Καλοκαίρι με νέο εκλογικό νόμο σχεδιάζει η κυβέρνηση

Αρχές Ιουλίου η έναρξη της συζήτησης, με στόχο ψήφιση εντός διμήνου. «Αναλογικότερο σύστημα αλλά όχι απλή και άδολη αναλογική». Υπό σκέψη η κατανομή του μπόνους στα κόμματα που θα δεσμευτούν προεκλογικά για κυβερνητική σύμπραξη. «Δύσκολο» το πλαφόν 2%.

Καλοκαίρι με νέο εκλογικό νόμο σχεδιάζει η κυβέρνηση

Εντονο «αποτύπωμα θεσμικών αλλαγών» φιλοδοξεί, κατά τον Αλέξη Τσίπρα, να αφήσει η κυβέρνηση, ανοίγοντας τη συζήτηση για νέο Σύνταγμα και ψηφίζοντας μέσα στο επόμενο δίμηνο τον νέο εκλογικό νόμο.

Οπως διευκρινίστηκε αρμοδίως χθες από τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, η μεν διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης θα ξεκινήσει στις 24 Ιουλίου, οπότε η κυβέρνηση θα παρουσιάσει τις προτάσεις της για τον νέο Καταστατικό Χάρτη της χώρας (και θα ολοκληρωθεί σε περίπου ένα χρόνο), η αλλαγή του εκλογικού νόμου ωστόσο θα γίνει μέσα στο καλοκαίρι.

Σύμφωνα με συναρμόδιο κυβερνητικό στέλεχος, η πρόταση για νέο εκλογικό νόμο θα παρουσιαστεί άμεσα, «αρχές Ιουλίου το αργότερο», με στόχο να ψηφιστεί πριν τις 10 Αυγούστου, που θα διακόψει η Βουλή το έργο της για δύο εβδομάδες λόγω θέρους.

Αυτός, τελικά, είναι και ο λόγος που δεν θα λειτουργήσουν ούτε φέτος Θερινά Τμήματα, καθώς νομοσχέδια όπως το εκλογικό απαιτούν συζήτηση/ψήφιση από την Ολομέλεια.

Μπόνους εδρών στα προς συνεργασία κόμματα

Η επεξεργασία της κυβερνητικής πρότασης για τον νέο εκλογικό νόμο δεν έχει ολοκληρωθεί. Οι πληροφορίες ωστόσο μιλούν για «μία εντελώς διαφορετική αρχιτεκτονική» από αυτή που έχουμε γνωρίσει, προκειμένου όχι απλά να ενθαρρυνθούν αλλά (σχεδόν) να επιβληθούν κυβερνητικές συμπράξεις, βάζοντας «τελεία» στα αυτοδύναμα σχήματα -και στη συζήτηση περί «απλής και άδολης αναλογικής».

Για παράδειγμα, συζητείται η «μοιρασιά» του μπόνους εδρών στα κόμματα που πριν από τις εκλογές θα έχουν ανακοινώσει την πρόθεσή τους να συνεργαστούν μετεκλογικά για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Σε μία τέτοια «μοιρασιά», δεν είναι υποχρεωτικό να μετέχει το πρώτο κόμμα, καθώς, με βάση το μπόνους και αναλόγως των ποσοστών, θα μπορούσε να σχηματισθεί κυβέρνηση π.χ. από το δεύτερο και από το τρίτο κόμμα, «α λα Πορτογαλία».

«Με τον τρόπο αυτό η κάλπη δεν θα λειτουργεί σαν... Kinder έκπληξη, καθώς οι πολίτες θα γνωρίζουν ποιος δεσμεύεται να συνεργασθεί με ποιον μετά τις εκλογές», είναι το επιχείρημα, με παραπομπή στο δανέζικο μοντέλο.

Είναι προφανές ότι, εάν επικρατήσει αυτό το σύστημα, τα δύο (σημερινά) μεγάλα κόμματα, ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ, θα «ορίσουν» τους συμμάχους τους πριν από τις εκλογές και, αντίστοιχα, οι «μικροί» (σ.σ. με τα σημερινά δεδομένα, το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι, η Ενωση Κεντρώων και το ΚΚΕ) θα κληθούν να πάρουν θέση... με ποιον θα πάνε και ποιον θα αφήσουν την επομένη της κάλπης.

«Χλωμό» το 2%

Οσο για το πλαφόν εισόδου στη Βουλή, οι μέχρι τώρα ενδοκυβερνητικές συζητήσεις δεν κινούνται στην κατεύθυνση της μείωσης του 3% στο 2%.

Ο κ. Βούτσης είπε χαρακτηριστικά χθες ότι ο αριθμός των εντός Βουλής κομμάτων, από 3-5 που ήταν πριν από λίγες δεκαετίες, έχει εκτιναχθεί λόγω και της κρίσης: «Εχουμε οκτακομματική Βουλή και παρ' ολίγον θα είχαμε 9κομματική», ανέφερε, εννοώντας το 2,7% που απέσπασε η ΛΑΕ του Π. Λαφαζάνη.

Η δραστηριότητα που αναπτύσσει άλλωστε η μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης πριν από κάθε εκλογική αναμέτρηση υπήρξε ο κύριος λόγος της καθιέρωσης του πλαφόν 3% για είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή.

«Το Σύνταγμα του 2021»...

Ως προς το... βάθος του «αποτυπώματος», ο κ. Τσίπρας ανέφερε χθες μιλώντας στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ: «Η Αριστερά δεν μπορεί να καταγραφεί ως δύναμη καλύτερης διαχείρισης της κρίσης. Η διαχείριση της κρίσης, χωρίς όραμα για μεγάλες τομές, γρήγορα θα μετατραπεί σε κρίση της διαχείρισης.

Η πρώτη κυβέρνηση της Αριστεράς οφείλει να αφήσει αποτύπωμα διεκδίκησης μεγάλων αλλαγών. Στο κράτος, στο πολιτικό σύστημα, στους θεσμούς. Θα επιδιώξουμε στο πλαίσιο της αναθεώρησης την κατοχύρωση των δημοκρατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, την προστασία των δημόσιων αγαθών».

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε τον (και σημειολογικό) στόχο να αποκτήσει η χώρα "το Σύνταγμα της Ελλάδας του 2021", όταν δηλαδή θα συμπληρώνονται 200 χρόνια από την ανεξαρτησία της.

...Με την ελπίδα να την έχει επανακτήσει μέχρι τότε, βγαίνοντας από τα μνημόνια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v