Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αντεπίθεση για το Ελληνικό οργανώνει η κυβέρνηση

«Δεν ξεπουλήσαμε, βελτιώσαμε τους όρους», η κεντρική ιδέα. Στο κάδρο και ο Α. Τσίπρας, με στοχευμένες συναντήσεις. Το 5% του ΟΤΕ και το... σίριαλ της εκταμίευσης της δόσης. Η μπάλα στην εξέδρα με τα περί δημοψηφίσματος για το νέο Σύνταγμα.

Αντεπίθεση για το Ελληνικό οργανώνει η κυβέρνηση

Επικοινωνιακή αντεπίθεση για την πώληση του Ελληνικού οργανώνει η κυβέρνηση, σε μία προσπάθεια να αντιμετωπίσει τις εκ δεξιών επιθέσεις για «πολύμηνη καθυστέρηση της συμφωνίας» και τις εξ αριστερών κριτικές για «ξεπούλημα».

Η αρχή έγινε χθες το βράδυ με εκτενές σημείωμα κυβερνητικών πηγών για τα οφέλη της συμφωνίας, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο κάδρο θα μπει ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς σχεδιάζεται συνάντησή του με τους δημάρχους και τους φορείς της περιοχής του Ελληνικού.

Το κυβερνητικό επιτελείο αναδεικνύει τα εξής σημεία:

* Πρώτον, η καθυστέρηση στη συμφωνία του TAIΠΕΔ με την ανάδοχο εταιρία Lamda Development οφείλεται στην επαναδιαπραγμάτευση των όρων που είχαν προσυμφωνηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, προκειμένου να υπάρξει βελτίωση για το ελληνικό δημόσιο και για τη γύρω περιοχή.

Το μήνυμα, επομένως, που θα (επιχειρήσει να) στείλει το Μαξίμου είναι ότι "δεν ξεπουλάμε".

* Δεύτερον, η κυβέρνηση δεν επικέντρωσε στο τίμημα, καθώς "αυτό πηγαίνει απευθείας στη μαύρη τρύπα του χρέους, δεδομένου ότι το χρέος δεν πρόκειται να επηρεαστεί καθοριστικά όσες αποκρατικοποιήσεις και αν γίνουν παρά μόνο από αποφάσεις απομείωσής του, όπως αυτή του περασμένου Eurogroup".

Για τον λόγο αυτό, η επαναδιαπραγμάτευση στόχευσε "στις επενδύσεις που θα γίνουν στο Ελληνικό για δημόσιες υποδομές, οι οποίες έχουν άμεση ανταποδοτικότητα και δημόσιο όφελος».

Η κεντρική ιδέα της αντεπίθεσης, δηλαδή, θα είναι ότι επετεύχθη μία συμφωνία που ανεβάζει το συνολικό όφελος του Δημοσίου από την παραχώρηση στα 2,415 δισ. ευρώ, καθώς αθροίζεται το τίμημα (915 εκατ. ευρώ) και τα δημόσια έργα (1,5 δισ. ευρώ).

Πάντως, όπως διευκρίνισε χθες η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη, η τελική σύβαση για την παραχώρηση του Ελληνικού θα υπογραφεί στις 16 Νοεμβρίου και άρα η χθεσινή κατάληξη στο ΜοU μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και Lamda Development "δεν σημαίνει ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων".

Το... σίριαλ της δόσης και το 5% του ΟΤΕ

Πέραν τούτων, πονοκέφαλο προκαλεί στο Μαξίμου το... σίριαλ με το τυπικό κλείσιμο της αξιολόγησης και την ημερομηνία εκταμίευσης της δόσης.

Οι αρμόδιες κυβερνητικές πηγές επιμένουν ότι "δεν υπάρχουν άλλα εμπόδια" και ότι η εκταμίευση "μπήκε σε τροχιά", καθώς την επόμενη εβδομάδα θα εγκριθεί το κλείσιμο της αξιολόγησης από τα πέντε ευρωπαϊκά Κοινοβούλια, αρχής γενομένης από το γερμανικό.

Οι ίδιες πηγές δεν θεωρούν "αγκάθι" την εκκρεμότητα που αφορά στη μεταβίβαση του 5% του ΟΤΕ στην Deutsche Telecom, διότι "πήρε παράταση μέχρι την εκταμίευση" -δηλαδή μέχρι τις 20 Ιουνίου.

"Από ελληνικής πλευράς θα μπορούσε να κλείσει και σήμερα, αλλά υπάρχουν κάποιες ενέργειες που πρέπει να γίνουν από την Deutsche Telecom", απάντησε η κ. Γεροβασίλη χθες.

Ανέφερε μάλιστα ότι το θέμα του 5% του ΟΤΕ "δεν θα συμπεριληφθεί στο EuroWorking Group που θα κλείσει την αξιολόγηση».

Δημοψήφισμα για το νέο Σύνταγμα;...

Κατά τα λοιπά, η κυβέρνηση προσπαθεί να μείνει... στην εξέδρα των θεσμικών αλλαγών η «μπάλα» της πολιτικής αντιπαράθεσης, προκειμένου να ξεκολλήσει η συζήτηση από τη διαπραγμάτευση και την αξιολόγηση.

Μετά την προχθεσινή ανακοίνωση της πρόθεσης του Αλέξη Τσίπρα να παρουσιάσει την κυβερνητική πρόταση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση στις 24 Ιουλίου (σ.σ. στην επέτειο της αποκατάστασης της Δημοκρατίας), χθες έπεσε και η ιδέα της διενέργειας δημοψηφίσματος για το νέο Σύνταγμα.

«Δεν αποκλείεται το δημοψήφισμα», ήταν η απάντηση της κ. Γεροβασίλη σε σχετική ερώτηση στο briefing, πυροδοτώντας συζητήσεις και αντιδράσεις για το εάν ο νέος Καταστατικός Χάρτης της χώρας δύναται να εγκριθεί απευθείας από τον λαό και όχι από το Κοινοβούλιο.

Σημειώνεται πάντως ότι, επ' αυτού είχε δώσει αρνητική απάντηση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος πριν από τέσσερα χρόνια, με την ιδιότητα του πανεπιστημιακού καθηγητή και «απλού» βουλευτή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v