Τουρισμός: Το Τοπ 20 των πόλεων-χρυσωρυχείων

Λείπει η Αθήνα από το τουριστικό «πάρτι» παρά την εκτόξευσή της στις λίστες της Airbnb. Το Λονδίνο αποδεικνύεται σταθερά ο ισχυρότερος τουριστικός «μαγνήτης» του πλανήτη. Πολύ ψηλά Κωνσταντινούπολη και Βαρκελώνη.

Τουρισμός: Το Τοπ 20 των πόλεων-χρυσωρυχείων

Τον δρόμο που έχει να διανύσει αλλά και τα οφέλη που θα μπορούσε να αποκομίσει η Αθήνα από την αναρρίχησή της στην παγκόσμια κατάταξη των δημοφιλέστερων πόλεων-προορισμών του πλανήτη αποτυπώνει μελέτη του Skift, μιας από τις γνωστότερες πλατφόρμες επεξεργασίας δεδομένων της διεθνούς ταξιδιωτικής αγοράς.

Η Αθήνα, πάντως, φαίνεται να έχει κάνει ένα πρώτο βήμα για την αναρρίχησή της. Αν θεωρήσει κανείς ένδειξη ανέλιξης ενός προορισμού τα στοιχεία που αφορούν στη ζήτηση που καταγράφεται μέσω της πλατφόρμας κρατήσεων ιδιωτικών κατοικιών Airbnb.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Skift, το 2015 η Αθήνα (για την ακρίβεια το Κουκάκι) κατατάχθηκε στην πέμπτη θέση παγκοσμίως με τους προορισμούς που περιλαμβάνονται στο δίκτυο της Airbnb με τη μεγαλύτερη αύξηση ζήτησης. Η σταθερά ανοδική δημοφιλία της Αθήνας αποτυπώθηκε στο +800% που «έγραψε» ο σχετικός πίνακας σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά.

Η εντυπωσιακή επίδοση, ωστόσο, δεν αντικατοπτρίζει το πραγματικό ειδικό βάρος της Αθήνας στον παγκόσμιο χάρτη των δημοφιλέστερων πόλεων-προορισμών. Για την ακρίβεια, δεν συμπεριλαμβάνεται ούτε στο Τοπ 20 των πόλεων με τους περισσότερους ξένους επισκέπτες, ούτε στην αντίστοιχη κατάταξη των πόλεων που επωφελούνται περισσότερο από διανυκτερεύσεις.

Την ίδια στιγμή, όμως, που η Αθήνα πήρε «απουσία» το 2015 από το Τοπ 20 των πόλεων που αποτέλεσαν μαγνήτη για τους περισσότερους επισκέπτες, οι Ευρωπαίοι ανταγωνιστές της και η Κωνσταντινούπολη δείχνουν να τα πηγαίνουν πολύ καλύτερα.

Κι αν η... κατάληψη της κορυφής από το Λονδίνο (18,8 εκατ. επισκέπτες) και η παρουσία του Παρισιού στην τρίτη θέση (16 εκατ. επισκέπτες) δεν προκαλούν έκπληξη, αίσθηση δημιουργεί η πέμπτη θέση της Κωνσταντινούπολης, με 12,5 εκατ. επισκέπτες.

Πόλεις στα... «μέτρα» της Αθήνας όπως η Βαρκελώνη, το Άμστερνταμ, η Ρώμη και το Μιλάνο βρέθηκαν από τη 12η μέχρι την 14η θέση της κατάταξης, με περισσότερους από 7 εκατ. επισκέπτες.

Ιδιαίτερα δημοφιλείς αποδείχθηκαν πόλεις όπως η Βιέννη και η Πράγα, οι οποίες κατέλαβαν τη 18η και 19η θέση αντίστοιχα, προσελκύοντας τον ίδιο αριθμό ξένων τουριστών (5,8 εκατ. επισκέπτες).

Το «χρυσωρυχείο» που αποτελούν οι πόλεις-προορισμοί για τις οικονομίες των χωρών τους αποτυπώνεται, ωστόσο, στο Τοπ 20 των προορισμών με κριτήριο τα έσοδά τους από διανυκτερεύσεις.

Το Λονδίνο εξαργύρωσε το 2015 την επιτυχία του να ξεπεράσει ακόμα και τη Νέα Υόρκη, κατακτώντας την κορυφή και ως έπαθλο εισπράξεις 20,2 δισ. δολαρίων.

Μικρότερα αλλά ευμεγέθη μερίδια απέσπασαν η Ν. Υόρκη (17,3 δισ. δολάρια) και το Παρίσι (16,6 δισ. δολάρια), καταλαμβάνοντας αντίστοιχα τη δεύτερη και τρίτη θέση της κατάταξης.

Η ανταγωνίστρια της Αθήνας, Βαρκελώνη, βρέθηκε στην έκτη θέση της κατάταξης, κεφαλαιοποιώντας την επιτυχία της με έσοδα 13,8 δισ. δολάρια το 2015.

Μπορεί η Κωνσταντινούπολη να υποχώρησε στη σχετική λίστα καταλαμβάνοντας τη 10η θέση, αλλά το αντίκρισμα που εξασφάλισε δεν ήταν διόλου ευκαταφρόνητο αφού έφθασε τα 9,3 δισ. δολάρια εισπράξεις.

Ας σημειώσουμε ότι το ποσό που «μάζεψε» μόνη της η Κωνσταντινούπολη αντιστοιχεί περίπου στα 2/3 των συνολικών εισπράξεων του ελληνικού τουρισμού το 2015...

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v