Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γκάμπριελ: Να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις

Την ανάγκη σταθερού φορολογικού πλαισίου στην Ελλάδα, τόνισε ο Γερμανός Αντικαγκελάριος συμπληρώνοντας ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στην εξάλειψη της διαφθοράς. Εξέφρασε συμπάθεια και εκτίμηση στον ελληνικό λαό. Τι δήλωσαν Σκουρλέτης και Σταθάκης.

Γκάμπριελ: Να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις

Στην ανάγκη δημιουργίας ενός επενδυτικού κλίματος, το οποίο θα επαναφέρει την ανάπτυξη στη χώρα μας, αναφέρθηκε από το βήμα εκδήλωσης του Ελληνο - Γερμανικού Επιμελητηρίου, ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας τη Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Σύμφωνα με τον κ. Γκάμπριελ, το επενδυτικό αυτό κλίμα, θα πρέπει να περιλαμβάνει σταθερό φορολογικό πλαίσιο, να δίνει έμφαση στη διαφάνεια και να εξαλείφει τη διαφθορά, ενώ όπως ο ίδιος είπε, θα πρέπει να υπάρξει και «επένδυση» στους τομείς της εκπαίδευσης και της κατάρτισης.

Ο Γερμανός αξιωματούχος, κάλεσε την κυβέρνηση να προωθήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για την επάνοδο στην ανάπτυξη, ενώ εξέφρασε συμπάθεια και εκτίμηση στον ελληνικό λαό. «Πρέπει να δείξουμε κατανόηση σε όσα πέρασαν οι Έλληνες» συνέχισε ο κ. Γκάμπριελ τονίζοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις στη Γερμανία το 2000 όπου είχαν σαν αποτέλεσμα την πτώση της κυβέρνησης των σοσιαλδημοκρατών, «ήταν ένα ανοιξιάτικο αεράκι μπροστά σ΄ αυτά που πέρασαν οι Έλληνες».

Ο κ. Γκάμπριελ αναφέρθηκε εκτενώς στις παραδοσιακά καλές σχέσεις των δύο χωρών, τονίζοντας ότι το τελευταίο διάστημα υπήρξε μια εκατέρωθεν προβολή στερεοτύπων για τους δύο λαούς. Δεν θα πρέπει να προσεγγίζουμε τις σχέσεις μας, με στερεότυπα, συνέχισε ο κ. Γκάμπριελ, επισημαίνοντας το έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον των Γερμανών για την Ελλάδα, αλλά και την κατ΄ έτος επίσκεψη 2,5 εκατομμύρια τουριστών στη χώρα μας.

Ειδική αναφορά έκανε και για το Brexit, εκφράζοντας την πεποίθηση, ότι όταν οι νέοι Βρετανοί που ψήφισαν υπέρ της παραμονής στην ΕΕ, αναλάβουν την εξουσία, θα επανέλθει στην ΕΕ.

Στις προοπτικές ανάπτυξης του ενεργειακού τομέα αναφέρθηκε ο υπουργός Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα, μπορεί να αντλήσει επενδύσεις από τη Γερμανία, τόσο για την παραγωγή, όσο και την εξοικονόμηση ενέργειας.

Είμαστε αποφασισμένοι, τόνισε ο υπουργός, να δώσουμε μια νέα ώθηση τόσο στην οικονομία της ενέργειας, όσο και στην οικονομία ολόκληρης της χώρας. Ωστόσο, τα κίνητρά μας δεν είναι μονομερώς οικονομικά. Παρ' ότι τα προηγούμενα χρόνια η ανάπτυξη των ΑΠΕ στην Ελλάδα κινήθηκε ικανοποιητικά, στοχεύουμε σε μια νέα εποχή ανάπτυξης.

Ο υπουργός αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Γερμανίας αναφορικά με την αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών λέγοντας ότι το ποσοστό των ΑΠΕ επί της ηλεκτροπαραγωγής προσεγγίζει το 30%.

Από την πλευρά του, ο υπουργό Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης τόνισε ότι με την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης έκλεισαν δυο μεγάλες ενότητες που ήταν η δημοσιονομική και η χρηματοπιστωτική σταθερότητα και η πρόκληση μπροστά μας είναι η επιστροφή στην ανάπτυξη με βιώσιμο και δίκαιο τρόπο.

Να γίνει συστηματικά και γρήγορα η δουλειά για την οριστική έξοδο από την κρίση, τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου Μιχάλης Μαίλλης σημειώνοντας ότι η χώρα μας έχασε πολύτιμο χρόνο σε διαπραγματεύσεις καλώντας την κυβέρνηση να αναλάβει την "ιδιοκτησία" του προγράμματος.

Ο κ. Μαίλλης σημείωσε ότι βασικός στόχος, αντί της υπερφορολόγησης θα πρέπει να είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής, που φθάνει σε 10 διs., ευρώ το χρόνο και της παραοικονομίας που ξεπερνά τα 40 δισ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v