Στον «πάγο» για χρονικό διάστημα 4-6 μηνών μπαίνουν τουλάχιστον δύο ομολογιακές εκδόσεις και τρία placement μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων εξαιτίας της αβεβαιότητας και της αύξησης του ρίσκου για τις αγορές της ευρωπεριφέρειας που προκαλεί το Brexit.
Ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr αναφέρουν ότι από την αρχή του 2016 μία σειρά από ισχυρές ελληνικές επιχειρήσεις με δραστηριότητα και σε ξένες αγορές προετοίμαζαν την έξοδό τους στις διεθνείς αγορές χρήματος και κεφαλαίου, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της 1ης αξιολόγησης.
Ανάλογη στρατηγική με σκοπό την διάθεση πακέτου μετοχών μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης ετοίμαζαν, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τρεις επιχειρήσεις, οι οποίες στόχευαν σε τόνωση της ρευστότητάς τους.
Πάνε πίσω
«Οι εν λόγω κινήσεις δεν ήταν στα χαρτιά. Είχαν προχωρήσει οι επαφές με τους ξένους επενδυτές και είχε γίνει σημαντική δουλειά από την πλευρά των ξένων χρηματοπιστωτικών συμβούλων», τονίζει στο Euro2day.gr πηγή με γνώση του θέματος και προσθέτει: «Η αύξηση του κόστους χρήματος, που αποτυπώνεται από την Παρασκευή τα ξημερώματα (σ.σ. μετά το επίσημο αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος) στα spreads των ελληνικών ομολόγων καθιστά απαγορευτικό τον δανεισμό των ελληνικών επιχειρήσεων αλλά και τα projects με στόχο την ενίσχυση της ρευστότητας. Το κλίμα αβεβαιότητας και η έντονες διακυμάνσεις στις αγορές με αποφυγή της ευρωπεριφέρειας από τους ξένους επενδυτές εκτιμούμε πως θα κρατήσει μέχρι το τέλος του έτους».
Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι το Brexit φρενάρει και τα σχέδια της κυβέρνησης για έξοδο στις αγορές στις αρχές του 2017 όταν θα είχε ολοκληρωθεί και η δεύτερη αξιολόγηση. «Με δεδομένη μία πιο σαφή εικόνα για τις βραχυπρόθεσμες παρεμβάσεις στο ελληνικό χρέος, οι οποίες αναμένονταν το Φθινόπωρο, η Ελλάδα θα μπορούσε συντονισμένα να βγει εντός του πρώτου εξαμήνου του 2017 για δανεισμό στις αγορές. Το ενδεχόμενο απομακρύνεται», αναφέρει ο συνομιλητής μας.
Ανησυχία
Το... πάγωμα των επενδυτικών και κεφαλαιακών κινήσεων προκαλεί ανησυχία στο τραπεζικό σύστημα σε συνδυασμό με την εκ νέου εσωστρέφεια, η οποία προκύπτει από την συμπεριφορά των ξένων επενδυτών. «Το sell off των τελευταίων ημερών στις τραπεζικές μετοχές έχει ονοματεπώνυμο και προήλθε από τους μετόχους μας. Με δεδομένο ότι πρόκειται για funds και όχι μακροχρόνιους επενδυτές είμαστε ευάλωτοι στις αναταραχές», αναφέρει στο Euro2day.gr υψηλόβαθμο στέλεχος και προσθέτει: «Πούλησαν σε όλόκληρη την ευρωπεριφέρεια προκειμένου να επικεντρωθούν στις ζημιές που κατέγραψαν στις διεθνείς αγορές. Ωστόσο, το πλέον ανησυχητικό είναι η αύξηση του κόστους χρήματος για τα ομόλογα του Νότου».
Ποια capital controls;
Το... πάγωμα ακουμπά και τις όποιες επιδιώξεις για σταδιακή χαλάρωση των capital controls. Τα υψηλόβαθμα στελέχη των τραπεζών υπογραμμίζουν στο Euro2day.gr πως για όσο διαρκέσει η αναταραχή «δεν υπάρχει ενδεχόμενο χαλάρωσης των capital controls».
Δεν είναι τυχαίο εξάλλου ότι την Παρασκευή το πρωί πηγές της Τράπεζας της Ελλάδος ανέφεραν ότι το τραπεζικό σύστημα είναι θωρακισμένο λόγω των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων...