Τα Ποσειδώνια είναι ένας σημαντικός θεσμός για την παγκόσμια ναυτιλία, τόνισε ο πρωθυπουργός στα εγκαίνια της έκθεσης, σε μια ομιλία η οποία έγινε στα αγγλικά εξαιτίας της συμμετοχής πολλών ξένων επισκεπτών.
Όπως είπε το 2016 καταγράφεται ρεκόρ συμμετοχών στην έκθεση, πάνω από 1.800 εταιρείες και φορείς.
Οι έλληνες πλοιοκτήτες χαρακτηρίζονται από ευρηματικότητα και πρωτοπορία, τόνισε. Είναι παραδεκτό ότι χωρίς τους Ελληνες η παγκόσμια ναυτιλία δεν θα μπορούσε να διαδραματίσει το σημαντικό ρόλο που έχει στο παγκόσμιο γίγνεσθαι, σημείωσε αλλά τόνισε ότι πρέπει να γίνει ειδική αναφορά στους Ελληνες ναυτικούς και αξιωματικούς, που αποτέλεσαν βασικό συστατικό για την επίτευξη των στόχων της ελληνικής ναυτιλίας.
Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε τις απαραίτητες συνθήκες για την αναβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης και να επιστρέψουν τα ελληνικά πληρώματα στα ελληνόκτητα πλοία.
Σε ένα κλάδο με έντονη κυκλικότητα δεν είναι πάντα όλα ρόδινα, σημείωσε ο πρωθυπουργός. Υπάρχουν και περίοδοι δυσκολίας, όπως φάνηκε το 2008 οπότε ξέσπασε η παγκόσμια κρίση. Η ελληνική ναυτιλία, όμως πέτυχε να προσαρμοστεί σε μια μεγάλη κρίση η οποία έπληξε και την ελληνική οικονομία.
Ως χώρα βιώσαμε επώδυνες μεταβολές με μια πτώση ΑΕΠ κατά 25%. Με το κλείσιμο της αξιολόγησης όμως για την Ελλάδα ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο.
Η συμφωνία για το χρέος ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο για τη χώρα, συμπλήρωσε. Με την διαπραγμάτευση που έγινε το θέμα το χρέους μπαίνει σε νέα φάση.
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό δεν είναι βιώσιμο να ζητούνται πρωτογενή πλεονάσματα 4,5% του ΑΕΠ για δεκαετίες. Με την αυτόματη ρύθμιση των χρηματοδοτικών δαπανών και τη ρήτρα 15% του ΑΕΠ στις πληρωμές εξασφαλίζεται ότι η Ελλάδα θα παραμείνει χώρα της ευρωζώνης.
Μόνο με αυτό τον τρόπο θα προκύψουν πόροι για διαρθρωτικές επενδύσεις, σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας. Είμαι πεπεισμένος ότι η κρίση μας βοήθησε να αντιληφθούμε ότι για να αλλάξουμε σελίδα πρέπει να γίνουμε περισσότερο ανταγωνιστικοί και εξωστρεφείς.
Το μοντέλο ανάπτυξης της ελληνικής ναυτιλίας μπορεί να αποτελέσει θετικό παράδειγμα για το αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας, σημείωσε ο πρωθυπουργός και αναγνώρισε το ρόλο της ναυτιλίας στην ελληνική οικονομία καθώς αντιπροσωπεύει περίπου το 7% του ΑΕΠ.
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό χρειάζονται επενδύσεις από την πλευρά των εφοπλιστών σε τομείς όπως τον τουρισμό, αλλά και η ανασύσταση της ναυπηγοεπισκευαστικής δραστηριότητας.
Νιώθουμε την ανάγκη να πείσουμε τους έλληνες εφοπλιστές να μας εμπιστευτούν ότι καταβάλουμε προσπάθειες να μεταρρυθμίσουμε την οικονομία και να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον που παρέχει προστιθέμενη αξία στη χώρα.
Δρίτσας: Ισχυρή η παρουσία ναυτιλιακών εταιριών στην Ελλάδα
Ο Υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας αναφερόμενος στον ρόλο της ελληνικής ναυτιλίας στη διεθνή σκηνή σημείωσε ότι η ελληνική σημαία κατατάσσεται δεύτερη στην Ε.Ε. και έβδομη παγκοσμίως. Επισημαίνοντας την ισχυρή παρουσία διεθνών ναυτιλιακών εταιρειών στην χώρα μας ιδιαίτερα στον Πειραιά σημείωσε πως αυτή τη στιγμή δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα 1350 ναυτιλιακές εταιρείες.
Βενιάμης: 100 χρόνια για την Ενωση Εφοπλιστών
Χαιρετίζοντας την διοργάνωση των Ποσειδωνίων ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Θεόδωρος Βενιάμης υπενθύμισε ότι φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη δημιουργία της ένωσης. Ταυτόχρονα σημείωσε ότι η ελληνική ναυτιλία αντιπροσωπεύει αυτή τη στιγμή με όρους χωρητικότητας το 50% της κοινοτικής ναυτιλίας και το 20% της παγκόσμιας ναυτιλίας.
Ο επικεφαλής του Συμβουλίου της Ευρωπαίας Επιτρόπου Μεταφορών Violeta Bulc, σημείωσε τη δύσκολη περίοδο που διανύει η ναυτιλία διεθνώς και προανήγγειλε σειρά δράσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ώστε να διασφαλιστεί η ανταγωνιστικότητα της κοινοτικής ναυτιλίας. Στο πλαίσιο αυτό το 2017 ανακηρύχθηκε και θα αποτελέσει έτος ναυτιλίας στην Ευρώπη.
Κατά τη διάρκεια της χρονιάς θα πραγματοποιηθούν σειρά εκδηλώσεων αφιερωμένες στην ναυτιλία και την ενίσχυση του ρόλου της στην ευρωπαϊκή οικονομία. Επίσης προανήγγειλε πως σε ότι αφορά την ναυτιλία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επικεντρωθεί σε θέματα ασφάλειας, της διατήρησης της ανταγωνιστικότητας και κάλεσε τους πλοιοκτήτες να δώσουν έμφαση στο προσωπικό τους το οποίο όπως ανέφερε επιτελεί και κοινωνικό έργο. Σημείωσε χαρακτηριστικά τη διάσωση δεκάδων προσφύγων στη Μεσόγειο από ολιγομελή πληρώματα εμπορικών πλοίων.
Την ανάγκη να ενισχυθεί η επικοινωνία μεταξύ όλων όσων εμπλέκονται στην ναυτιλιακή δραστηριότητα, έθεσε ως πρώτη προτεραιότητα ο Γενικός Γραμματέας του Διεθνούς Ναυτιλιακού οργανισμού ΙMO, Κι Ταν Λιν.