Ακόμη και τη μείωση του πλαφόν 3% για είσοδο κόμματος στη Βουλή συζητά η κυβέρνηση, προκειμένου να βρεθεί κοινός τόπος για την ευρύτερη δυνατή συναίνεση στην αλλαγή του εκλογικού νόμου.
Την εν λόγω πρόταση έχει καταθέσει το ΚΚΕ και ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος, ο οποίος την επανέφερε στον πρωθυπουργό κατά τη χθεσινή συνάντησή τους.
«Δεν μιλάμε για κατάργηση του πλαφόν αλλά για μείωσή του π.χ. στο 2%», αναφέρει κυβερνητική πηγή. Εστω κι έτσι, αναμένεται... συνωστισμός μικρών κομμάτων στην (ήδη οκτακομματική Βουλή), εάν συνεχιστεί η διασπορά ψηφοφόρων: στις εκλογές του Ιανουαρίου έμεινε εκτός Βουλής το ΚΙΔΗΣΟ του Γιώργου Παπανδρέου με 2,47%, ενώ τον Σεπτέμβριο η ΛΑΕ του Παναγιώτη Λαφαζάνη με 2,87%.
Το Μαξίμου εμφανίζεται αποφασισμένο να φτάσει μέχρι τέλους την προσπάθεια αλλαγής του εκλογικού νόμου, έστω και αν δεν συγκεντρωθούν οι 200 θετικές ψήφοι. Σε αυτή την περίπτωση, λένε, το νομοσχέδιο θα ψηφισθεί και ο νόμος θα ισχύσει από τις μεθεπόμενες εκλογές.
Με το «ναι» του κ. Νικολόπουλου οι θετικές ψήφοι φτάνουν τις 179 και θα αγγίξουν τις 197, εάν υπερψηφίσει η Χρυσή Αυγή, η οποία ακόμη δεν έχει τοποθετηθεί.
Δεν δίνουμε υποσχετικές
Συζητήσεις γίνονται και στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού, καθώς υπάρχουν βουλευτές τους που επιθυμούν σφόδρα την απλή αναλογική. Παρά την ονοματολογία, τίποτα δεν θεωρείται δεδομένο και, πάντως, το κυβερνητικό επιτελείο διαρρέει πως «δεν κάνουμε παζάρια», παραπέμποντας σε φήμες περί... υποσχετικών που δίνονται για αξιοποίηση των τυχόν «ανταρτών» σε κυβερνητικές θέσεις.
Η συζήτηση επί του νομοσχεδίου ολοκληρώνεται στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής στο τέλος της εβδομάδας και αμέσως μετά η σκυτάλη περνά στην Ολομέλεια. Πλην απροόπτου, η ψηφοφορία θα γίνει την επόμενη εβδομάδα.