Σε 40.000 ιδιοκτήτες κατοικιών που θα αναβαθμιστούν ενεργειακά, θα απευθύνεται το νέο «Εξοικονόμηση κατ' Οίκον», τον σχεδιασμό του οποίου επεξεργάζεται το επιτελείο του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη.
Στα κύρια χαρακτηριστικά του νέου προγράμματος, όπως τα περιέγραψε ο διευθυντής του γραφείου του υπουργού Δημοσθένης Παπασταμόπουλος, περιλαμβάνεται η καθιέρωση χωρικών και εισοδηματικών (οικογενειακών) κριτηρίων για την ένταξη στο νέο πρόγραμμα, ενώ όλα τα παραπάνω θα είναι εξατομικευμένα, δηλαδή το πρόγραμμα δεν θα έχει τη λογική των μέσων όρων.
Άλλη βασική διαφοροποίηση από το πρόγραμμα, όπως εφαρμοζόταν μέχρι τώρα, είναι η υποβάθμιση του ρόλου των τραπεζών, με το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης να αναλαμβάνει κομβικό ρόλο, αντί των τραπεζών. Οι τράπεζες θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα, χωρίς όμως να είναι αυτές που το οργανώνουν, υποστήριξε ο κ. Παπασταμόπουλος, τονίζοντας ότι και με το νέο σχεδιασμό οι τράπεζες έχουν περιθώρια να αποκομίσουν κέρδη, ενώ όπως είπε, καιρός είναι να δείξουν το κοινωνικό τους πρόσωπο.
Οι τοποθετήσεις αυτές έγιναν στο πλαίσιο του ενεργειακού συνεδρίου που διοργανώθηκε στην Αθήνα, με αφορμή την επίσκεψη του Γερμανού αντικαγκελάριου Sigmar Gabriel, στη διάρκεια του οποίου στελέχη του δημόσιου τομέα από την Ελλάδα και τη Γερμανία παρουσίασαν σχέδια, προοπτικές και εμπειρίες. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εξοικονόμηση ενέργειας και η ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, ιδίως όσων κατασκευάστηκαν πριν από την πρώτη πετρελαϊκή κρίση, βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα τόσο της Ελλάδας όσο και της Γερμανίας. Ωστόσο, όπως είπε ο κ. Παπασταμόπουλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, το μέγεθος του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ' Οίκον» επηρεάζεται άμεσα από την αρνητική οικονομική συγκυρία και τους περιορισμένους διαθέσιμους πόρους.
Τα κριτήρια, οι επιλέξιμες δαπάνες
Ειδικότερα, το ατομικό και οικογενειακό εισόδημα θα καθορίζει το ύψος του βασικού ποσοστού επιχορήγησης που θα είναι κλιμακούμενο, το ύψος της επιχορήγησης θα προσδιορίζεται επιπλέον και με βάση τα προστατευόμενα μέλη.
Η σχεδιαζόμενη περιφερειακή κατανομή θα διαμορφώνεται με κριτήρια πλήθους των κατοικούμενων κατοικιών, τη μέση κατανάλωση πρωτογενούς ενέργειας κατοικιών και το κατά κεφαλήν εισόδημα.
Επίσης, ο ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός αυξάνεται σε 25.000 ευρώ από 15.000 ευρώ ενώ θα γίνει επικαιροποίηση του καταλόγου και της τιμολόγησης προϊόντων και θα επιδιωχθεί η μείωση δικαιολογητικών, όπως και η κατάργηση της τιμής ζώνης ως κριτηρίου. Ακόμη, θα τεθεί αυστηρότερος ενεργειακός στόχος. Το χρηματοδοτικό σχήμα του νέου προγράμματος προβλέπει Άμεση Ενίσχυση ύψους 292 εκατομμυρίων, ενώ περίπου 130 εκατομμύρια θα αποτελούν τον τραπεζικό δανεισμό.
Οι επιλέξιμες παρεμβάσεις θα αφορούν:
• θερμομόνωση
• συστήματα σκίασης
• κουφώματα
• υαλοπίνακες
• κεντρικό σύστημα θέρμανσης
• ατομικά συστήματα θέρμανσης
• αντλίες θερμότητας
• συστήματα αυτοματισμών
• φωτοβολταικά συστήματα (για αυτοκατανάλωση)
• ηλιοθερμικά συστήματα
Σε ό,τι αφορά στο ισχύον πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ' Οίκον», σημειώνεται ότι σε συνεργασία του υπουργείου Οικονομικών με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, δόθηκε λύση στο πρόβλημα 8.000-10.000 δικαιούχων που είχαν ενταχθεί σε αυτό αλλά δεν είχε καταστεί δυνατόν να ενεργοποιηθεί. Σύμφωνα με τον αρμόδιο υφυπουργό Οικονομικών Αλέξη Χαρίτση, η συνολική δαπάνη για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων μέσω του νέου «Εξοικονομώ» υπολογίζεται να φτάσει τα 500 εκατ. ευρώ.
Τέλος, σύμφωνα με τον ίδιο, στην τελική της φάση είναι η επεξεργασία πρότασης νόμου για τους ενεργειακούς συνεταιρισμούς, μέσω των οποίων θα κινητοποιηθούν συλλογικότητες πολιτών για τη δραστηριοποίησή τους στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ. Το κείμενο της πρότασης αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα μέσα στον Ιούλιο, σύμφωνα με τον διευθυντή του γραφείου του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας.