Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με «λογιστικό τρικ» η λύση για τα αναδρομικά του ΕΚΑΣ

Συνεχείς τηλεδιασκέψεις με τους εκπροσώπους των δανειστών για το πώς δεν θα επιστραφούν τα περίπου 100 εκατ. ευρώ χωρίς να φανεί «τρύπα» στον στόχο για δημοσιονομική προσαρμογή. H λογιστική μεταφορά των ποσών μέσω του Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Με «λογιστικό τρικ» η λύση για τα αναδρομικά του ΕΚΑΣ

Τρόπους ώστε να επιστραφεί «λογιστικά» το ΕΚΑΣ από τους περίπου 80.000 δικαιούχους που το έλαβαν για 6 μήνες πριν από την αναδρομική αλλαγή των εισοδηματικών κριτηρίων, χωρίς στην πράξη να τα επιστρέψουν, αναζητά η κυβέρνηση.

Έχοντας αποφασίσει ότι η δέσμευση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, την περασμένη Κυριακή, ότι το ΕΚΑΣ δεν θα κοπεί αναδρομικά και τα ποσά δεν θα επιστραφούν, πρέπει να τηρηθεί, στα συναρμόδια υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών αναζητούν την πλέον ανώδυνη πολιτικά λύση.

Τόσο ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος όσο και ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος επανέλαβαν χθες ότι η δέσμευση του πρωθυπουργού θα υλοποιηθεί. Η λύση που αναζητείται σε συνεργασία με τους εκπροσώπους των δανειστών είναι το ποσό των περίπου 100 εκατ. ευρώ που αντιστοιχεί στα αναδρομικά να μην εμφανιστεί ως "τρύπα" στην πρόβλεψη για δημοσιονομική προσαρμογή της τάξης των 168 εκατ. ευρώ από το ΕΚΑΣ εντός του τρέχοντος έτους και να καλυφθεί από το πρωτογενές πλεόνασμα μέσω του Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργείο Εργασίας εξετάζουν το ενδεχόμενο της λογιστικής μεταφοράς των χρημάτων από τους συνταξιούχους στον "λογαριασμό" της περικοπής του ΕΚΑΣ για το 2016 και ενός αντίστοιχου ποσού από το Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης στους συνταξιούχους. Στην πράξη, οι περίπου 80.000 χαμηλοσυνταξιούχοι που βρίσκονται πρώτοι στη λίστα όσων θα χάσουν μέχρι το 2019 το επίδομα, δεν θα επιστρέψουν τα χρήματα που αντιστοιχούν σε 6 μήνες ΕΚΑΣ. Το ποσό αυτό θα εμφανιστεί ως "έκτακτο επίδομα" από το Ταμείο που θα συσταθεί.

Βέβαια, το ΕΚΑΣ δεν είναι το μόνο "αγκάθι" του υπουργείου Εργασίας, αφού η λίστα των δανειστών με τις "διορθώσεις" επί του πρόσφατου ασφαλιστικού νόμου περιλαμβάνει και άλλα θέματα, όπως το θέμα των μικρών επιχειρήσεων σε περιοχές με πληθυσμό έως 2.000 κατοίκους που κινδυνεύουν με λουκέτο εξαιτίας των υπέρογκων αυξήσεων στις εισφορές, καθώς και αυτό των εκπτώσεων στους επιστήμονες, έως το 2020.

Βασική επιδίωξη του υπουργείου Εργασίας πάντως είναι να μην υπάρξει καμία περαιτέρω παρέμβαση στα δύο αυτά θέματα, πέραν αυτών που ήδη ψηφίστηκαν με τον ασφαλιστικό νόμο. Κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη στελεχών του υπουργείου Εργασίας με τους εκπροσώπους των δανειστών, σύμφωνα με πληροφορίες, η συζήτηση «πήγε πολύ καλά».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v