Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αδεια διαχείρισης-αγοράς κόκκινων δανείων θέλει η Sankaty

Ετοιμο να μπει στη νέα αγορά το private equity. Η ελεγχόμενη Hellas Capital Leasing (πρ. Εμπορική Leasing) κατέθεσε αίτηση επέκτασης δραστηριότητας στην ΤτΕ. Φορτωμένη με προβλέψεις και εξασφαλίσεις η εταιρεία. Στο 21,2% ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας.

Αδεια διαχείρισης-αγοράς κόκκινων δανείων θέλει η Sankaty

Στην αγορά διαχείρισης, απόκτησης και αναχρηματοδότησης απαιτήσεων από μη εξυπηρετούμενα δάνεια θέλει να εισέλθει το private equity fund Sankaty, μέσω της εν Ελλάδι ελεγχόμενης Hellas Capital Leasing (σ.σ. πρώην Εμπορική Leasing).

Στα τέλη του 2014, η Sankaty απέκτησε από την Credit Agricole την εν Ελλάδι θυγατρική της Credit Agricole Leasing Hellas. Η εταιρεία leasing μεταβιβάστηκε στη Madison Point Investment (εταιρεία περιορισμένης ευθύνης που εδρεύει στο Λουξεμβούργο και είναι συμφερόντων της Sankaty) και μετονομάστηκε σε Hellas Capital Leasing.

Η Madison κάλυψε εξ ολοκλήρου την αύξηση κεφαλαίου ύψους 159,9 εκατ. ευρώ που διενεργήθηκε τον Οκτώβριο του 2014 στη Hellas Capital Leasing, κίνηση που συνέβαλε ώστε ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας διαμορφώθηκε στις 31.12.2015 στο 21,2%.

Ενάμιση χρόνο μετά η Hellas Capital υπέβαλε στην Τράπεζα της Ελλάδος αίτηση επέκτασης της δραστηριότητάς της, αφού προηγουμένως «διερεύνησε ενδελεχώς την αγορά», όπως αναφέρεται στην οικονομική κατάσταση χρήσης 2015.

Στόχος είναι να μετεξελιχθεί από εταιρεία χρηματοδοτικών μισθώσεων σε «πλατφόρμα» που θα μπορεί τόσο να αγοράζει απαιτήσεις από μη εξυπηρετούμενα δάνεια, όσο και να τις διαχειρίζεται, συμμετέχοντας και στην αναχρηματοδότησή τους.

Άλλωστε, η Hellas Capital πληροί ήδη τα κριτήρια του νόμου περί ελάχιστου ιδρυτικού κεφαλαίου ύψους 4,5 εκατ. ευρώ (σ.σ. για εταιρείες που θα αναχρηματοδοτούν μη εξυπηρετούμενα δάνεια στο πλαίσιο των αναδιαρθρώσεων), ενώ έχει μια καλή εικόνα των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν μεγάλες και μικρομεσαίες εγχώριες επιχειρήσεις λόγω της δραστηριότητάς της.

Οι συνολικές απαιτήσεις της εταιρείας από χρηματοδοτικές μισθώσεις ανέρχονται σε 361 εκατ. ευρώ και έχει σχηματίσει σωρευτικές προβλέψεις ύψους 216 εκατ. ευρώ, καθώς συμβάσεις αξίας 349,6 εκατ. ευρώ έχουν κριθεί ότι πρέπει να απομειωθούν μετά από συλλογική ή ατομική αξιολόγηση. Η εταιρεία διαθέτει και εξασφαλίσεις επί των περιουσιακών στοιχείων που αποκτήθηκαν με leasing εύλογης αξίας 158,3 εκατ. ευρώ.

Σε καθυστέρηση αλλά χωρίς απομείωση αξίας είναι χρηματοδοτικές συμβάσεις 12,6 εκατ. ευρώ εκ των οποίων, όμως, συμβάσεις 11,98 εκατ. ευρώ καταγράφουν καθυστέρηση μεγαλύτερη των 180 ημερών.

Το συνολικό ενεργητικό της εταιρείας μειώθηκε στο τέλος του 2015 στα 208 εκατ. ευρώ έναντι 241 εκατ. ένα χρόνο πριν, λόγω της μείωσης των απαιτήσεων από συμβάσεις leasing και των πωλήσεων ανακτημένων ακινήτων και εξοπλισμών. Πολιτική της εταιρείας είναι μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ανάκτησης να προχωρά στην όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματική εκμετάλλευση των ακινήτων, είτε μέσω εκμίσθωσης, είτε μέσω εκποίησης.

Ειδικότερα οι συμβάσεις leasing μειώθηκαν στα 145,5 εκατ. ευρώ από 179,6 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2014 και ως ποσοστό επί του συνολικού ενεργητικού έπεσαν στο 69,9% από 74,4%. Λόγω της απομόχλευσης μειώθηκε και ο δανεισμός της εταιρείας (159,2 από 180 εκατ. ευρώ), ο οποίος έχει αντληθεί στο σύνολό του από τη Madison Point.

Η εταιρεία περιμένει να δει τις τροποποιήσεις που επέρχονται στο κανονιστικό πλαίσιο βάσει των πρόσφατων αλλαγών του νόμου και ως εκ τούτου δεν είναι σε θέση να σχολιάσει περαιτέρω την κατάθεση αίτησης επέκτασης, την οποία πάντως επιβεβαιώνει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v