Η αιολική ενέργεια στην Ελλάδα εξασφαλίζει πίστωση για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά, καθώς οι τράπεζες εξακολουθούν να χρηματοδοτούν πρότζεκτς ανανεώσιμης ενέργειας που φέρνουν στέρεες ταμειακές ροές, γράφει το Bloomberg.
Οι ελληνικές τράπεζες ετοιμάζονται να χρηματοδοτήσουν μέχρι και 1,3 γιγαβάτ νέας αιολικής ενέργειας, παρότι ο δανεισμός σε εταιρίες συρρικνώθηκε για 58ο συνεχόμενο μήνα τον Απρίλιο, σύμφωνα με το δικηγορικό-συμβουλευτικό γραφείο Norton Rose Fulbright. Παρότι η κρίση χρέους ανάγκασε τα ιδρύματα να καλύψουν μια τρύπα 14,4 δισ. ευρώ στους ισολογισμούς τους, η αιολική ενέργεια έχει παραμείνει ελκυστική σε επενδυτικές τράπεζες και εταιρίες ανάπτυξης.
«Είναι ο μοναδικός τομέας που δεν υπέστη ποτέ επιβράδυνση, αν και είχαμε τις δυσκολίες μας», εξήγησε η Έλλη Κακούλλου της Alpha Bank στην Αθήνα. «Ο μοναδικός τομέας που οι τράπεζες έχουν συνεχώς χρηματοδοτήσει μετά τη Lehman, κατά τη διάρκεια της ελληνικής κρίσης αλλά και τώρα, είναι ο τομέας της αιολικής ενέργειας», πρόσθεσε.
Η καθαρή ενέργεια αποτελεί προτεραιότητα στην Ελλάδα, όπου η οικονομία συρρικνώθηκε 0,4% το πρώτο τρίμηνο και οι επιχειρήσεις ακόμη αναζητούν σταθερότητα έπειτα από έξι χρόνια πολιτικής και οικονομικής αναταραχής. Το Υπουργείο Ενέργειας έχει εγγυηθεί στους παραγωγούς ανανεώσιμης ενέργειας ότι όλη τους η προσφορά θα πωληθεί. Αν και η κατανάλωση έχει μειωθεί με τη βουτιά της οικονομίας, οι μονάδες καθαρής ενέργειας εξακολουθούν να λειτουργούν πλήρως.
«Ήταν η πρώτη βιομηχανία με χρηματοδοτική δομή ανά πρότζεκτ, οπότε οι τράπεζες τη γνωρίζουν και αισθάνονται άνετα μαζί της», σύμφωνα με το Δημήτρη Ασημάκη της Norton Rose Fulbright.
Μέχρι και 50 σχετικά πρότζεκτς με μια συνδυασμένη παραγωγική ικανότητα 1,3 γιγαβάτ αναπτύσσονται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα και πρέπει να χρηματοδοτηθούν μέχρι το Μάρτιο του 2018, προκειμένου να υπαχθούν σε σταθερές εγγυημένες τιμές (feed in tariffs), λέει ο Ασημάκης. Αυτό μπορεί να κοστίσει μέχρι και δύο δισ. δολάρια στην περίπτωση που οικοδομηθούν όλα τα πρότζεκτς, σύμφωνα με την Bloomberg New Energy Finance.
Οι Alpha Bank, Eurobank και Εθνική χρηματοδοτούν ένα αιολικό πάρκο της Terna Energy με 120 εκατ. ευρώ χρέους και 60 εκατ. ευρώ σε μετοχές, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Terna, Κωνσταντίνο Λάμπρου. Με την ολοκλήρωσή της το τρίτο τρίμηνο, η εγκατάσταση θα έχει παραγωγική ικανότητα 73 μεγαβάτ.
Υπάρχουν τρία ακόμη πρότζεκτς αιολικής ενέργειας με προγραμματισμένη παραγωγική ικανότητα άνω των 100 μεγαβάτ και η χρηματοδότησή τους αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί στις αρχές του επόμενου έτους, σύμφωνα με την Κακούλλου, η οποία πρόσθεσε ότι η τράπεζά της έχει τοποθετήσει άλλα 250 εκατ. ευρώ σε πιο μικρά πρότζεκτς.
Το στέλεχος τόνισε ότι ο κλάδος «ανθίζει και πιθανότατα θα ανθίζει για τα επόμενα πέντε με 10 χρόνια». «Το προφίλ κινδύνου είναι ισχυρό, υπάρχει καλή πίστωση και μεγάλοι παίκτες», εξήγησε.
Η Eurobank πιθανώς θα δανείσει περίπου 100 εκατ. ευρώ σε σχετικά πρότζεκτς το 2016, σύμφωνα με τον Γιάννη Σαράτση, επικεφαλής χρηματοδότησης. Το τμήμα του εργάζεται επάνω σε δύο ή τρεις «πολύ μεγάλες» συμφωνίες η χρηματοδότηση των οποίων αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν το τέλος του έτους.
Ο Σαράτσης ανέφερε ότι είναι απίθανο οι εταιρίες ανάπτυξης να οικοδομήσουν και τα 1,3 γιγαβάτ που έχουν συμφωνηθεί, καθώς περιορίζεται η διάρκεια των δανείων και οι τράπεζες εγείρουν παραπάνω προσδοκίες για συμμετοχή 30% στο μετοχικό κεφάλαιο, από 20%. «Η εξασφάλιση χρηματοδότησης δεν είναι τόσο εύκολη όσο ήταν το 2010, με μια παραγωγική ικανότητα που δεν είναι άριστη ή ένα χρηματοδότη που δεν έχει πολλά κεφάλαια να ξοδέψει», επεσήμανε.
Αναπτυξιακές τράπεζες όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, επίσης εμπλέκονται στις ελληνικές συμφωνίες καθαρής ενέργειας, υπογραμμίζει το Bloomberg.
«Κατανοούμε ότι οι ελληνικές τράπεζες ακόμη χρηματοδοτούν ενεργά πρότζεκτς ανανεώσιμης ενέργειας στην Ελλάδα και θα χαρούμε να εργαστούμε μαζί τους», σχολίασε η Sabina Dziurman, περιφερειακή επικεφαλής της EBRD. Η τράπεζα με έδρα το Λονδίνο άρχισε να δραστηριοποιείται στην Ελλάδα τον περασμένο Φεβρουάριο, έπειτα από αίτημα των αρχών στην Αθήνα.
Η ελληνική κυβέρνηση επίσης επεξεργάζεται ένα νέο πλαίσιο οδηγιών που πιθανώς θα τονώσει την επένδυση, μέσω μιας μετατόπισης από σταθερές εγγυημένες τιμές (feed in tariffs) σε εγγυημένες διαφορικές (feed in premiums), σύμφωνα με τον Ασημάκη, ο οποίος προβλέπει ότι το νέο πρόγραμμα θα εφαρμοστεί τον Ιούλιο. Πρότζεκτς που ήδη έχουν συμφωνίες αγοράς ενέργειας, θα καλύπτονται από το παλιό πρόγραμμα.