Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κυβερνητική αντεπίθεση για τα... πλεονάσματα

Ανεβάζει στροφές και... τόνους η κυβέρνηση. «Περιμένουμε συντονισμένη επίθεση» λένε στελέχη της με αφορμή την επέτειο του δημοψηφίσματος. Διαδοχικά τετ α τετ με τους πολιτικούς αρχηγούς θα έχει ο Αλ. Τσίπρας για τον νέο εκλογικό νόμο. Το πρόγραμμα των συναντήσεων.

Κυβερνητική αντεπίθεση για τα... πλεονάσματα

Η προσοχή της ευρωπαϊκής και διεθνούς κοινότητας θα είναι στραμμένη την ερχόμενη εβδομάδα στο «Bretix or Bremain», ωστόσο στο Μαξίμου δεν περισσεύει χρόνος για ανάπαυλα.

Αφενός η έλευση του Ζαν Κλοντ Γιουνκερ την Τρίτη και τα σημαντικά νομοσχέδια που παίρνουν τον δρόμο για τη Βουλή θα διατηρήσουν στην πρώτη γραμμή της ενασχόλησης την αναπτυξιακή ατζέντα, αλλά και τα «αγκάθια» (εργασιακό) εν όψει της δεύτερης αξιολόγησης.

Αφετέρου δε, κορυφώνεται η προετοιμασία για τον νέο εκλογικό νόμο καθώς η κυβερνητική προσπάθεια για ευρύτατη συναίνεση σκοντάφτει στους σκοπέλους των διαφορετικών τακτικών (και επιμέρους συμμαχιών) της αντιπολίτευσης.

Βέλη Μαξίμου κατά Στουρνάρα

Ως προς το πρώτο, το κυβερνητικό επιτελείο προετοιμάζεται, επιπλέον, για την επικοινωνιακή και πολιτική αντεπίθεση, καθώς γνωρίζει ότι θα δεχτεί συντονισμένη επίθεση από την αντιπολίτευση με αφορμή την επέτειο... του δημοψηφίσματος και της συμφωνίας που υπέγραψε η πρώτη κυβέρνηση Τσίπρα με τους δανειστές.

Είναι ενδεικτική η χθεσινή ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου εναντίον του Γιάννη Στουρνάρα, με αφορμή το προ ημερών άρθρο του στους Financial Times, μέσω του οποίου εξέφρασε «την ανησυχία του» για το μείγμα της ασκούμενης πολιτικής και ζήτησε «new deal» για τα πρωτογενή πλεονάσματα και τη μέτρια μείωση του χρέους.

«Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, με υπουργό τον κ. Στουρνάρα, έφεραν και εφάρμοζαν μια συμφωνία που προέβλεπε πλεονάσματα 4,5% στο διηνεκές, ενώ, ταυτόχρονα, διακήρυτταν σε κάθε ευκαιρία ότι το χρέος μας είναι βιώσιμο. Τώρα, έρχονται να μιλήσουν για την ανάγκη μιας νέας συμφωνίας... Όσο η κυβέρνηση έδινε τη μάχη της διαπραγμάτευσης που κατάφερε να μειώσει τα πλεονάσματα της επόμενης τριετίας κατά 20 δισ., η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ μας έλεγαν ότι ρίχνουμε τη χώρα στα βράχια.

Τώρα μας λένε το αυτονόητο: ότι μετά το 2018 πρέπει να μειωθούν τα πλεονάσματα», αναφέρει χαρακτηριστικά το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού.

Στον ίδιο «αυστηρό» τόνο, ταυτίζει τη θέση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας με εκείνη της ΝΔ, ρωτώντας χαρακτηριστικά: "Γιατί ανακάλυψαν τόσο όψιμα τη ανάγκη για μικρότερα πλεονάσματα; Μήπως γιατί τώρα το ΔΝΤ προτάσσει το θέμα στη δική του ατζέντα;

Επίσης:«Ποιες είναι οι μεταρρυθμίσεις που πρόθυμα σπεύδει να δώσει ως αντάλλαγμα ο κος Μητσοτάκης; Μήπως η σκληρή αντιλαϊκή και νεοφιλελεύθερη ατζέντα του ΔΝΤ ;»...

Τετ α τετ με τους πολιτικούς αρχηγούς

Στο θεσμικό πεδίο, ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει διαδοχικά τετ α τετ με τους πολιτικούς αρχηγούς προκειμένου να βρεθούν σημεία σύγκλισης σε ένα εκλογικό μοντέλο.

Από πλευράς ΝΔ περιθώρια δεν υπάρχουν (παρότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντήσει τον πρωθυπουργό την Πέμπτη), καθώς επιμένει στην ενισχυμένη αναλογική με μπόνους εδρών στο πρώτο κόμμα.

Το ΠΑΣΟΚ βλέπει θετικά την απλή αναλογική με πλαφόν εισόδου στη Βουλή το 3%, που φέρεται να προωθεί η κυβέρνηση, όπως και η Ενωση Κεντρώων.

Το Ποτάμι δείχνει να προκρίνει την ενισχυμένη αναλογική (με το επιχείρημα του άνετου σχηματισμού κυβέρνησης), ενώ το ΚΚΕ αποφάσισε, αίφνης, ότι διαφωνεί με την διατήρηση του πλαφόν 3% (σ.σ. θέλει μηδενικό) και το σπάσιμο των μεγάλων εκλογικών περιφερειών (όπως της Β΄ Αθήνας) που επίσης προωθεί η κυβέρνηση.

Εάν δεν υπάρξουν υποχωρήσεις και προσεγγίσεις, ο νέος εκλογικός νόμος θα περάσει μεν από την Βουλή αλλά χωρίς να συγκεντρωθούν οι 200 ψήφοι που απαιτούνται ώστε να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, το πρόγραμμα των συναντήσεων του κ. Τσίπρα με τους πολιτικούς αρχηγούς έχει ως εξής:

- Την Τρίτη, θα συναντηθεί με τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνο Καμμένο.

- Την Πέμπτη, θα συναντηθεί διαδοχικά με τον γ.γ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, και τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη.

- Την Παρασκευή, θα συναντηθεί με τον επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρο Θεοδωράκη, και τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλη Λεβέντη.

Απλή αλλά...

Στο ερώτημα δε, ποια θα είναι η κυβερνητική πρόταση, η απάντηση παραμένει... θολή. Ναι μεν ο πρωθυπουργός και κορυφαία κυβερνητικά στελέχη (Νίκος Βούτσης, Νίκος Παππάς, Πάνος Σκουρλέτης, Νίκος Φίλης, Ολγα Γεροβασίλη) προκρίνουν σαφώς την απλή αναλογική με πλαφόν 3% («για εθνικούς λόγους», βλέπε μουσουλμανική μειονότητα) ωστόσο η ανάγκη συναινέσεων αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά.

Οπως έχουμε αναφέρει, τα «πασοκογενή» στελέχη της κυβέρνησης, με πρώτον τον υπουργό Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουπλή, κλίνουν προς μία... λιγότερο ενισχυμένη αναλογική (με μικρότερο μπόνους είτε στο πρώτο κόμμα είστε στα κόμματα που θα συμπράξουν κυβερνητικά) αλλά η άποψή τους παραμένει μειοψηφική.

Ο κ. Τσίπρας μάλιστα επισήμανε προ ημερών σε συνεργάτες του την ανάγκη να οδηγεί ο εκλογικός νόμος σε σχηματισμό κυβέρνησης, «φωτογραφίζοντας» ένα σαφώς αναλογικότερο σύστημα (πχ με μικρότερο μπόνους εδρών) αλλά όχι την «απλή και άδολη αναλογική».

Η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ πάντως τάχθηκε υπέρ της απλής και αυτή θα είναι η εισήγηση προς την Κεντρική Επιτροπή που θα συνεδριάσει (και για το θέμα αυτό) το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.

Το ΚΚΕ θέλει περιφέρειες-μαμούθ

Την «μεγάλη πολιτική μάχη» θα την δώσει η κυβέρνηση με το ΚΚΕ, δεδομένου ότι «κάνει πίσω» από τη θεσμοθέτηση της απλής αναλογικής παρότι αυτό ήταν το διαχρονικό αίτημα της Αριστεράς.

Κατά ορισμένες πληροφορίες, ο Περισσός «θα στήριζε» εάν παρέμεναν ως έχουν οι μεγάλες περιφέρειες – μάλιστα ο γραμματέας του κόμματος Δημήτρης Κουτσούμπας δήλωσε και δημοσίως προ ημερών ότι το ΚΚΕ διαφωνεί με την κατάτμηση των περιφερειών-μαμούθ καθώς μέσω αυτών επιτυγχάνεται καλύτερη κατανομή των εδρών του.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v