Ελληνική πρωτιά στην προσέλκυση Γερμανών τουριστών το α' τρίμηνο

Οι απώλειες της Τουρκίας, της Αιγύπτου και της Ρωσίας ενίσχυσαν Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία και Ιταλία. Σε ποιους μακρινούς προορισμούς στράφηκαν οι Γερμανοί. Τι δείχνουν τα στοιχεία της Destatis για το α' τρίμηνο.

Ελληνική πρωτιά στην προσέλκυση Γερμανών τουριστών το α τρίμηνο

Διψήφιο ποσοστό αύξησης κατέγραψε στο α' τρίμηνο της χρονιάς ο αριθμός επισκεπτών που αναχώρησαν από γερμανικά αεροδρόμια με προορισμό την Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Αρχής της Γερμανίας (Destatis).

Η Ελλάδα, μάλιστα, εμφανίζεται να καταγράφει μεγαλύτερη αύξηση επιβατικής κίνησης από τη Γερμανία σε σύγκριση με όλους τους βασικούς ανταγωνιστές της. Ακόμα και από την Ισπανία και την Πορτογαλία, που προεξοφλείται από στελέχη της αγοράς ότι θα επωφεληθούν περισσότερο από τη φετινή συγκυρία και την πτώση της Τουρκίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Destatis που έχει στη διάθεσή του το Euro2day.gr, στο πρώτο τρίμηνο της χρονιάς η Ελλάδα κατέγραψε αύξηση 14,9% των επιβατών που αναχώρησαν από γερμανικά αεροδρόμια, έναντι αύξησης 12,7% της Πορτογαλίας, 13,1% της Ισπανίας και 7% της Ιταλίας.

Απόλυτη νικήτρια, ωστόσο, με βάση το ποσοστό αύξησης της κίνησης από τη Γερμανία εμφανίζεται η Κύπρος, η οποία εμφάνισε την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου άνοδο 47,2%.

Το ποσοστό αύξησης της Ελλάδας, ωστόσο, δεν μπορεί να αποτελεί ασφαλές κριτήριο για την εξέλιξη της χρονιάς καθώς αφορά στο τρίμηνο με τη χαμηλότερη κίνηση από το εξωτερικό προς τη χώρα μας. Έτσι, η όποια αύξηση μεταφράζεται σε σημαντικά υψηλότερο ποσοστό ανόδου. Σε απόλυτα μεγέθη, ωστόσο, η εικόνα είναι πολύ διαφορετική.

Η Πορτογαλία, για παράδειγμα, εμφανίζει συνεχή άνοδο της τουριστικής της κίνησης τα τελευταία χρόνια, εκμεταλλευόμενη το γεγονός ότι προσελκύει πλέον μεγάλο αριθμό επισκεπτών σε όλη τη διάρκεια του χρόνου και όχι μόνο το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο όπως συμβαίνει κυρίως με την Ελλάδα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι αν και η Ελλάδα καταγράφει άνοδο 14,9% επιβατικής κίνησης από τα γερμανικά αεροδρόμια, αυτό μεταφράζεται συνολικά σε 239.000 επιβάτες. Η Πορτογαλία, από την άλλη πλευρά, με μικρότερη ποσοστιαία άνοδο (12,7%) «μέτρησε» 378.000 επιβάτες από τη Γερμανία. Τον Μάρτιο, μάλιστα, όταν η κίνηση άρχισε να «ζωηρεύει», η Ελλάδα υποδέχθηκε συνολικά 97.000 επιβάτες από τη Γερμανία ενώ η Πορτογαλία σχεδόν διπλάσιους (167.000).

Στοιχείο που «φωτογραφίζει» το μεγαλύτερο ίσως πρόβλημα του ελληνικού τουρισμού: την έντονη εποχικότητά του.

Ο μεγάλος ανταγωνιστής της Ελλάδας το φετινό καλοκαίρι, η Ισπανία, επιβεβαιώνει από τα στοιχεία της Destatis τον τίτλο της αδιαφιλονίκητης νικήτριας της φετινής τουριστικής χρονιάς στην αγορά της Ευρώπης. Στους πρώτους τρεις μήνες της χρονιάς, η Ισπανία κατέγραψε ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό αύξησης από τη Γερμανία (13,1%) σε σύγκριση με τον όγκο επισκεπτών που υποδέχεται. Η άνοδος αυτή μεταφράστηκε συνολικά σε 2,33 εκατ. επιβάτες από τη Γερμανία.

Ενδεικτικό των κερδών της Ισπανίας από τη γερμανική αγορά είναι το γεγονός ότι στο α' τρίμηνο υποδέχθηκε 270.000 περισσότερους ταξιδιώτες σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Περισσότερους, δηλαδή, απ' όσους ταξίδεψαν συνολικά προς την Ελλάδα στο ίδιο διάστημα.

Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι τα Κανάρια Νησιά κατέγραψαν μεν μικρότερη άνοδο (3,4%) αλλά υποδέχθηκαν συνολικά 838.000 ταξιδιώτες από τη Γερμανία. Ο μικρότερος «πόλος» των Βαλεαρίδων αντίθετα εμφάνισε άνοδο επιβατών 18,2% αλλά προσέλκυσε σχεδόν τους μισούς ταξιδιώτες σε σύγκριση με τα Κανάρια (429 χιλ. επιβάτες).

Περίπου 170.000 περισσότερους ταξιδιώτες από τη Γερμανία σε σύγκριση με το α' τρίμηνο του 2015 προσέλκυσε η Ιταλία, φθάνοντας συνολικά το 1,12 εκατ. επιβάτες (+7%).

Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία και Ιταλία επωφελήθηκαν, όπως προκύπτει από τα στοιχεία, κατά σειρά από τις απώλειες της Αιγύπτου, της Ρωσίας και της Τουρκίας.

Σύμφωνα με την Destatis, η Αίγυπτος κατέγραψε στο α' τρίμηνο απώλειες 29,2% (85 χιλ. λιγότεροι ταξιδιώτες) σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Ακολούθησε σε απώλειες η Ρωσία, με πτώση 13,3% (54 χιλ. λιγότερους επιβάτες).

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία για την Τουρκία. Παρά τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα, οι απώλειές της από τη γερμανική αγορά εμφανίζονται να είναι ελάχιστες σε ό,τι αφορά στους επιβάτες που μετακινήθηκαν με αεροπλάνο (-1,1% ή μόλις 12 χιλ. λιγότερους επιβάτες). Υπενθυμίζουμε ότι τα στοιχεία της Destatis αφορούν επιβάτες που αναχώρησαν από γερμανικά αεροδρόμια, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και πολλοί επιβάτες άλλων εθνικοτήτων.

Το στοιχείο που αποτυπώνει περισσότερο το πλήγμα που δέχεται φέτος ο τουρκικός τουρισμός αφορά στην επιβατική κίνηση από τη Γερμανία προς την Αττάλεια, τον κύριο παραθεριστικό πόλο της Τουρκίας. Σύμφωνα, λοιπόν, με την Destatis, ο προορισμός της Αττάλειας κατέγραψε μείωση ταξιδιωτών 20,9% από τα γερμανικά αεροδρόμια κατά το α' τρίμηνο και 21,7% τον Μάρτιο.

Τα στοιχεία της Destatis για το διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου επιβεβαιώνουν, ταυτόχρονα, τις ισχυρές αρχικές ενδείξεις ότι πολλοί Γερμανοί στράφηκαν φέτος σε μακρινούς προορισμούς εκτός Ευρώπης.

Είναι χαρακτηριστικό πως οι ταξιδιώτες που αναχώρησαν από αεροδρόμια της Γερμανίας με προορισμό τη Δομινικανή Δημοκρατία αυξήθηκαν 12,2% ενώ 16,4% περισσότεροι ταξιδιώτες προτίμησαν το Μεξικό και 6,8% περισσότεροι την Κίνα.

«Μπεστ σέλερ», όμως, της γερμανικής αγοράς για το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς ήταν η Ταϋλάνδη (+28,4%) και το Χονγκ Κονγκ (+36,8%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v