Ο Ελληνας CEO δεν πρέπει να έχει αυταπάτες

500 CEOs και διευθυντικά στελέχη επιχειρήσεων παρακολούθησαν τις εργασίες του 27ου Συνεδρίου Ηγεσίας της ΕΑΣΕ. Τα σεμινάρια ηγεσίας. Πότε οι CEO κινδυνεύουν να ξεπεραστούν από τις εξελίξεις.

Ο Ελληνας CEO δεν πρέπει να έχει αυταπάτες
Εάν ο Ηγέτης παραμείνει εγκλωβισμένος στη «ζώνη άνεσης» (comfort zone) όπου έχει τον έλεγχο και αισθάνεται ασφαλής και σίγουρος, εάν δεν τολμήσει το διαφορετικό και δεν προσαρμόσει πρακτικές και συνήθειες σε κάθε τομέα της δραστηριότητάς του στις νέες συνθήκες και ανάγκες των καιρών, οι εξελίξεις θα τον προσπεράσουν. Η ουσιαστική αλλαγή επέρχεται στο μέτρο που τα άτομα δεν αλλάζουν μόνο «φαινομενικές» συμπεριφορές αλλά ασπάζονται νέες αντιλήψεις και αλλάζουν τελικά νοοτροπία.

Τα παραπάνω τόνισαν, μεταξύ άλλων, οι ομιλητές στο 27ο Συνέδριο Ηγεσίας που διοργάνωσε η Εταιρία Ανωτάτων Στελεχών Επιχειρήσεων (ΕΑΣΕ) την Παρασκευή 13 και το Σάββατο 14 Μαΐου στο Grand Resort Lagonissi με θέμα «LEADERCHIP: Ηγετική Νοοτροπία Χωρίς Αυταπάτες».

Στο συνέδριο – το οποίο πραγματευόταν το πώς μπορεί να διαμορφωθεί ηγετική νοοτροπία απαλλαγμένη από αυταπάτες καθώς και την καλλιέργεια ανοιχτής σκέψης και κουλτούρας διαρκούς αυτοβελτίωσης – παρουσιάστηκαν μεθοδολογίες και παραδείγματα καλών πρακτικών χρήσιμα για τον σύγχρονο Έλληνα CEO που καλείται να αποδώσει σε μια ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία για τη χώρα και την οικονομία. Συμμετείχαν 500 ανώτατα και ανώτερα στελέχη επιχειρήσεων ενώ στο βήμα ανέβηκαν διακεκριμένοι ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό οι οποίοι αναφέρθηκαν στο πώς μπορεί ένας ηγέτης να ξεπεράσει τα αυτονόητα και να απεγκλωβιστεί από αυταπάτες και ψευδαισθήσεις ώστε να ηγηθεί με καθαρό μυαλό.

Στη σημασία της αλλαγής της νοοτροπίας που οδηγεί στην αλλαγή των συμπεριφορών και της απαλλαγής από τις αυταπάτες αναφέρθηκε στην ομιλία του ο James Ferrell, Co-Founder & Managing Partner του Arbinger Institute.

Αντλώντας παραδείγματα καλών πρακτικών από μεγάλες εταιρίες, ο J. Ferrell τόνισε την ανάγκη αλλαγής νοοτροπίας ως τον μόνο αποτελεσματικό τρόπο για την επίτευξη των απαιτούμενων συμπεριφορών οι οποίες, με τη σειρά τους, θα φέρουν τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα. Όπως ανέφερε: «Η συμπεριφορά οδηγεί τα αποτελέσματα, αλλά η νοοτροπία οδηγεί τις συμπεριφορές. Αν ο ηγέτης πιέζει μόνο για την αλλαγή των προβληματικών συμπεριφορών και διαδικασιών μέσα στην επιχείρηση, χωρίς να επιδιώκει την αλλαγή της νοοτροπίας που ευθύνεται για αυτές τις συμπεριφορές, δεν θα μπορεί να έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα, ενώ θα συναντήσει και τεράστια αντίσταση». Τον ομιλητή προλόγισε η Νάγια Καλογεράκη, Γενική Διευθύντρια Ελλάδος & Κύπρου, Coca-Cola Τρία Έψιλον.

«Το σημαντικότερο είναι να κατανοήσεις ποιος είσαι και ποια είναι η νοοτροπία της εταιρείας, ώστε να μπορέσεις ως ηγέτης να βρεις με ποιο τρόπο μπορείς να βγάλεις την ομάδα σου από τη σπηλιά της διαστρεβλωμένης πραγματικότητας», τόνισε ο επόμενος ομιλητής Patrick Blethon, President, Otis Europe, Middle East & Africa. Όπως επεσήμανε, ο ηγέτης θα πρέπει να ξέρει να ακούει τους ανθρώπους του, να αναζητά το ταλέντο μέσα στην εταιρεία και να προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες ώστε αφενός να κινητοποιεί την ομάδα του στο όραμα και τους στόχους της εταιρείας, αλλά ταυτόχρονα να προσφέρει τα απαιτούμενα εργαλεία για την ενδυνάμωση των ανθρώπων του μέσα από την εκπαίδευση και την ανάπτυξή τους, παρέχοντας τους το απαιτούμενο ownership ώστε να μπορούν να λειτουργήσουν ως φορείς της επιδιωκόμενης αλλαγής. Τον ομιλητή προλόγισε ο Νάσος Μπίκας, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος, OTIS Ελλάδος & Κύπρου και Δυτικών Βαλκανίων.

Τη σκυτάλη στη συνέχεια πήραν ο κ. Κώστας Μαχαίρας, Πρόεδρος ΔΣ ΙΕΛΚΑ, τ. EVP Ομίλου
Delhaize και η κα. Λάρα Μπαράζι-Γερουλάνου, Διευθύνουσα Σύμβουλος των Ιχθυοτροφείων Κεφαλονιάς οι οποίοι μετέφεραν στους συνέδρους προσωπικές εμπειρίες από τη διοίκηση επιχειρήσεων. Ο κ. Κώστας Μαχαίρας περιέγραψε τη στρατηγική που ακολούθησε και τις ενέργειες στις οποίες προέβη στην προσπάθειά του να «αναστήσει» την ΑΒ Βασιλόπουλος και από μία εταιρεία λιανεμπορίου με μικρά ποσοστά κερδοφορίας να την καταστήσει μία από τις μεγαλύτερες και πλέον επιτυχημένες αλυσίδες σούπερ μάρκετ της χώρας. Από την πλευρά της η κα. Γερουλάνου παρουσίασε την προσπάθεια διάσωσης των Ιχθυοτροφείων Κεφαλονιάς από τη χρεοκοπία και τη μεταμόρφωσή τους σε μια υγιή και επικερδή επιχείρηση με διεθνή αναγνώριση.

Η πρώτη ημέρα του συνεδρίου έκλεισε με τον κορυφαίο, βραβευμένο με Νόμπελ Χημείας Dr. Aaron Ciechanover, ο οποίος αναφέρθηκε στα κοινά σημεία ανάμεσα στη λειτουργία της επιστημονικής έρευνας και στη λειτουργία των επιχειρήσεων, καθώς και τι μπορεί να διδαχτεί ο ηγέτης-μάνατζερ από τις προσεγγίσεις της επιστήμης. 'Όπως ανέφερε, «πρέπει να ξέρουμε σε τι είμαστε πραγματικά καλοί για να πετύχουμε. Δεν κατάφερα να εφεύρω κάτι, αλλά να ανακαλύψω κάτι που υπήρχε. Η φύση έχει άμεση σχέση με την καινοτομία και πολλές ομοιότητες με τον κόσμο των επιχειρήσεων όπως θέματα ηγεσίας, ανάληψη ρίσκου, αποδόμηση του παλιού για τη δημιουργία καινούριου, ορισμού αρχηγού ομάδας, έμπνευση της ομάδας και υιοθέτηση νέων τεχνολογιών. Και στις δύο περιπτώσεις για να πετύχουμε πρέπει να θέτουμε το ερώτημα, τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας και πάντα να λέμε ότι ΝΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟ». Τον ομιλητή προλόγισε ο Δανιήλ Μπεναρδούτ, Διευθύνων Σύμβουλος, ΣΙΔΜΑ Α.Ε.

Η δεύτερη μέρα του Συνεδρίου ήταν αφιερωμένη στην ενίσχυση της δύναμης της θέλησης, στη σημασία της παρακίνησης για την επίτευξη στόχων και οριοθέτηση προτεραιοτήτων και τις σχέσεις οικογένειας και παιδιών με τρεις εξαίρετους ομιλητές που κέρδισαν τους σύνεδρους.

«Να ανεχόμαστε στη ζωή μας ένα βαθμό αβεβαιότητας για να μπορεί να είναι βιώσιμη. Η κρίση γεννά ευκαιρίες αρκεί να έχουμε τη ψυχική, νοητική και πνευματική δυνατότητα για να εκμεταλλευτούμε αυτές τις ευκαιρίες. Πρέπει να αντιμετωπίζουμε την αβεβαιότητα και τις αναποδιές και να παίρνουμε τον απαραίτητο χρόνο και την απόσταση για να κοιτάξουμε κατάματα τα προβλήματα. Δεν υπάρχει αγάπη ζωής χωρίς απελπισία ζωής» είπε χαρακτηριστικά στην ομιλία του ο Στέλιος Στυλιανίδης, ψυχίατρος - ψυχαναλυτής, καθ. Κοινωνικής Ψυχιατρικής, Πάντειου Πανεπιστήμιου. Από την πλευρά του ο συγγραφέας Χρήστος Χωμενίδης αναλύοντας την έννοια της αφήγησης τόνισε ότι «ζωή χωρίς αφήγηση είναι ζωή χωρίς νόημα» λέγοντας μεταξύ άλλων: «η αφήγηση μπορεί να δώσει τους κανόνες της ζωής. Η ζωή του καθενός αλλά και όλων συλλογικά, χωρίς την αφήγηση, αν δηλαδή της στερούσαμε την αφήγηση, θα ήταν λίθοι και πλίνθοι, ξύλα και κέραμοι ατάκτως ερριμμένα».

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν για τους σύνεδρους και η ομιλία της Barbara Oakley, Καθηγήτριας Μηχανικής στο Oakland University η οποία διδάσκει «μαθαίνουμε πώς να μαθαίνουμε» στην πλέον δημοφιλή διαδικτυακή πλατφόρμα Coursera. Η Oackley αναφέρθηκε στην προπόνηση του μυαλού, σημειώνοντας ότι κάθε καινούργιο πράγμα που μαθαίνουμε, μας βοηθά να αναπτύξουμε ένα νευρωνικό κύκλωμα που μας κρατά «ευέλικτα έτοιμους» και πρόσθεσε: «η μάθηση είναι σαν να φτιάχνεις ένα καλό κέικ. Χρειάζονται πολλά και διαφορετικά υλικά. Το σημαντικότερο υλικό όμως το οποίο σίγουρα δεν περιμένετε να ακούσετε, είναι ο ύπνος». Την ομιλήτρια προλόγισε ο Γιάννης Πετούλης, Διευθύνων Σύμβουλος, Volvo Car Hellas.

Την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου κήρυξε ο Πρόεδρος της ΕΑΣΕ Νικήτας Κωνσταντέλλος ο οποίος στον χαιρετισμό που απηύθυνε στους συνέδρους, είπε μεταξύ άλλων Η παραγωγική Ελλάδα είναι σήμερα εδώ για να αποδείξει με το συνέδριο της ότι ξέρει να βγαίνει από τα αδιέξοδα. Και στη καθημερινή της πρακτική και στη στρατηγική διάσταση. Ξέρει να βγαίνει από τη σπηλιά του Πλάτωνα, ξέρει να σκέφτεται έξω από το κουτί, ξέρει να αναζητά εναλλακτικές στρατηγικές, ξέρει να κόβει τους γόρδιους δεσμούς, ξέρει να αυτό-μεταρρυθμίζεται και να αναλαμβάνει το κόστος του παρόντος για την ανάπτυξη του μέλλοντος!

Τον συντονισμό του συνεδρίου για μία ακόμα χρονιά είχε με επιτυχία ο Χαρίδημος Τσούκας Επιστημονικός Σύμβουλος της ΕΑΣΕ και καθηγητής στα πανεπιστήμια Κύπρου και Warwick.

Ο Σύμβουλος Διοίκησης της ΕΑΣΕ Γιάννης Αναστασόπουλος, ολοκληρώνοντας τις εργασίες του συνεδρίου, εξέφρασε τη βαθειά ικανοποίηση της ΕΑΣΕ για τη μεγάλη ανταπόκριση και την αθρόα συμμετοχή των ανωτάτων στελεχών στο φετινό συνέδριο που για μια ακόμη φορά πήρε ψήφο εμπιστοσύνης, όπως είπε χαρακτηριστικά. Και με αφορμή το γεγονός ότι η ΕΑΣΕ συμπληρώνει 30 χρόνια από την ίδρυσή της, πρόσθεσε: «Εδώ και 30 χρόνια η ΕΑΣΕ πρωτοπορεί. Ένα Σάββατο του Ιουνίου 1986 δημοσιεύτηκε η ίδρυση της ΕΑΣΕ, σε μια εποχή όπου ο CEO ήταν ... λέξη σχεδόν άγνωστη στα επιχειρηματικά δρώμενα της χώρας μας, και δούλεψε μεθοδικά για να αναδείξει τον καταλυτικό ρόλο που παίζει ο επαγγελματίας μάνατζερ στην ευρωστία μιας επιχείρησης και κατ' επέκταση στην ανάπτυξη της οικονομίας γενικότερα. Δεν μας αρέσουν οι βολικές ψευδαισθήσεις και η θαλπωρή της ρουτίνας. Γι' αυτό τολμούμε. Άλλωστε η ΕΑΣΕ πάντα έκανε και θα συνεχίσει να κάνει πρωταθλητισμό.»

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v