Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ευκαιρίες χρηματοδότησης μέσω της ΕΤΕπ

Τι είπε χθες ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Τράπεζας και επικεφαλής του ελληνικού τμήματος της ΕΤΕπ Nicholas Jennet, στους Έλληνες επιχειρηματίες.

Ευκαιρίες χρηματοδότησης μέσω της ΕΤΕπ

Να προσέλθουν στο τοπικό γραφείο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) κάλεσε για άλλη μια φορά τις ελληνικές επιχειρήσεις ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Τράπεζας και επικεφαλής του ελληνικού τμήματος της ΕΤΕπ Nicholas Jennet. Μιλώντας χθες το βράδυ σε ενημερωτική εκδήλωση που διοργάνωσε το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ), το στέλεχος της ΕΤΕπ παρότρυνε την ελληνική επιχειρηματική κοινότητα που επιθυμεί να επενδύσει, να απευθυνθεί απευθείας στην τράπεζα, η οποία μπορεί να χρηματοδοτήσει βιώσιμα επενδυτικά σχέδια.

Σημείο αναφοράς της έκκλησης του κ. Jennet αποτελεί το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ), γνωστότερο σε όλους ως «πακέτο Γιούνκερ». Σύμφωνα με το στέλεχος της ΕΤΕπ, όσες επιχειρήσεις ενδιαφέρονται να αξιοποιήσουν τα κονδύλια ή τις εγγυήσεις του ΕΤΣΕ, θα πρέπει να έρθουν σε επικοινωνία με το τοπικό γραφείο το οποίο εδρεύει στην Αθήνα και εκτός από τη χρηματοδότηση, μπορεί να προσφέρει στους υποψήφιους επενδυτές και τεχνογνωσία για την κατάρτιση του επενδυτικού σχεδίου. Σε κάθε περίπτωση, ξεκαθάρισε ο κ. Jennet, τα επενδυτικά σχέδια θα πρέπει να είναι ώριμα και να διασφαλίζουν την επιστροφή των χρημάτων που θα χορηγήσει η ΕΤΕπ. Όλες οι επενδύσεις που χρηματοδοτεί η ETEπ πρέπει να είναι άρτιες από οικονομική, χρηματοοικονομική και τεχνική άποψη, ενώ οι όροι της χρηματοδότησης εξαρτώνται από τον τύπο της επένδυσης και τις παρεχόμενες εξασφαλίσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Jennet εκτός των μεγάλων έργων, υποδομών, ενέργειας κ.ο.κ που χρηματοδοτεί στην Ελλάδα η ΕΤΕπ, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τίθεται και η χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ειδικά αυτών που καινοτομούν. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε απ' αυτού στη χρηματοδότηση καινοτόμου επενδυτικού προγράμματος της Creta Farm, ενώ σημείωσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις και με άλλη ελληνική επιχείρηση.

Το καταστατικό της ΕTEπ, στην οποία μέτοχοι είναι τα 28 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προβλέπει την απευθείας χορήγηση δανείων σε επιχειρήσεις, χρηματοδοτώντας έως το 50% των επενδυτικών δαπανών. Το ελάχιστο ύψος του δανείου που μπορεί να χορηγήσει η ETEπ είναι 7,5 εκατ. ευρώ, υπό την προϋπόθεση ότι η επιχείρηση θα πραγματοποιήσει επενδύσεις ύψους τουλάχιστον 15 εκατ. ευρώ.

Τα παραπάνω μεγέθη είναι προφανές ότι λειτουργούν ανασταλτικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με βάση τα ελληνικά δεδομένα. Γι' αυτό, όπως ανέφερε ο κ. Jennet, η ΕΤΕπ προτίθεται να στηρίξει και μικρομεσαίες αλλά και νεοφυείς επιχειρήσεις, οι οποίες δεν μπορούν να έχουν απευθείας πρόσβαση στην τράπεζα. Όπως τόνισε ο κ. Jennet, έχει διαπιστωθεί ότι τα χρόνια της κρίσης υπάρχει μια σημαντική μείωση, της τάξης του 15%, στις επενδύσεις στην Ευρωπαϊκή 'Ενωση, με έτη σύγκρισης το 2007 και 2013. Μάλιστα στην Ελλάδα η μείωση των επενδύσεων το διάστημα αυτό ανήλθε στο 50%. Για τον λόγο αυτόν, για επενδύσεις μικρότερου μεγέθους, η ΕΤΕπ χορηγεί δάνεια σε τοπικές τράπεζες και άλλους ενδιάμεσους φορείς που με τη σειρά τους τα χρησιμοποιούν για τη χορήγηση δανείων στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι αυτή τη στιγμή, οι δανειοδοτήσεις της ΕΤΕπ προς ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα για τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων ξεπερνούν τα 500 εκατ. ευρώ, ωστόσο, σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι «απορροφήσεις» δεν ξεπερνούν τα 300 εκατ. ευρώ, γεγονός που οδηγεί την ΕΤΕπ να πιέζει τις τράπεζες αλλά και την κυβέρνηση να αυξήσουν τη ρευστότητα στην αγορά υπέρ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με τα κονδύλια της ΕΤΕπ.

Πέραν όμως των «κλασικών» χρηματοδοτικών προγραμμάτων, όπως για την τόνωση των εξαγωγών, την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων κ.ο.κ., πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΕΤΕπ σχεδιάζει τη δημιουργία ειδικού ταμείου, το οποίο θα διαχειρίζεται η ίδια και θα χρηματοδοτεί καινοτόμα επενδυτικά σχέδια κυρίως μεσαίων επιχειρήσεων.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v