Με ενδιαφέρον αναμένεται η 31η Μαΐου, ημερομηνία κατά την οποία εκπνέει η προθεσμία υποβολής των αποτελεσμάτων των εισηγμένων εταιρειών για το πρώτο τρίμηνο του 2016.
Η εικόνα του τριμήνου θα αποτελέσει μια σαφή ένδειξη για το αν και κατά πόσο οι εισηγμένες εταιρείες θα καταφέρουν να αντιδράσουν αποτελεσματικά σε μια νέα δύσκολη χρονιά, που χαρακτηρίζεται από αυξημένους φόρους, μειωμένη εγχώρια ζήτηση, στασιμότητα εξαγωγών, συνεχιζόμενη πτώση στις τιμές των ακινήτων, αρνητική πιστωτική επέκταση σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, χαμηλότερα κονδύλια από κοινοτικά προγράμματα και από νέες προκλήσεις όπως αυτές του μεταναστευτικού προβλήματος και της γενικευμένης διεθνούς αβεβαιότητας.
Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν η ανακοίνωση αρνητικού ΑΕΠ για το πρώτο τέταρτο της φετινής χρονιάς, καθώς η ύφεση σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό χρονικό διάστημα διαμορφώθηκε σε ετήσια βάση στο 1,3%.
Παρ' όλα αυτά, κανένας δεν θα πρέπει να εκπλαγεί, αν δει τα κέρδη των εισηγμένων εταιρειών να σημειώνουν άνοδο!
Εκτιμήσεις αναλυτών
Η εικόνα βέβαια που θα προκύψει θα είναι λιγότερο διαφωτιστική σε σύγκριση με προηγούμενες χρονιές, λόγω του νέου σχετικού θεσμικού πλαισίου που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ της 1ης Απριλίου του 2016. Έτσι:
α) Ένας σημαντικός αριθμός εισηγμένων εταιρειών δεν θα προχωρήσει στην έκδοση αποτελεσμάτων (υποχρεωτικές πλέον είναι μόνο οι λογιστικές καταστάσεις εξαμήνου και έτους). Μάλιστα, εκτιμάται πως στην κατηγορία αυτή θα ενταχθεί η πλειονότητα των ομίλων που αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα.
β) Αρκετές εταιρίες θα επιλέξουν να ανακοινώσουν την πορεία κάποιων βασικών τους οικονομικών επιδόσεων, χωρίς ωστόσο να παραθέσουν πλήρη στοιχεία και επιμέρους λεπτομέρειες.
Πάντως, το Euro2day.gr, μιλώντας με παράγοντες της αγοράς, αναφέρει μερικά από τα χαρακτηριστικά που αναμένεται να «χρωματίσουν» τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου:
Η «επιστροφή» των τραπεζών: Μετά από πολλά έτη, ήδη είχαμε το πρώτο κερδοφόρο αποτέλεσμα τράπεζας (Eurobank) και πολύ πιθανόν να δούμε «turn around» και στους άλλους χρηματοπιστωτικούς ομίλους. Σε κάθε περίπτωση πάντως, αναμένεται βελτίωση στα καθαρά έσοδα από τόκους και προμήθειες, μείωση λειτουργικών δαπανών και περιορισμό στο ύψος των προβλέψεων, τάση που αν συνεχιστεί, οι τράπεζες θα αποφύγουν μια νέα υποχρεωτική επανακεφαλαιοποίησή τους.
Συναλλαγματικές διαφορές: Κατά το πρώτο φετινό τρίμηνο, το ευρώ κέρδισε περίπου 9% έναντι του αμερικανικού νομίσματος, διαγράφοντας αντίθετη πορεία από εκείνη του πρώτου τριμήνου του 2015. Ως αποτέλεσμα αυτής της εξέλιξης, αρκετές εισηγμένες εταιρείες με έντονη διεθνή δραστηριότητα θα δουν τα αποτελέσματά τους να επηρεάζονται σημαντικά στο κομμάτι των συναλλαγματικών διαφορών.
Στον όμιλο ΤΙΤΑΝ για παράδειγμα, παρά την εκτίναξη του EBITDA από τα 23,2 στα 43,3 εκατ. ευρώ, ήρθε η επιδείνωση των συναλλαγματικών διαφορών (από +27 σε -25,1 εκατ. ευρώ), με αποτέλεσμα τα περυσινά κέρδη του α' τριμήνου (+7 εκατ.) να μετατραπούν φέτος σε ζημίες (-20,9 εκατ. ευρώ).
Αντίστοιχη εικόνα είχαμε και στην Intralot, όπου ενώ το EBITDA βελτιώθηκε από τα 44,8 στα 47,3 εκατ. ευρώ, οι συναλλαγματικές διαφορές από τα +9,9 εκατ. μετατράπηκαν σε -3,77 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα το καθαρό αποτέλεσμα να επιδεινωθεί από -8,9 σε -12 εκατ. ευρώ.
Μια ακόμη σχετική περίπτωση ήταν αυτή της Coca-Cola HBC, όπου κατά το πρώτο φετινό τρίμηνο η δυσμενής επίδραση των συναλλαγματικών ισοτιμιών στα καθαρά έσοδα διαμορφώθηκε σε 4,6%, οδηγώντας τελικά σε πτώση 2,6% το τελικό ύψος των πωλήσεων σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2015.
Όμιλος Viohalco: Ο γνωστός μεταλλουργικός Όμιλος που διαθέτει αρκετές εισηγμένες εταιρείες στο Χρηματιστήριο της Αθήνας (Viohalco, ΧΑΛΚΟΡ, Ελληνικά Καλώδια, Σωληνουργεία Κορίνθου) αναμένεται φέτος να συνεχίσει την τάση που ξεκίνησε πέρυσι και έτσι να βελτιώσει τις οικονομικές του επιδόσεις, λόγω των συμβολαίων που έχει αναλάβει και των μεριδίων που κερδίζουν αρκετές εταιρείες του στη διεθνή αγορά.
Ακτοπλοϊκές εταιρείες: Οι Μινωικές Γραμμές ανακοίνωσαν κερδοφόρο τρίμηνο, σε μια περίοδο που παραδοσιακά χαρακτηρίζεται από αρνητική εποχικότητα. Η χαμηλή τιμή των καυσίμων αναμένεται να επηρεάσει θετικά το σύνολο των εισηγμένων ακτοπλοϊκών εταιρειών.
Ιχθυοκαλλιέργειες: Ο συνδυασμός των υψηλών διεθνών τιμών που επικρατούν σε τσιπούρα και λαβράκι καθώς και των μειωμένων χρηματοοικονομικών εξόδων είναι πολύ πιθανόν να βελτιώσουν τα νούμερα του πρώτου τριμήνου για τους δύο μεγαλύτερους Ομίλους του κλάδου (Νηρέας και Σελόντα).
Κλάδοι με προβλήματα: Κλωστοϋφαντουργία, μέσα μαζικής ενημέρωσης, ιδιωτική υγεία και κλάδοι που σχετίζονται με την οικοδομική δραστηριότητα συνέχισαν να ταλαιπωρούνται είτε από την αναιμική εγχώρια αγορά, είτε από μια σειρά αντικινήτρων (π.χ. αυξημένο ενεργειακό κόστος, claw back νοσηλίων) που έχουν μπει κατά τα τελευταία χρόνια.