Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σταθάκης: Πρέπει να στηριχθούν οι εξωστρεφείς κλάδοι

Η κυβέρνηση καταθέτει άμεσα το νέο αναπτυξιακό νόμο ενώ προωθεί μέτρα για τη βελτίωση των συνθηκών χρηματοδότησης των επιχειρήσεων και ενίσχυσης της διαφάνειας στις δημόσιας συμβάσεις είπε ο υπουργός Οικονομίας. «Αποφασίστε τι θέλετε» απαντά ο Κ. Χατζηδάκης.

Σταθάκης: Πρέπει να στηριχθούν οι εξωστρεφείς κλάδοι

Ο νέος αναπτυξιακός νόμος, που θα κατατεθεί μέχρι τη Δευτέρα, είναι ένα από τα εργαλεία που πρόκειται να ενεργοποιήσει η κυβέρνηση για την ενίσχυση των επενδύσεων και της εξωστρέφειας υποστήριξε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης.

Κατά τη διάρκεια παρέμβασης στο συνέδριο του ΣΕΒ για τη βιομηχανία ο κ. Σταθάκης είπε πως στις προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι η βελτίωση της πρόσβασης των επιχειρήσεων σε χρηματοδότηση ("δεν μπορεί να έλθει ανάπτυξη με τα επιτόκια στα σημερινά επίπεδα", είπε) με ενεργοποίηση ευρωπαϊκών πόρων του ΕΣΠΑ, δραστηριοποίηση αναπτυξιακών τραπεζών όπως η EBRD και η ΕΤΕπ, αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων και μετεξέλιξη του ΕΤΕΑΝ σε αναπτυξιακό ταμείο.

«Η Ελλάδα εξάγει το 15% του ΑΕΠ, οι μεσογειακές χώρες είναι στο 25%» είπε ο κ. Σταθάκης και πρόσθεσε πως «είναι κοινή η πεποίθηση πως για να βρει η οικονομία από την κρίση πρέπει να γίνει σαφώς πιο εξωστρεφής, σε δραστηριότητες υψηλής προστιθέμενης αξίας που θα αξιοποιούν το μεγάλο πλεονέκτημα της Ελλάδας δηλαδή το ανθρώπινο δυναμικό της».

Οι περιορισμένες εξαγωγικές επιδόσεις της χώρας αποδίδονται από τον υπουργό Οικονομίας στο γεγονός πως «για περισσότερα από 25 χρόνια είναι πολύ μικρός ο αριθμός των άμεσων ξένων παραγωγικών επενδύσεων» ο δεύτερος είναι «το μικρό μέγεθος των ελληνικών επιχειρήσεων και ο τρίτος είναι πως οι μεγάλες επιχειρήσεις ήταν για πολύ μεγάλο διάστημα εσωστρεφείς».

Στόχος της κυβέρνησης είναι «να ενισχύσει καινοτόμους, εξωστρεφείς και πιο ανοικτούς στη νέα επιχειρηματικότητα που έχει ανάγκη η χώρα» είπε ο Γ. Σταθάκης.

Ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και πρώην υπουργός Κωστής Χατζηδάκης θεωρεί πως «πρέπει να κάνουμε καθαρούς λογαριασμούς με τους εαυτούς μας, εμείς οι Έλληνες» και πως «δε γίνεται να έχουμε επενδύσεις χωρίς επενδυτές και εργαζόμενους χωρίς επιχειρηματίες. Όσο συνεχίζεται ως αντίληψη τόσο θα δυσκολεύονται οι κυβερνήσεις να πάρουν τα απαραίτητα μέτρα».

Κατά τον κ. Χατζηδάκη, «η κυβέρνηση βασίζει τη δημοσιονομική προσαρμογή στους φόρους και πανηγυρίζει ισχυριζόμενη πως είναι κοινωνική δικαιοσύνη και την ίδια στιγμή κλαίει για τις διαρθρωτικές αλλαγές που αναγκάζεται να κάνει λέγοντας πως δεν τις πιστεύει, είναι νεοφιλελεύθερες, κ.λπ.». Για τον αντιπρόεδρο της ΝΔ ρευστότητα, επιχειρηματικό περιβάλλον, χαμηλότεροι φόροι, σταθερό φορολογικό σύστημα είναι τα εργαλεία για να προσελκύσουμε επενδύσεις. Τέλος, θεωρεί πως «η όποια αξιολόγηση – που την προτιμώ από το χάος- δεν φτάνει για να αλλάξει το κλίμα στην οικονομία».

Στο θέμα του μικρού μεγέθους των επιχειρήσεων, αλλά και της γραφειοκρατίας και της απονομής δικαιοσύνης εστίασε η κα Margaret Drzeniek, Head of Global Competitiveness & Risks Team στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF). Περισσότερο αυστηρός για το θέμα της φορολογίας «που δεν είναι μόνο ιδεολογικό» εμφανίστηκε ο κ. Markus J. Bearer, γενικός διευθυντής της BusinessEurope, του φορέα που εκπροσωπεί τις εργοδοτικές οργανώσεις της Ευρώπης. «Η λίστα των προβλημάτων προς επίλυση είναι μεγάλη» τόνισε.

Κατά τον κ. Bearer, «η εμπιστοσύνη είναι σημαντικό θέμα, η πρόσβαση σε κεφάλαια είναι επίσης θέμα, η ισορροπία των δημοσίων οικονομικών επίσης. Φυσικά όταν ως επιχείρηση πρέπει να πληρώνεις διπλάσια από τους ανταγωνιστές σου για τη χρηματοδότηση τα πράγματα είναι δύσκολα. Ταυτόχρονα, όμως, η υψηλή φορολογία είναι σοβαρότατο θέμα για την προσέλκυση επενδύσεων».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v