Τον αιφνιδιασμό και την αρχική παγωμάρα διαδέχθηκαν η οργή και η ομοβροντία σκληρών δηλώσεων από τους φορείς των ξενοδόχων, μετά τη δημοσιοποίηση των νέων φορολογικών επιβαρύνσεων που προώθησε προς ψήφιση στη Βουλή η κυβέρνηση. Τα πυρά των ξενοδόχων επικεντρώθηκαν στη διάταξη με την οποία καταργείται η απαλλαγή που ίσχυε μέχρι σήμερα για τα ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, με ταυτόχρονη επιβολή τέλους 0,1%.
Χαρακτηριστική ήταν η αντίδραση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), η οποία έκανε λόγο στην ανακοίνωσή της για «εν ψυχρώ εκτέλεση» των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων. Για «άδικη και εσφαλμένη» επιλογή της κυβέρνησης, η οποία θα έχει καταστροφικές συνέπειες στη βιωσιμότητα των ξενοδοχείων, την απασχόληση και το σύνολο της οικονομίας, έκανε λόγο, σε πιο ήπιους τόνους, το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΞΕΕ). Για «αστείρευτη ευρηματικότητα» του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης στην επιβολή επιβαρύνσεων «που συνθλίβουν την τουριστική επιχειρηματικότητα» έκανε λόγο ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), σημειώνοντας με νόημα πως «δεν βλέπουμε την ίδια ευρηματικότητα και αποφασιστικότητα προς την κατεύθυνση πάταξης της φοροδιαφυγής, εισφοροδιαφυγής και φοροαποφυγής».
Το 0,1% φαντάζει μικρός συντελεστής. Στην περίπτωση των ξενοδοχείων, όμως, όπου το ακίνητο αποτελεί τη «γραμμή παραγωγής» τους είναι εξοντωτικό. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν οι ξενοδόχοι, οι οποίοι υπενθυμίζουν το μπαράζ επιβαρύνσεων που τους έχει βρει «κατακέφαλα» την τελευταία διετία. Συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, που κινείται σε επίπεδο εκτός ευρωπαϊκού ανταγωνισμού.
Πόσο μεγαλύτερος θα είναι ο «λογαριασμός» ΕΝΦΙΑ που καλούνται να πληρώσουν οι ξενοδόχοι με την επιβολή του πρόσθετου τέλους 0,1%, εξήγησε στο Euro2day.gr ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΞΕΕ) Γιώργος Τσακίρης.
«Από μια σειρά παραδειγμάτων που επιχειρήσαμε να κάνουμε, προκύπτει ότι η επιβάρυνση για τους ξενοδόχους θα είναι από 50% έως και 200%», σημείωσε, για να προσθέσει πως η απαλλαγή που καταργείται ήταν η μόνη που είχε απομείνει να διαφοροποιεί τα ξενοδοχεία από τις επιχειρήσεις της οικονομίας του διαμοιρασμού.
«Πολλοί ξενοδόχοι αναρωτιούνται πλέον, αν υπάρχει λόγος να λειτουργούν τις μονάδες τους ως ξενοδοχεία, ή θα πρέπει να σκεφτούν άλλες εναλλακτικές επιλογές».
«Πριν τρία χρόνια υπήρξε και πάλι η σκέψη να επιβληθεί το ίδιο. Ύστερα από έναν πρώτο υπολογισμό των επιπτώσεων, ωστόσο, η τότε κυβέρνηση δεν αποδέχθηκε να το κάνει», λέει ο ο Γρηγόρης Τάσιος, Γεν. Γραμματέας της ΠΟΞ και επικεφαλής της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής.
Όπως αναφέρει, το μέτρο διπλασιάζει πρακτικά τον ΕΝΦΙΑ που θα πρέπει να καταβάλλουν oι ξενοδόχοι κι εξηγεί γιατί: «Ένα μεσαίου μεγέθους ξενοδοχείο τριών αστέρων, 150 δωματίων, που απέχει 200 μ. από την παραλία και οι εγκαταστάσεις του καλύπτουν 5.000 τ.μ σε οικόπεδο 10-11.000 τ.μ., που η αντικειμενική του αξία είναι 11 εκατ. ευρώ, πλήρωνε σήμερα ΕΝΦΙΑ 10.000 ευρώ. Ακόμα κι αν μειωθούν οι αντικειμενικές αξίες, όπως λέει η κυβέρνηση, αυτή δεν θα ξεπεράσει το 10-15% αφού μιλάμε κυρίως για παραλιακά ακίνητα. Οπότε η αντικειμενική αξία του πιο πάνω ακινήτου δεν πρόκειται να μειωθεί κάτω από τα 10 ή 9 εκατ. ευρώ. Έτσι, ο πρόσθετος ΕΝΦΙΑ θα είναι τουλάχιστον 9.000 ευρώ. Σχεδόν διπλάσιος απ' ό,τι μέχρι σήμερα».
Η επιβάρυνση, όμως, είναι η μία παράμετρος αφού, όπως αναφέρει ο Γρ. Τάσιος, οι ξενοδόχοι θα υποχρεωθούν να αυξήσουν τις τιμές τους για την επόμενη χρονιά, για να καλύψουν το επιπλέον κόστος, με αποτέλεσμα να γίνουν ακόμα πιο ακριβά τα ελληνικά ξενοδοχεία σε σύγκριση με τους ανταγωνιστές τους.
«Επικρατεί παγωμάρα στον κλάδο», επισημαίνει στο Euro2day.gr ο Αλέξανδρος Αγγελόπουλος, μέλος της διοίκησης του ΞΕΕ. «Οι ξενοδόχοι βλέπουν την κατά κεφαλή δαπάνη των τουριστών να μειώνεται και το μη λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων να αυξάνεται για πολλοστή φορά. Την ίδια στιγμή, εκπλήσσει η αδυναμία της κυβέρνησης να εντοπίσει και να φορολογήσει τη σκιώδη οικονομία αλλά και να αντιληφθεί το ντόμινο αρνητικών εξελίξεων που επιφέρει η πολιτική της». Για να καταλήξει λέγοντας: «Υποδηλώνει άγνοια ή πρόκειται για στοχευμένη αποδόμηση του παραγωγικού ιστού της Ελλάδας;».
Ο Αλ. Αγγελόπουλος αντιδιαστέλει, ταυτόχρονα, τις επιβαρύνσεις που επιβάλλει η κυβέρνηση στους ξενοδόχους με την προκήρυξη θέσεων σε γραφεία του ΕΟΤ αναφέροντας: «Στο μεταξύ, η προκήρυξη θέσεων σε μη παραγωγικά γραφεία του ΕΟΤ στο εξωτερικό φαντάζει ως εμπαιγμός».
Επικοινωνήσαμε με τον Δημήτρη Πολλάλη, πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Λακωνίας, τη στιγμή που συνέτασσε ανακοίνωση της Ένωσης με τον εύλογο τίτλο «Στο εκτελεστικό απόσπασμα ο ξενοδοχειακός κλάδος».
«Το ακίνητο για μας είναι εργαλείο δουλειάς», επισημαίνει. «Δεν είναι η προσωπική μας βίλα. Οι φόροι και οι επιβαρύνσεις έχουν απογειωθεί πλέον και οδηγούμαστε σε αφανισμό».
Όπως επισημαίνει, ο όγκος κρατήσεων έχει συρρικνωθεί δραματικά ενώ οι τιμές έχουν συμπιεστεί κάτω του κόστους.
«Βρισκόμαστε στο μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα. Θα πρέπει να αυξήσουμε τις τιμές για να μπορέσουμε να καλύψουμε μέρος των επιβαρύνσεων, αλλά αν κάνουμε κάτι τέτοιο, θα γίνουμε ακόμα ακριβότεροι και οι κρατήσεις θα μειωθούν κι άλλο», αναφέρει.
Περιοχές όπως η Λακωνία δέχθηκαν ισχυρότατο πλήγμα εξαιτίας της κατάρρευσης του εσωτερικού τουρισμού και οι επιχειρήσεις του κλάδου δέχονται ασφυκτική πίεση. Ο Δ. Πολλάλης, μάλιστα, επισημαίνει το θέμα των θέσεων εργασίας που απειλούνται άμεσα από φέτος. «Τα περισσότερα μικρομεσαία ξενοδοχεία της περιοχής είχαν προγραμματίσει να προσλάβουν προσωπικό για το καλοκαίρι. Όμως, τώρα θα πρέπει να βρουν τα χρήματα να πληρώσουν τις επιβαρύνσεις και κανείς δεν ξέρει αν και πόσους θα προσλάβουν. Αν η επιβολή πρόσθετου ΕΝΦΙΑ πλήττει τους μεγάλους ξενοδόχους, τους μικρούς του κλάδου τούς αφανίζει».
Τα Καλάβρυτα είναι μία από τις περιοχές όπου τα ξενοδοχεία βλέπουν άσπρη μέρα μόνο τον χειμώνα κι αν χιονίσει. Ο νέος ΕΝΦΙΑ ήρθε να τους προσθέσει ένα ακόμα βάρος, σε μια χρονιά που το χιόνι δεν έπεσε και η πελατεία δεν ήταν η αναμενόμενη.
«Έχουμε εξαντλήσει κάθε περιθώριο», λέει ο Κωνσταντίνος Δαφαλιάς, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Καλαβρύτων. «Ειδικά εμείς οι ξενοδόχοι των ορεινών περιοχών αντιμετωπίζουμε σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης. Οι επιχειρήσεις μας είναι μικρής οικονομικής έντασης και με τη φορολογική λαίλαπα που μας κατακλύζει τα τελευταία χρόνια έχουμε παραδώσει τα κλειδιά στον "νταβατζή"-συνέταιρο που λέγεται κράτος!!!».
Έκκληση στην κυβέρνηση να αποσύρει, έστω την τελευταία στιγμή, «την επαχθέστερη απόφαση των τελευταίων χρόνων κατά των τουριστικών επιχειρήσεων» απευθύνει η Κωνσταντίνα Σβύνου, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κω.
Σε ανακοίνωσή της η Ένωση κάνει, μεταξύ άλλων, λόγο για εξαναγκασμό των επιχειρήσεων σε εκποίηση και για απώλεια θέσεων εργασίας.
«Ο οριζόντιος φόρος του τέλους διανυκτέρευσης σε συνδυασμό με τον παραλογισμό του ΕΝΦΙΑ αλλά και με το υπόλοιπο φορολογικό πακέτο σταυρώνουν τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, τις οδηγούν σε μη βιώσιμο επίπεδο λειτουργίας και κλείσιμο. Και βέβαια ο ακραίος παραλογισμός της τιμωρίας των ακινήτων και των κατόχων τους που ονομάζεται ΕΝΦΙΑ δεν λαμβάνει υπόψη τον χρόνο λειτουργίας μιας επιχείρησης, ούτε το αν είναι κερδοφόρος ή όχι. Αποτελεί ένα χαράτσι που οδηγεί τον επιχειρηματία, ειδικά σε μια κακή τουριστική χρονιά, με μαθηματική ακρίβεια στην πτώχευση», αναφέρουν οι ξενοδόχοι της Κω.