Μόνη λύση είναι η περισσότερη ευρωπαϊκή ενοποίηση, υπογράμμισε ο Γερμανός πολιτικός, οικονομολόγος και πρώην μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ Jorg Asmussen, μιλώντας σε εκδήλωση του ΔΙΚΤΥΟΥ.
Ο κ. Asmussen σημείωσε ότι στην παρούσα φάση, η Ευρώπη είναι αντιμέτωπη με τέσσερις κρίσεις:
- Την προσφυγική κρίση
- Ένα ενδεχόμενο Brexit
- Την κρίση του ευρώ
- Την πολιτική κρίση, απόρροια των τριών ανωτέρω.
Το προσφυγικό
Ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης σημείωσε ότι η προσφυγική κρίση άλλαξε το πολιτικό σκηνικό σε πολλές χώρες. Όπως είπε χαρακτηριστικά, η κρίση του ευρώ ήταν μια κρίση για πολιτικούς και τεχνοκράτες, αλλά η προσφυγική είναι μια κρίση που «αγγίζει» άμεσα τους πολίτες, οι οποίοι νιώθουν να χάνουν τον έλεγχο και έτσι ασκούν μεγαλύτερη πίεση προς το πολιτικό σύστημα για να το διαχειριστεί.
Χρειάζονται σωστές αποφάσεις για τη βραχυπρόθεσμη αλλά και τη μακροπρόθεσμη διαχείριση, σημείωσε, τονίζοντας ότι «κλειδί» είναι η ενοποίηση των προσφύγων στην αγορά εργασίας.
Το Brexit
Ο κ. Asmussen σημείωσε ότι είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος.
Η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι τα ανώτερα στρώματα είναι υπέρ της παραμονής στην ΕΕ, αν όμως ρωτήσει κανείς έναν ταξιτζή, είπε ο Γερμανός πολιτικός, τότε θα σου πει ότι πρέπει να φύγει η Αγγλία από την Ενωση!
Σημείωσε πάντως ότι ενδεχόμενη αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε. θα αποτελέσει αντιστροφή της ευρωπαϊκής ενοποίησης, στέλνοντας μήνυμα και σε άλλους λαούς (Ολλανδούς, Φινλανδούς).
Σε κάθε περίπτωση, υπογράμμισε, θα χρειαστούν σκληρές διαπραγματεύσεις για διατήρηση της σταθερότητας εντός του ευρώ. Το ενδεχόμενο Brexit, τόνισε, δείχνει πού βρισκόμαστε, ότι κάτι στην Ε.Ε. δεν δουλεύει.
Κρίση του ευρώ
Ο κεντρικός τραπεζίτης ανέφερε ότι κόντρα στην κοινή πεποίθηση ότι το ευρώ δυσχέρανε την κατάσταση σε χώρες με κρίση, το ευρώ προστάτευσε τις χώρες αυτές. Όταν έχεις τραπεζική κρίση, συνήθως μετά από 48 ώρες έχεις και νομισματική κρίση. Αυτό δεν συνέβη λόγω του ευρώ, υποστήριξε.
Σημείωσε ότι κάποιοι στη Γερμανία θεωρούν ότι πρόκειται για μια κρίση χρέους. Λάθος, τόνισε, σημειώνοντας ότι είναι μια κρίση δημόσιου χρέους, ιδιωτικού χρέους, τραπεζών αλλά και απώλειας ανταγωνιστικότητας.
Στην Ελλάδα, ανέφερε, έχετε κρίση δημόσιου χρέους και ανταγωνιστικότητας, με τις τράπεζες να είναι σε καλή κατάσταση στην αρχή της κρίσης και να πλήττονται έντονα στη συνέχεια.
Ο κ. Asmussen εκτίμησε ότι η υπαρξιακή κρίση του ευρώ έχει τελειώσει, κυρίως μέσω των ενεργειών της ΕΚΤ.
Παράλληλα, σε σχέση με την Ελλάδα, εκτίμησε ότι το Grexit έχει φύγει από το τραπέζι, αλλά και ότι θα δοθεί άμεσα η δόση. Σημείωσε ότι υπάρχει παράλληλα και η προοπτική ελάφρυνσης χρέους μετά το 2018, προσθέτοντας πάντως ότι μετά τις γερμανικές εκλογές πιθανότατα θα υπάρχει πιο εχθρικό κοινοβούλιο απέναντι σε ενδεχόμενη έγκριση ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.
Ο κ. Asmussen τόνισε ότι το χρέος δεν είναι το πιο πιεστικό πρόβλημα για τη χώρα, καθώς το κόστος εξυπηρέτησης είναι χαμηλό για τα επόμενα χρόνια. Το πιο πιεστικό, σημείωσε, είναι να δημιουργηθούν νέες και βιώσιμες θέσεις εργασίας, διερωτώμενος αν η χώρα έχει business plan.
Πολιτική κρίση στην Ε.Ε.
Ο κεντρικός τραπεζίτης υπογράμμισε ότι υπάρχει μεγάλη αποξένωση και δυσπιστία μεταξύ των πολιτών και των θεσμών της Ε.Ε., κάτι που έχει οδηγήσει στην άνοδο του λαϊκισμού και του ευρωσκεπτικισμού στην Ένωση. Πλέον, τόνισε, δεν υπάρχει ο κλασικός πολιτικός διαχωρισμός αριστεράς και δεξιάς, αλλά ευρωπαϊστών και αντιευρωπαϊστών.
Η μόνη διέξοδος
Η συμμετοχή στη νομισματική ένωση σημαίνει ότι όλες οι χώρες αναλαμβάνουν κοινό ρίσκο. «Και εμείς είπαμε ψέματα στους Γερμανούς, λέγοντας ότι εκτός από το νόμισμα, δεν αλλάζει τίποτε άλλο», παραδέχτηκε, σημειώνοντας ότι κανείς δεν είναι ελεύθερος και ότι όλοι πρέπει να ακολουθούν κοινούς κανόνες στη δημοσιονομική πολιτική.
Θα πρέπει να ολοκληρωθεί η δημοσιονομική ένωση και να οδηγήσει σε πολιτική ένωση, για να σταματήσουμε να είμαστε ευάλωτοι στα εξωτερικά σοκ, εκτίμησε, τονίζοντας ότι μόνος τρόπος επιβίωσης είναι η βαθύτερη ενοποίηση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.