Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μειώνεται το ελάχιστο κεφάλαιο για ένταξη στον Αναπτυξιακό

Με το νέο αναπτυξιακό νόμο γίνεται μια τομή, ενισχύεται η μικρομεσαία, η πρωτογενής παραγωγή και η καινοτομία, υπογράμμισε ο υπουργός οικονομίας. Στα 100.000 το ελάχιστο κεφάλαιο για συμμετοχή. Απαιτείται μια κερδοφόρα χρήση στην επταετία.

Μειώνεται το ελάχιστο κεφάλαιο για ένταξη στον Αναπτυξιακό

Τη μείωση του απαιτούμενου ελάχιστου κεφαλαίου για ένταξη στο αναπτυξιακό νόμο, προβλέπει νομοτεχνική βελτίωση που κατέθεσε σήμερα στη συνεδρίαση των αρμόδιων Επιτροπών της Βουλής, ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης.

Ειδικότερα, το ελάχιστο το ελάχιστο κεφάλαιο επενδυτικού σχήματος που μπορεί να υπαχθεί στο νόμο ορίζεται για τις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις στις 100.000 ευρώ (από 150.000 ευρώ) και για τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (Κοιν.Σ.Επ.) στις 75.000 ευρώ (από 100.000).

Ωστόσο, για τις μεγάλες επιχειρήσεις το ελάχιστο κεφάλαιο παραμένει αμετάβλητο (500.000 ευρώ), όπως και για τις μεσαίες επιχειρήσεις τους συνεταιρισμούς, τους σχηματισμούς συνέργειας και δικτύωσης (συστάδες-clusters) στις 250.000 ευρώ.

Αλλαγές επέρχονται και ως το ύψος των φορολογικών κινήτρων για τις επενδύσεις μείζονος σημασίας, καθώς με νομοτεχνική βελτίωση, αλλάζει η παρ.2 του άρθου 67 το οποίο προέβλεπε ότι ο φορέας της επένδυσης μπορεί να κάνει χρήση και της φορολογικής απαλλαγής της περ. α΄ της παρ. 1 του άρθρου 10 με ποσοστό ενίσχυσης 10% του ενισχυόμενου κόστους της επένδυσης ανεξαρτήτως του μεγέθους της επιχείρησης κατά παρέκκλιση των εντάσεων ενίσχυσης του άρθρου 11, και έως του ποσού των 10.000.000 ευρώ. Πλέον το ποσό των 10 εκατ. ευρώ, γίνεται πέντε (5) εκατ. ευρώ.

Με άλλη νομοτεχνική βελτίωση, διευκρινίζεται με μεγαλύτερη σαφήνεια ότι για την υπαγωγή των επιχειρήσεων στον αναπτυξιακό νόμο απαιτείται να έχουν εμφανίσει κέρδη σε μία κατ΄ελάχιστον διαχειριστική χρήση από τις τελευταίες επτά (7) πριν από τη διαχειριστική χρήση της αίτησης υπαγωγής. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, επιχειρήσεις, οι οποίες δεν εμφάνισαν κέρδη σε καμία διαχειριστική χρήση από τις τελευταίες επτά (7) πριν την χρήση της αίτησης υπαγωγής, δεν δικαιούνται να λάβουν τις ενισχύσεις του νόμου.

Ο συγκεκριμένος όρος δεν καταλαμβάνει τους φορείς της περ. δ' της παρ. 1 του άρθρου 6 δηλαδή τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (Κοιν.Σ.Επ.) του Ν. 4019/2011 (Α'216), τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς (ΑΣ), τις Ομάδες Παραγωγών (ΟΠ), τις Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις (ΑΕΣ) του Ν. 4384/2016 και τις επιχειρήσεις που συστάθηκαν κατά τα τελευταία επτά (7) έτη πριν το έτος υποβολής της αίτησης υπαγωγής.

Επίσης, ορίζεται ότι τα επενδυτικά σχέδια που υπάγονται στα καθεστώτα ενίσχυσης του παρόντος οφείλουν να διασφαλίζουν τις απαραίτητες συνθήκες, ώστε να μη δημιουργούνται διακρίσεις σε βάρος ευπαθών ομάδων, ιδίως ως προς την προσβασιμότητα σε υποδομές, υπηρεσίες και αγαθά, ενώ προβλέπεται ότι οι επιχειρηματικές συστάδες που μπορούν να υπαχθούν στο αναπτυξαικό νόμο, για επενδυτικά σχέδια που πρόκειται να υλοποιηθούν στην Περιφέρεια Αττικής ή στο Νομό Θεσσαλονίκης, θα πρέπει να είναι κατ΄ελάχιστον έξι (6) αντί οκτώ (8) που προέβλεπε το αρχικό κείμενο και τέσσερις (4) αντί πέντε (5) για την υπόλοιπη χώρα.

Στο άρθρο 20 προστίθεται παρ. 7 ως εξής "7. Τα ποσά της ληφθείσας επιχορήγησης, επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης, επιδότησης του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης καθώς και απαλλαγής από καταβολή φόρου, εμφανίζονται σε λογαριασμό ειδικού αποθεματικού και σε περίπτωση διανομής ή κεφαλαιοποίησής του, εντός του χρονικού διαστήματος που προβλέπεται από τις διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 21, επιστρέφονται και επιβάλλονται οι κυρώσεις που προβλέπονται από τον ν.4174/2013 (Α΄170). Σε περίπτωση διανομής ή κεφαλαιοποίησής μέρους ή του συνόλου του αποθεματικού μετά την παρέλευση του ως άνω διαστήματος, προστίθεται στα κέρδη της επιχείρησης και φορολογείται στο φορολογικό έτος, κατά το οποίο έλαβε χώρα η διανομή ή ανάληψη του αντίστοιχου ποσού του αποθεματικού, σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις της φορολογικής νομοθεσίας».

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση κατά την κοινή συνεδρίαση των αρμοδίων επιτροπών στη Βουλή, ο υπουργός Οικονομίας είπε ότι με τον νέο αναπτυξιακό νόμο γίνεται μια τομή, κάνουμε μια τομή και ενισχύεται η μικρομεσαία, η πρωτογενής παραγωγή και η καινοτομία, και χαρακτήρισε "ανισομερείς" τους προηγούμενους αναπτυξιακούς νόμους.

"Οι προηγούμενοι νόμοι ήταν 32 δισ. ευρώ για την περίοδο 1998 έως το 2014, και δύο κλάδοι -ενέργεια και ξενοδοχεία- είχαν το 76% του προϋπολογισμού. Μόλις 120 επιχειρήσεις έλαβαν τεράστια χρηματοδότηση και επιπροσθέτως από τους παλαιούς αναπτυξιακούς νόμους κληρονομούνται 6.000 επενδυτικά σχέδια. Αυτό δείχνει ανισομέρεια αν μη τι άλλο", τόνισε.

Συνεχίζοντας, ο κ. Σταθάκης είπε ότι η διαδικασία που εισάγει ο νόμος για το κλείσιμο των εκκρεμοτήτων των παλαιότερων αναπτυξιακών χαρακτηρίζεται από ταχύτητα και διαφάνεια.

"Εντός 3 έως 5 μηνών θα γίνει το ξεκαθάρισμα των παλαιών αναπτυξιακών νόμων", υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομίας και κατέληξε:

"Η επταετία αποπληρωμής για κάθε επενδυτικό σχέδιο εδράζεται σε υπαρκτούς πόρους εγγυημένους, δεν κινδυνεύει με κοκκίνισμα το δάνειο, δεν υπάρχουν πια εγγυητικές, και για τις παλαιότερες επενδύσεις οι εγγυητικές επιστολές επιστρέφονται μετά την ολοκλήρωση του 50% της επένδυσης".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v