Αποστολή στην Κίνα, Μαρίνα ΜάνηΕνα έξτρα επενδυτικό πακέτο της Cosco στον Πειραιά ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ, σημαντικές συζητήσεις με κινεζικούς «κολοσσούς» που δραστηριοποιούνται στον χώρο των νέων τεχνολογιών, των τηλεοικοινωνιών, των κατασκευών, του εμπορίου και του τουρισμού, καθώς και μνημόνιο συνεργασίας της Τράπεζας της Ελλάδας με την China Development, «έφερε» από την Κίνα ο Αλέξης Τσίπρας, επιστρέφοντας στην Αθήνα τις πρώτες πρωινές ώρες.
«Είναι η πρώτη φορά που Ελληνας πρωθυπουργός φεύγει από το Πεκίνο και τη Σανγκάη με υπογραφή αντί διακηρύξεις», παρατηρούν κυβερνητικά στελέχη που μετείχαν σ' αυτό το πενθήμερο και «πυκνό» ταξίδι.
Κατά τους ίδιους, το πλέον σημαντικό κέρδος είναι η «ψήφος εμπιστοσύνης» που πήρε η κυβέρνηση από το Πεκίνο και προκάλεσε (ή επέτρεψε, για όσους γνωρίζουν την άρρηκτη σχέση κράτους-επιχειρήσεων) το επενδυτικό ενδιαφέρον.
Με άλλα λόγια, «τα λεφτά ήρθαν από τη Σανγκάη, επειδή το Πεκίνο έδωσε το σινιάλο».
Θέλουν ολόκληρη την αλυσίδα
Κοινό μυστικό άλλωστε αποτελεί η περσινή... αγωνία της κινεζικής ηγεσίας για την έκβαση της ελληνικής διαπραγμάτευσης με τους δανειστές της: ένα «ατύχημα» που θα την οδηγούσε εκτός ευρωζώνης (και ΕΕ), θα τίναζε στον αέρα κάθε κινεζικό επενδυτικό σχέδιο στην Ελλάδα, αφού δεν θα αποτελούσε πια πύλη εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ενωση -ενώ τα προϊόντα της, μετά τη «συναρμολόγηση» στο Θριάσιο, δεν θα έφεραν τη σφραγίδα "made in Europe".
Ολες οι συζητήσεις αυτό το πενθήμερο επιβεβαίωσαν τον κινεζικό στόχο: θέλουν το λιμάνι για μεταφορά εμπορευμάτων από την Κίνα (σ.σ. για την αεροπορική σύνδεση θα διεκδικήσουν το Καστέλι Κρήτης), τη διαχείρισή τους (logistics) στο Θριάσιο και, στη συνέχεια, τη μεταφορά τους στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη μέσω του σιδηροδρομικού και οδικού δικτύου της χώρας, το οποίο επιθυμούν «όχι να αποκτήσουν αλλά να αναβαθμίσουν».
Με άλλα λόγια, οι Κινέζοι θέλουν ολόκληρη την αλυσίδα και όχι κάποιους μεμονωμένους κρίκους.
Στο... παρασύνθημα
Με τη φράση του Κινέζου προέδρου Σι Τζιπίνγκ (την Τρίτη) ότι «η Ελλάδα είναι σημαντικός στρατηγικός εταίρος και ο πιο αξιόπιστος φίλος της Κίνας στην Ευρωπαϊκή Ενωση», το Πεκίνο αναγνώρισε το «τέλος της ελληνικής περιπέτειας».
Ο κ. Σι πέρασε αμέσως στο παρασύνθημα, τονίζοντας ότι μετά τη συμφωνία της Cosco για τον ΟΛΠ πρέπει να πρωθηθούν ανάλογες (συμφωνίες) σε όλους τους τομείς. «Είμαστε πεπεισμένοι ότι για την Ελλάδα αρχίζει ένα καλύτερο μέλλον και (είμαστε) έτοιμοι να οδηγήσουμε τις ελληνοκινεζικές σχέσεις σε ένα υψηλότερο επίπεδο».
Το «κλειδί» του κάπτεν Χου
Κατά κοινή ομολογία, η επικύρωση της συμφωνίας ΟΛΠ-Cosco ήταν το "κλειδί" που "άνοιξε" (και... "ανοίγει") νέες επενδυτικές πόρτες.
Οπως συζητήθηκε μάλιστα στους διαδρόμους του μεγαλοπρεπούς κτιρίου της Cosco στη Σανγκάη, κι ενώ ήταν σε εξέλιξη η συνάντηση του επικεφαλής της, κάπτεν Χου, με τον πρωθυπουργό, «μέχρι την τελευταία στιγμή κανείς δεν θεωρούσε δεδομένο ότι αυτή σύμβαση, μετά από τόσα χρόνια καθυστερήσεων, θα ψηφιζόταν στη Βουλή».
Ελληνική πηγή στο Πεκίνο σημείωνε δε ότι ακόμη και την ώρα της συνεδρίασης στη Βουλή για τη σύμβαση, την προηγούμενη Παρασκευή, οι ενδιαφερόμενοι ρωτούσαν «αν θα πάει καλά η ψηφοφορία»...
Δόθηκε το σινιάλο
Κι επειδή... πήγε καλά, ο Κινέζος πρόεδρος κ. Σι έδωσε το σινιάλο: «Ο Πειραιάς θα δημιουργήσει νέες προοπτικές διεύρυνσης της συνεργασίας σε μεταφορές, υποδομές, τηλεπικοινωνίες και ναυτιλία». Ο ίδιος μάλιστα αποδέχθηκε πρόσκληση για επίσημη επίσημη στην Αθήνα, καθώς, όπως τόνισε, η χώρα του «επιθυμεί αναβάθμιση του πολιτικού διαλόγου ανάμεσα στις δύο χώρες».
Μία ημέρα αργότερα, δηλαδή χθες, ο κάπτεν Χου ανακοίνωνε ενώπιον του κ. Τσίπρα το έξτρα επενδυτικό πακέτο των 500 εκατομμυρίων ευρώ -το οποίο το Euro2day.gr παρουσίασε εκτενώς.
Αυτό το νέο, αναβαθμισμένο επίπεδο στις σχέσεις των δύο χωρών υπερτόνισε ο κ. Τσίπρας -«κλείνει ένας δεκαετής κύκλος και ανοίγει ένας άλλος» είπε, εννοώντας την πρώτη προσέγγιση της Cosco για τον ΟΛΠ το 2006 και την τελική συμφωνία προ ημερών.
Ενώ με τη φράση «οι φιλίες φαίνονται στα δύσκολα», ανέδειξε τη βοήθεια που πρόσφεραν οι μακρινοί «φίλοι» στην εκκίνηση για οικονομική ανάκαμψη.
Περί... απεργιών
Εκτιμάται άλλωστε ότι ο πρωθυπουργός έδωσε «ζυγισμένη απάντηση» στον επικεφαλής της Cosco, όταν εκείνος παρατήρησε πως θα ήταν καλύτερο να γίνονται... λιγότερες απεργίες στο Λιμάνι.
«Οι εργαζόμενοι απεργούν όταν έχουν πρόβλημα, είμαι βέβαιος ότι εσείς θέλετε να είναι ευχαριστημένοι και οι πελάτες σας και οι εργαζόμενοί σας», απάντησε ο κ. Τσίπρας. Με τον κάπτεν Χου να τον ακούει χαμογελαστός και να δεσμεύεται ότι η εταιρία του θα «συμμορφωθεί» με την ελληνική νομοθεσία...
H China Development και οι «κολοσσοί»
Πέραν του έξτρα επενδυτικού πακέτου της Cosco στον Πειραιά, υπεγράφησαν πρώτες συμφωνίες και διερευνήθηκαν νέες συνεργασίες τόσο διακρατικές όσο και ιδιωτικές, καθώς στην ελληνική αποστολή μετείχαν 45 Ελληνες επιχειρηματίες.
- Πρώτο στη λίστα το μνημόνιο συνεργασίας ανάμεσα στην Τράπεζα της Ελλάδας και στην China Development, η οποία χρηματοδοτεί μεγάλα διακρατικά έργα. Κατά τις πρώτες πληροφορίες, στον σχεδιασμό περιλαμβάνεται η αγορά μετοχών ελληνικών επιχειρήσεων και η χρηματοδότηση κινεζικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα.
(Κατά τις πληροφορίες, η ελληνική πλευρά δεν έκρυψε την επιθυμία της να μπουν κινεζικά κεφάλαια στην Αναπτυξιακή Τράπεζα που εξήγγειλε προ δύο εβδομάδων ο κ. Τσίπρας).
- Με την εταιρεία επενδύσεων CECP (σ.σ. 8η σε μέγεθος στην Κίνα και η μεγαλύτερη στη Σανγκάη) συζητήθηκε η δραστηριοποίησή της στους τομείς: επενδύσεις κεφαλαίων, real estate, τουρισμό, ενέργεια, χρηματοοικονομικά, φάρμακο, αθλητισμό.
Η εταιρία επένδυσε προσφάτως 150 εκατ. ευρώ στην Τσεχία ενώ η Ευρώπη αποτελεί τον Νο1 προορισμό της.
- Η Fosun (σ.σ. συνολικό ενεργητικό 500 δισ. ευρώ), που δραστηριοποιείται ήδη στο Ελληνικό, έκανε σαφές ότι ενδιαφέρεται για επενδύσεις στον τουρισμό, για εισαγωγή αγροτοδιατροφικων προϊόντων ελληνικής παραγωγής στην Κίνα και για επενδύσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα. (Τα στελέχη της εταιρίας έκαναν ειδική αναφορά στη δημιουργία και προστασία θέσεων αξιοπρεπούς εργασίας, κίνηση που δεν πέρασε απαρατήρητη).
- Η μεγαλύτερη διεθνώς εταιρία ηλεκτρονικού εμπορίου, η Alibaba (με 420 εκατ. πελάτες και έσοδα 13,7 δισ. ευρώ πέρυσι) ενδιαφέρεται να συνεργαστεί με ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, προκειμένου να προωθηθούν προϊόντα-εμπορεύματα στην αχανή κινεζική αγορά.
O ιδρυτής της Τσακ Μα επίσπευσε την επιστροφή του από την Αμερική, για να συναντηθεί χθες με τον κ. Τσίπρα στη Σανγκάη. Ενα ιδιαίτερο στοιχείο αποτελεί το γεγονός ότι οι on line πωλήσεις μέσω της κινεζικής πλατφόρμας γίνονται με «δική της» πιστωτική κάρτα, την Alipay, η οποία, προφανώς, πρέπει να γίνει δεκτή από τις ελληνικές τράπεζες.
Ο κ. Μα εμφάνισε ως επιπλέον κίνητρο τη διευκόλυνση των Κινέζων τουριστών να έρχονται στη χώρα μας, καθώς με την Alipay θα έχουν ελευθερία κινήσεων... και αγορών.
- Η είσοδος του κ. Τσίπρα στην έδρα της ΖΤΕ στη Σανγκάη συνοδεύθηκε από την υπογραφή συμφωνίας της εταιρίας με την Forthnet για την ανάπτυξη δικτύων νέας γενιάς.
H ZTE είναι η μεγαλύτερη εισηγμένη εταιρία τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού της Κίνας, με έσοδα, το 2015, 13,7 δισ. ευρώ και κέρδη 85 εκατ. ευρώ, ενώ επενδύει ετησίως 10% των εσόδων της στην έρευνα και την ανάπτυξη.
Στρατιωτικός οπλισμός και... νερό
Διερευνητικές συζητήσεις έγιναν και σε μικρότερη κλίμακα μεταξύ ελληνικών κρατικών εταιρειών και κινεζικών επιχειρήσεων.
Για παράδειγμα, οι επικεφαλής της Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) και της Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία (ΕΑΒ) αναζήτησαν τομείς συνεργασίας σε πεδία δράσης που δεν τα καθιστούν απαγορευτικά οι στρατιωτικές συμφωνίες της χώρας.
Επίσης, ο πρόεδρος της ΕΥΔΑΠ Γιάννης Μπενίσης είχε συνομιλίες με τέσσερις κινεζικές εταιρίες, είτε για συνεργασία (π.χ. στα υδρομετρικά συστήματα), είτε για "εξαγωγή" εμφιαλωμένου νερού.
Οσο για τη δραστηριότητα των Ελλήνων επιχειρηματιών που μετείχαν στην αποστολή: στο Φόρουμ που έγινε χθες στη Σανγκάη συζήτησαν με εκπροσώπους 250 κινεζικών επιχειρήσεων, ενώ οι τετ α τετ συναντήσεις ανήλθαν στις 350.