουν μία εξαιρετική σημασία και βαρύτητα και γι' αυτό δικαιολογείται και μία κατ' εξαίρεση δικονομική πορεία όσον αφορά στην ταχύτητα".

Παράλληλα ωστόσο ο υπουργός Δικαιοσύνης επεσήμανε πως πρόκειται για μία υπόθεση η οποία "είναι εξαιρετικά περίπλοκη, έχει πολλές διαστάσεις πέρα από αυτές που έχουν φανεί, όχι κοινωνικές-οικονομικές αλλά δικονομικές. Θα μου επιτρέψετε να μην υπεισέλθω σε καμία λεπτομέρεια που έχει σχέση με ζητήματα που αυτή τη στιγμή ερευνώνται, τα οποία θα ερευνηθούν από τα αρμόδια όργανα στα οποία δεν ανήκω εγώ".

Επιπλέον ο υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε πως: "Όλες οι ενέργειες για την επίσπευση που θα μπορούσαν να γίνουν από την πλευρά της κυβέρνησης έχουν γίνει και η ταχεία εξέλιξη της δίκης είναι κάτι που εύχονται όλοι και ελπιζουμε από εδώ και πέρα να φανεί".

Πειθαρχική διερεύνηση από Αρειο Πάγο

Εν τω μεταξύ η νέα εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, κατά τη χθεσινή συνάντησή της με τον πρωθυπουργό στο Μαξίμου (σ.σ. προγραμματισμένη λόγω της ανάληψης των νέων καθηκόντων της), τον ενημέρωσε ότι ξεκίνησε πειθαρχική διερεύνηση του θέματος.

Eρωτηματικά και δυσφορία

Σε δεύτερο επίπεδο πάντως εγείρονται ερωτηματικά για τα αντανακλαστικά που επέδειξε το υπουργείο Δικαιοσύνης το προηγούμενο διάστημα. Κι αυτό διότι υπήρξαν πρωτοσέλιδα (σ.σ. μεταξύ αυτών και της ΑΥΓΗΣ!), που προειδοποιούσαν για προβλήματα στην εξέλιξη της δίκης και για τυχόν αναβολή της.

Το (ανεπίσημο) επιχείρημα ότι το υπουργείο έμεινε αμέτοχο προκειμένου να μην κατηγορηθεί για παρέμβαση στη Δικαιοσύνη δεν πείθει στελέχη και βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος που, με τη σειρά τους, εγείρουν ερωτηματικά για το... "πώς πιαστήκαμε στον ύπνο σε ένα τόσο σημαντικό θέμα".

Από την πλευρά του ο Ι. Ντογιάκος σε ανακοίνωσή του υπογραμμίζει πως «σε όλα τα στάδια ελέγχου της δικογραφίας και προσδιορισμού της υπόθεσης προς εκδίκαση, τηρήθηκαν επακριβώς οι ισχύουσες διατάξεις και η νομολογία του Αρείου Πάγου και άλλων Ανωτάτων Δικαστηρίων».

Σκόπιμες διαρροές από αγνώστους, δήθεν πολιτικούς κύκλους, με αισχρά υπονοούμενα, δεν είναι σε θέση να συγκαλύψουν την αλήθεια".

Οι "μαύρες σακούλες" της Siemens

Πέραν των νομικών-θεσμικών κινήσεων, το Μαξίμου πέρασε στην αντεπίθεση για τις κατηγορίες που δέχθηκε από την αντιπολίτευση.

"Το πολιτικό κατεστημένο που είχε σχέσεις με τη Siemens (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ) έσπευσε να καλύψει την Εισαγγελία Εφετών, επιρρίπτοντας την ευθύνη στην κυβέρνηση", ανέφεραν οι κυβερνητικές πηγές.

Και πρόσθεσαν: "Στελέχη του ΠΑΣΟΚ κατηγορούνται για 'μαύρες σακούλες' ενώ, οι Χριστοφοράκος και Καραβέλας απέδρασαν από τη χώρα το 2009, αφού δεν τους είχε απαγορευτεί η έξοδος από τη χώρα, κάτω από τη μύτη της τότε ΥΠΕΞ και του τότε υπουργού Δικαιοσύνης", τόνισαν, εννοώντας την Ντόρα Μπακογιάννη και τον Νίκο Δένδια.

"Με τη σπουδή τους αυτή να 'αθωώσουν' την Εισαγγελία καλύπτουν τις δικές τους ευθύνες για το μεγαλύτερο σκάνδαλο μετά τη μεταπολίτευση", η κατάληξη.

"Κύκλωμα"...

Εξίσου κατηγορηματικός εμφανίσθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς: "Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια. Κάποιοι είχαν στήσει την υπόθεση να μην εκδικαστεί και ταυτόχρονα να μη χρεωθούν τη δική τους επιλογή", δήλωσε.

Περισσότερο σκληρός, ως συνήθως, ο υπουργός Αμυνας και κυβερνητικός εταίρος Πάνος Καμμένος μίλησε για "κύκλωμα" (στη Δικαιοσύνη) που φρόντισε να μην αντικατασταθεί και ο ασθενής πρόεδρος στη δίκη του Τάσου Μαντέλη.

(σ.σ. Ο πρόεδρος της δίκης του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος έχει παραδεχτεί ότι πήρε ως χορηγία από τη Siemens 450.000 μάρκα, απεβίωσε προχθές, μετά από μακρόχρονη ασθένεια, με αποτέλεσμα η εκδίκαση της υπόθεσης να είναι «στον αέρα» καθώς δεν είχε ορισθεί αναπληρωτής πρόεδρος).

Εμμένει στις κατηγορίες η αντιπολίτευση

Η ΝΔ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη πάντως επέμειναν στις κατηγορίες τους.

Πηγές της Συγγρού ανέφεραν ότι «εάν στο Μαξίμου θέλουν πραγματικά να μάθουν ποιος ευθύνεται για το σημερινό φιάσκο της μη περαιτέρω διερεύνησης της υπόθεσης αυτής, δεν έχουν παρά να κοιτάξουν τον καθρέφτη». Και πρόσθεταν ότι (η κυβέρνηση) επί 18 μήνες δεν προσέφερε την παραμικρή διοικητική στήριξη στις δικαστικές αρχές για να κάνουν αποτελεσματικά τη δουλειά τους.

Κυβερνητική αδράνεια στην υπόθεση καταλόγισε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θόδωρος Παπαθεοδώρου, τονίζοντας ότι οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες επιδίδονται σε παιχνίδι αλληλομετάθεσης ευθυνών, επιχειρώντας να εμπλέξουν τη Δικαιοσύνη σε μια προσπάθεια συγκάλυψης της δικής τους ολιγωρίας.

"Για τεράστιες ευθύνες των προηγούμενων κυβερνήσεων και της σημερινής" έκανε κλόγο ο Θανάσης Παφίλης (ΚΚΕ), με σοβαρό τον κίνδυνο παραγραφής των αδικημάτων.

Σε ηπιότερους τόνους, η Ενωση Κεντρώων κάλεσε την κυβέρνηση να ενεργήσει με σπουδή, ώστε να παρασχεθεί στη Δικαιοσύνη η δυνατότητα να αποφανθεί το συντομότερο δυνατό και να μην παραγραφεί η υπόθεση.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v