Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνάντηση κορυφής Τσίπρα-Λι... χωρίς γραβάτες

Οι "ποδηλάτες" Ελλάδας-Κίνας, οι κανονιοβολισμοί στην Τιεν Αν Μεν, η κίνηση του Κινέζου πρωθυπουργού να βγάλει τη γραβάτα του και η ελληνική απάντηση. Οι πρώτες επαφές για επενδύσεις. Ποιες συμφωνίες υπογράφτηκαν σήμερα.

Συνάντηση κορυφής Τσίπρα-Λι... χωρίς γραβάτες

Αποστολή στην Κίνα, Μαρίνα Μάνη

Με τιμές αρχηγού κράτους έγινε δεκτός ο Αλέξης Τσίπρας από την πολιτική ηγεσία της Κίνας.

Η επίσημη τελετή έγινε μπροστά από το κτίριο της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης, στην ιστορική πλατεία Τιεν Αν Μεν.

Ο κ. Τσίπρας και ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ επιθεώρησαν στρατιωτικό άγημα υπό τους ήχους 21 κανονιοβολισμών, ενώ η μπάντα του στρατού παιάνισε τους εθνικούς ύμνους των δύο χωρών.

Στη συνάντηση των δύο πρωθυπουργών στη συνέχεια, ο κ. Λι έβγαλε τη γραβάτα του, για να ακολουθήσει το ενδυματολογικό στυλ του Έλληνα πρωθυπουργού, κίνηση που έκανε τον κ. Τσίπρα να παρατηρήσει ότι έκανε... εξαγωγή της μη γραβάτας στην Κίνα.

"Εμείς είμαστε χώρα που κάνουμε εξαγωγές αλλά είμαστε ανοικτοί και στις εισαγωγές", απάντησε ο κ. Λι.

Νωρίτερα, ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Λαϊκού Κογκρέσου, Γιανγκ Ντεγιάνγκ. Κατά τη συνάντησή τους, ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι η σχέση Ελλάδας-Κίνας είναι στρατηγικής σημασίας. «Η σχέση μας με την Κίνα είναι ένα ποδήλατο. Η μία ρόδα είναι η οικονομική συνεργασία και η άλλη, η συνεργασία στον πολιτισμό και στην παιδεία», υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας, αναφερόμενος στις σχέσεις των δύο χωρών, για να προσθέσει: «Εμείς είμαστε οι ποδηλάτες που θα αναπτύξουμε τις δύο χώρες μας».

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η επίσκεψή του στην Κίνα συμπίπτει με τη χρονική στιγμή που η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση και επιδιώκει να αποτελέσει πόλο σταθερότητας, ανάπτυξης και προώθησης των πολιτιστικών αξιών και του ανθρωπισμού.

Οι σχέσεις της Ελλάδας με την Κίνα αναπτύσσονται σε αμοιβαία επωφελή βάση. Η Κίνα έχει ως στρατηγικό στόχο την πολιτική της "μίας ζώνης, ενός δρόμου", η Ελλάδα έχει ως στόχο την ανάπτυξή της σε όλους τους τομείς. Η Κίνα έχει θέσει ως στρατηγικό στόχο την αναζωογόνησή της και από την πλευρά της, η Ελλάδα έχει στόχο την εθνική της αναγέννηση έως το 2021, ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

Οι συμφωνίες

Τις πρώτες επενδυτικές συζητήσεις είχε χθες στο Πεκίνο ο Αλέξης Τσίπρας (με τους επικεφαλής των εταιριών-κολοσσών Wada και Huawei), ενώ σήμερα, μετά την επίσημη υποδοχή του που πραγματοποιήθηκε από την κινεζική ηγεσία στην ιστορική πλατεία Τιεν Αν Μεν, υπογράφτηκαν διακρατικές και εταιρικές συμφωνίες.

Μεταξύ αυτών, οι συμφωνίες για:

- Συνεργασία ανάμεσα στην Τράπεζα Ανάπτυξης της Κίνας και την Τράπεζα της Ελλάδας (σ.σ. στην ελληνική αποστολή μετέχει ο αντιπρόεδρος της ΤτΕ).

- Tην προώθηση επενδύσεων -στο Business Forum που έχει οργανωθεί για σήμερα το μεσημέρι με ομιλίες του υπουργού Ανάπτυξης Γιώργου Σταθάκη και εκπροσώπων των ενδιαφερόμενων εταιριών θα υπογραφούν συμφωνίες στους τομείς της νανοτεχνολογίας και των δομικών υλικών.

- Συμφωνία για την τουριστική συνεργασία.

- Συμφωνία για την επιστημονική και τεχνολογική καινοτομία

Οι δύο πλευρές υπέγραψαν κοινή διακήρυξη για την ενδυνάμωση της στρατηγικής σχέσης των δύο χωρών.

Επίσης, η συμφωνία με την Cosco για τον ΟΛΠ επικυρώθηκε με υπογραφές του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιου Πιτσιόρλα και της διοίκησης της κινεζικής εταιρίας. 

Το Brexit, το μήνυμα στην ΕΕ και οι διαβεβαιώσεις προς το Πεκίνο

Η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν πρέπει να θεωρείται κάτι δεδομένο ωστόσο θα βρει τον δρόμο της, τόνισε, μεταξύ άλλων, ο κ.Τσίπρας μιλώντας στο Ελληνο-κινεζικό Φόρουμ, παρουσία του Κινέζου πρωθυπουργού Λι Κετσιάνγκ.

Με τη φράση αυτή έστειλε το «μήνυμά» του τόσο στις Βρυξέλλες, με αφορμή τις αναταράξεις που προκάλεσε το Brexit, όσο και στην κινεζική πλευρά η οποία έκανε σαφές ότι θα συνεχίσει τις επενδυτικές της προσπάθειες στην Ελλάδα ακριβώς επειδή αποτελεί πύλη εισόδου στην Ευρώπη και «γέφυρα» Ανατολής-Δύσης.

«Είμαστε ακόμα μακριά από αυτό που λέγεται παγκοσμιοποίηση και δεν πρέπει να τη συγχέουμε ως έννοια, με τις διευρυμένες εμπορικές σχέσεις και τη συνεργασία στους υπερεθνικούς οργανισμούς", τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

"Η εξέλιξη της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης δεν είναι εύκολη, ούτε γραμμική. Αρκεί η εμφάνιση μιας κρίσης, οικονομικής, προσφυγικής ή εσωτερικής ενός κράτους-μέλους, για να γίνουν πολλά βήματα πίσω και να επανεμφανιστούν οι εθνικές στρατηγικές.

Το βρετανικό δημοψήφισμα και η αρνητική έκβασή του οδηγούν στην έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ και αυτό είναι ένα ισχυρό πλήγμα για τα δύο μέρη και το συνολικό ευρωπαϊκό εγχείρημα.

Εύλογα ο αντίκτυπος του δημιουργεί ανησυχία σε παγκόσμιο επίπεδο. Θέλω όμως να αποτυπώσω μια προσέγγιση ψύχραιμη και πιο αισιόδοξη. Οι αναταράξεις των αγορών είναι δικαιολογημένες ως ένα βαθμό εξαιτίας του αρχικού σοκ, θεωρώ όμως ότι θα είναι παροδικές.

Τα ευρωπαϊκά όργανα θα εισέλθουν σε μια γόνιμη περίοδο διαπραγματεύσεων με το Ηνωμένο Βασίλειο για την όσο γίνεται πιο ομαλή έξοδο, καθώς και για το καθεστώς που θα διέπει τις σχέσεις των δύο μερών.

Άλλωστε στο πλαίσιο της ευρω-ατλαντικής συνεργασίας θα διατηρηθεί μια καλή συνεργασία με το Ηνωμένο Βασίλειο αλλά σε διαφορετική θεσμική βάση.

Το μήνυμα όμως που σαν Ευρώπη δεν πρέπει να υποβαθμίσουμε, είναι ότι η Ένωση δεν είναι κάτι δεδομένο, αλλά υπάρχουν αντικειμενικοί παράγοντες κρίσης που πρέπει να αντιμετωπιστούν με αίσθημα επείγοντος και αμοιβαίας υποστήριξης.

Οι προκλήσεις είναι μπροστά μας και το ζήτημα της συνοχής θα παραμένει πάντα επιτακτικό, αλλά στο τέλος η Ευρώπη βρίσκει, μέσα από τον εξαντλητικό πολλές φορές διάλογο, τις κατάλληλες προωθητικές συνθέσεις.

Επομένως και η στρατηγική «one belt, one road» στην Ευρώπη δεν κινδυνεύει. Αντιθέτως πιστεύουμε ότι θα επιτύχει και εμείς - ως Ελλάδα – είμαστε εδώ, διατεθειμένοι και ικανοί, να συνεισφέρουμε προς την στρατηγική αυτή κατεύθυνση. Η Ελλάδα σήμερα, έχοντας κλείσει οριστικά πίσω της μια μακρά περίοδο κρίσης και αβεβαιότητας, γυρίζει σελίδα".

Οι έξι ελληνικές προτάσεις στο Πεκίνο για επενδύσεις

Έξι ελληνικές επενδυτικές προτάσεις αποτέλεσαν τη βάση της συζήτησης στην κατ' ιδίαν, τη διευρυμένη αλλά και στη συνέχεια της συζήτησης στο γεύμα, των δυο πρωθυπουργών Ελλάδας και Κίνας, Αλέξη Τσίπρα και Λι Κετσιάνγκ.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, η κινεζική πλευρά εμφανίστηκε διαίτερα θετική στις προτάσεις που κατατέθηκαν.

Συγκεκριμένα οι ελληνικές προτάσεις αφορούν:

1) Επενδύσεις στο Θριάσιο, τα ναυπηγεία και το Καστέλι, και ειδικότερα τη συμμετοχή κινεζικών εταιρειών στους διαγωνισμούς για Θριάσιο και Καστέλι, καθώς διερεύνηση της δυνατότητας ναυπηγοεπισκευαστικής δραστηριότητας στην Ελλάδα.

2) Επένδυση στον τραπεζικό τομέα.

3) Διεύρυνση των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων και τροφίμων στην Κίνα.

4) Έρευνα και καινοτομία. Δημιουργία κέντρου Research and Development στην Ελλάδα.

5) Επενδύσεις σε τουριστικά ακίνητα. Αύξηση τουρισμού, απ' ευθείας πτήση Πεκίνο- Αθήνα.

6) Συνεργασία στον πολιτιστικό τομέα και την εκπαίδευση.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, στο πλαίσιο αυτό, αποφασίστηκε να δημιουργηθεί μόνιμη ελληνοκινεζική επιτροπή παρακολούθησης των παραπάνω θεμάτων, που θα εξετάσει τα επόμενα βήματα σε κάθε τομέα ξεχωριστά.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v