Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ασφαλιστική «ανάσα» για τους νέους μηχανικούς

Τι προέβλεπε διάταξη του νόμου Στρατούλη, γιατί την κατάργησαν οι δανειστές και πώς το υπουργείο Εργασίας την επανέφερε κάνοντας δεκτή τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου. Σημαντική ελάφρυνση για 19.500 νέους μηχανικούς.

Ασφαλιστική «ανάσα» για τους νέους μηχανικούς

Μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές θα μπορούν να πληρώνουν μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2016 οι μηχανικοί του πρώην ΤΣΜΕΔΕ που πρόλαβαν κι έκαναν χρήση των ευεργετικών διατάξεων του νόμου Στρατούλη. Αν και η επίμαχη διάταξη του Ιουλίου του 2015 καταργήθηκε τον Οκτώβριο του ίδιου χρόνου, γιατί θεωρήθηκε από τους εκπροσώπους των δανειστών ως "μονομερής ενέργεια", πρόσφατη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους ανατρέπει εκ νέου τα δεδομένα, δίνοντας ανάσα σε 19.500 μηχανικούς που έκαναν χρήση της δυνατότητας να πέσουν μέχρι και 2 ασφαλιστικές κατηγορίες και να πληρώσουν λιγότερα ασφάλιστρα μέχρι τις 31/12/2016.

Ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλoς έκανε δεκτή τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, με αποτέλεσμα οι εν λόγω ασφαλισμένοι να συνεχίσουν να πληρώνουν χαμηλά ασφάλιστρα αλλά και το ΕΤΑΑ να μην υποχρεούται να ανακαλέσει τις διοικητικές πράξεις που εκδόθηκαν σε εφαρμογή του νόμου του Ιουλίου του 2015 (νόμος Στρατούλη).

Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη διάταξη είχε δώσει «ανάσα» στους νέους ασφαλισμένους του πρώην ΤΣΜΕΔΕ, καθώς από το 2011 είχε καταστεί υποχρεωτική η μετάταξή τους στην αμέσως υψηλότερη κλάση ανά 3ετία, με αποτέλεσμα αρκετοί να δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις και κάποιοι να προβαίνουν ακόμα και σε διαγραφή.

Αναλυτικά, το άρθρο 39 του νόμου που ψηφίστηκε πέρυσι τον Ιούλιο δίνει τη δυνατότητα σε νέους ασφαλισμένους του ΕΤΑΑ (που πρωτοασφαλίστηκαν μετά την 1/1/1993) να «πέφτουν» μέχρι και δύο ασφαλιστικές κλάσεις κάτω από αυτή που υπήχθησαν υποχρεωτικά, μέχρι τα τέλη του 2016.

Έτσι, για παράδειγμα, κάποιος μηχανικός που βρισκόταν στη 2η κατηγορία μπορούσε να επιλέξει την υπαγωγή του στην 1η, ενώ όσοι βρίσκονταν στην 3η μπορούσαν να επιλέξουν την 1η ή τη 2η, είτε μόνο για το 2016 είτε για τη διετία 2015-2016. Βασική προϋπόθεση βέβαια ήταν οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι να μην έχουν οφειλές προς το ΕΤΑΑ, ή να έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση και να είναι ασφαλιστικά ενήμεροι, ενώ έπρεπε να καταβάλουν εμπρόθεσμα τις τρέχουσες εισφορές τους. Το μηνιαίο κέρδος υπολογίζεται σε 150 ευρώ για τους μηχανικούς (πρώην ΤΣΜΕΔΕ).

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης του Νομικού Συμβούλου του Κράτους, η για ορισμένους μήνες ισχύς του άρθρου 39 βοήθησε σημαντικά στο να αυξηθούν τα έσοδα του ΕΤΑΑ. Ενώ η εισπραξιμότητα στους αυτοαπασχολούμενους μηχανικούς έβαινε συνεχώς μειούμενη στα χρόνια της κρίσης και είχε πέσει το 2014 σε 49,30%, το 2015 προσέγγισε το 60%.

Επίσης το 2015 τα έσοδα είσπραξης εισφορών αυξήθηκαν 16,20% σε σύγκριση με το 2014 και αυξήθηκε σημαντικά ο αριθμός των μηχανικών που εξόφλησαν τις τρέχουσες εισφορές (από το 49,67% στο 62,25% σε μία εποχή σημαντικής μείωσης του αριθμού των ενεργών ασφαλισμένων). Συνεπώς, οι ασφαλισμένοι του πρώην ΤΣΜΕΔΕ που είχαν ενταχθεί στην επίμαχη και καταργημένη πια ρύθμιση θα εξακολουθούν μέχρι και τον Δεκέμβρη να πληρώνουν τις μειωμένες εισφορές της κατώτερης ασφαλιστικής κατηγορίας στην οποία εντάχθηκαν. Από 1/1/2017 οι εισφορές τους θα συνδεθούν όπως όλων των υπόλοιπων αυτοαπασχολούμενων με το εισόδημα, βάσει του νέου ασφαλιστικού νόμου.

Με ανακοίνωσή του το ΤΕΕ επισημαίνει πως η εξέλιξη αυτή επετεύχθη μετά από τις συνεχόμενες παρεμβάσεις του ΤΕΕ, τις αναλογιστικά και νομοθετικά τεκμηριωμένες αποφάσεις της διοίκησης του ΤΣΜΕΔΕ, καθώς και του ερωτήματος που τέθηκε στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους από το ΕΤΑΑ.

Και μια διάταξη του Νόμου Στρατούλη που ενώ ισχύει δεν εφαρμόζεται

Καθώς βέβαια τα ελληνικά παράδοξα δεν έχουν τέλος στο ασφαλιστικό, μια άλλη διάταξη του ίδιου νόμου (γνωστός και ως Νόμος Στρατούλη) ενώ ισχύει, δεν εφαρμόζεται.

Πρόκειται για τη διάταξη που καταργούσε το παράβολο των 46,14 ευρώ που καλούνταν να πληρώσουν οι ανασφάλιστοι και άνεργοι προκειμένου να περάσουν από κάποια Επιτροπή των Κέντρων Πιστοποίησης της Αναπηρίας (ΚΕΠΑ). Η διάταξη δεν έχει καταργηθεί, όμως δεν έχει καταργηθεί και το παράβολο, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες εκκρεμεί η έκδοση μιας υπουργικής απόφασης. Με αποτέλεσμα, περίπου 30.000 ανασφάλιστοι και άνεργοι που κατά μέσο όρο περνούν από τα ΚΕΠΑ μέσα σε ένα χρόνο, να πληρώνουν το... καταργημένο παράβολο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v