Έντονη αρνητική έκπληξη αποτέλεσαν τα τελικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή για το πρώτο τρίμηνο του 2016 για την πορεία της εγχώριας οικονομίας.
Με βάση τα διαθέσιμα εποχικά διορθωμένα στοιχεία, τα οποία ξεκινούν από το 1995 στην Ελληνική Στατιστική Αρχή, το πρώτο τρίμηνο του 2016 ήταν το χειρότερο τρίμηνο για την οικονομική δραστηριότητα από την έναρξη της οικονομικής κρίσης.
Το συνολικό ΑΕΠ διαμορφώθηκε στα 45,8 δισ. ευρώ, επίδοση που ξεπέρασε και τη χειρότερη που είχε καταγραφεί στο περσινό τρίτο τρίμηνο, περίοδος που είχε συνοδευτεί από την εφαρμογή των capital controls στην εγχώρια οικονομία.
Για την ακρίβεια, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν επέστρεψε στο μακρινό τρίτο τρίμηνο του 1999, όπου η επίδοση που είχε καταγραφεί ήταν αντίστοιχα στα 45,6 δισ. ευρώ.
Η χειρότερη επίδοση σε απόλυτο μέγεθος της οικονομίας σε τριμηνιαία βάση από το 1999 βάσει των εποχικά διορθωμένων στοιχείων που παρέχει η Ελληνική Στατιστική Αρχή οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην πτώση της τελικής κατανάλωσης των νοικοκυριών και της ιδιαίτερα χαμηλής επίδοσης των εξαγωγών υπηρεσιών και της διατήρησης των capital controls.
Η αρνητική επίδοση σημειώθηκε παρά τη σημαντική άνοδο που επέδειξε ο ακαθάριστος σχηματισμός κεφαλαίου σε ετήσια βάση κατά 7,5% και τη διατήρησή του σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα σε σχέση με το 4ο τρίμηνο του 2015.
Η κατανάλωση των νοικοκυριών, η οποία αποτελεί το μεγαλύτερο συστατικό του ΑΕΠ (σταθερά πάνω από το 2/3 του ΑΕΠ την περίοδο 1995-2016), μειώθηκε 0,5% σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2015 αλλά 1,3% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.
Στον αντίποδα, η κατανάλωση της Γενικής Κυβέρνησης ήταν αυξημένη κατά 1,5% σε σχέση με το 4ο τρίμηνο του 2015, αν και σημείωσε πτώση 1,5% σε σχέση με το αντίστοιχο 1ο τρίμηνο του περυσινού έτους.
Ειδικά οι επιδόσεις στις εξαγωγές είναι απογοητευτικές καθώς είναι μειωμένες κατά 3,3% σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2015 και 11,7% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2015 (εξαιτίας και της τιμής του πετρελαίου). Σε ετήσια βάση, παρότι οι εξαγωγές αγαθών οριακά αυξήθηκαν κατά 1,7%, οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν 23,4%.
Στον αντίποδα και για το ίδιο χρονικό διάστημα, οι εισαγωγές σημειώνουν πτώση μόλις 0,3% σε τριμηνιαίο επίπεδο και 12,8% σε ετήσιο επίπεδο. Σε ετήσια βάση, οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν 9,2% και οι εισαγωγές υπηρεσιών 26,6%.
Αξίζει να επισημανθεί ότι οι επίσημες εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τοποθετούν την ύφεση του 2016 στο -0,3%, αφού τόσο τα μεγέθη της τελικής κατανάλωσης, του ακαθάριστου σχηματισμού κεφαλαίου θα κινηθούν πτωτικά, με μόνο τις εξαγωγές να επιδεικνύουν θετικό πρόσημο 0,5% σε ετήσια βάση.