Τη δημιουργία ενός συντονιστικού μηχανισμού μεταξύ των τεσσάρων μεγάλων τραπεζών προτείνει μελέτη της McKinsey, για την ταχύτερη αντιμετώπιση μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων μεγάλων επιχειρήσεων, ύψους 15 δισ. ευρώ.
Τους βασικούς άξονες της μελέτης έδωσε πριν από λίγο στη δημοσιότητα το ΤΧΣ, με τον πρόεδρό του Γ. Μιχελή να δηλώνει ότι το Ταμείο, συνεπές ως προς τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, καταθέτει τις προτάσεις του για να αντιμετωπιστεί το τεράστιο ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.
Η μελέτη, που αποτελεί μνημονιακή δέσμευση, προτείνει τη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού συντονισμού της δράσης των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, επιβεβαιώνοντας πλήρως τις σχετικές πληροφορίες του Euro2day.gr.
Ειδικότερα, η McKinsey προτείνει να υπογραφεί από τις τέσσερις τράπεζες ένα MoU που θα ρυθμίζει τη λειτουργία του συντονιστικού οργάνου. Για παράδειγμα προτείνεται να υπάρχει εναλλασσόμενη ανά εξάμηνο προεδρία και να παραχωρείται η πρωτοβουλία των κινήσεων για κάθε εξεταζόμενο δάνειο στην τράπεζα που διαθέτει τη μεγαλύτερη έκθεση.
Η μελέτη θα αποτελέσει βάση ώστε το ΤΧΣ να προτείνει έναν αποτελεσματικό μηχανισμό συντονισμού των τραπεζών για τις μεγάλες εταιρικές αναδιαρθρώσεις.
Στόχος, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ξενόφως, είναι να «φέρει στο ίδιο τραπέζι τις τράπεζες, ώστε να υπάρξει καλύτερος συντονισμός, να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και να υπάρξει η απαραίτητη συγκέντρωση/ανταλλαγή τεχνογνωσίας».
Με βάση τη μελέτη, η προτεινόμενη περίμετρος μη εξυπηρετούμενων πιστοδοτήσεων που μπορούν να ενταχθούν στον μηχανισμό αφορά, όπως αποκάλυψε το Euro2day.gr, δάνεια ύψους 15 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 11 δισ. βρίσκονται σε καθυστέρηση, ενώ τα υπόλοιπα είναι μεν ενήμερα, κρίνεται όμως ότι δεν μπορούν να εξοφληθούν, αν δεν ρευστοποιηθούν οι εξασφαλίσεις τους.
Τα παραπάνω δάνεια αφορούν σε 168 ομίλους και επελέγησαν από ένα δείγμα 1.200 επιχειρήσεων (σ.σ. σε ενοποιημένη βάση) με τζίρο άνω των 20 εκατ. ευρώ και δανειακά ανοίγματα άνω των 10 εκατ. ευρώ.
Η συνολική δανειακή έκθεση του δείγματος ανέρχεται σε 36 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 20 δισ. είναι μη εξυπηρετούμενα.
Από το δείγμα αφαιρέθηκαν οι επιχειρήσεις που κρίνονται βιώσιμες ή σχεδόν βιώσιμες, καθώς και τα δάνεια που έχουν καταγγελθεί από τις τράπεζες, ενώ στοιχεία διατέθηκαν από Eurobank, Πειραιώς και Εθνική, με την Alpha να αρνείται, επικαλούμενη τυχόν νομικές επιπλοκές από την παροχή των σχετικών στοιχείων.
Ταυτόχρονα, υπήρξε ξεχωριστή προσέγγιση σε κλαδικό επίπεδο, βάσει της οποίας η μελέτη προτείνει να συμπεριληφθούν στο πεδίο του μόνιμου μηχανισμού συντονισμού δράσης οι επιχειρήσεις των κλάδων τουρισμού, υγείας-φαρμάκων, μεταφορών, τροφίμων-ποτών και ιχθυοκαλλιεργειών.
Πρόκειται για κλάδους με συνολική δανειακή έκθεση 7,5 δισ., εκ των οποίων τα 4,5 δισ. είναι δάνεια σε καθυστέρηση.
Κατά τα υπόλοιπα, η μελέτη της McKinsey παραθέτει τα εμπόδια (νομικά, φορολογικά, κανονιστικά) αλλά και την έλλειψη ευκαιριών που υπάρχουν στην αγορά για την αντιμετώπιση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αρκετά εκ των οποίων αναμένεται να επιλυθούν με βάση τα όσα προβλέπονται από το προσχέδιο της νέας συμφωνίας μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών.
Οι τράπεζες θα πρέπει να ενισχύσουν περαιτέρω τις δυνατότητες αναδιάρθρωσης των δανείων μεγάλων επιχειρήσεων, κατηγοριοποιώντας τα δάνεια με βάση συγκεκριμένες λύσεις, να ενθαρρύνουν λύσεις αναδιάρθρωσης μακροπρόθεσμου ορίζοντα και να αναπτύξουν τις ικανότητες του προσωπικού που είναι υπεύθυνο για τις αναδιαρθρώσεις.
Τέλος, για την ενεργή συμμετοχή επενδυτών στις κεφαλαιαγορές απαιτείται, σύμφωνα με την McKinsey, ένα προοδευτικό νομικό, κανονιστικό και φορολογικό πλαίσιο γύρω από τις πτωχευτικές διαδικασίες, καθώς και ευνοϊκές μακροοικονομικές συνθήκες.
Ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΧΣ κ. Ξενόφως εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι σύντομα θα υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει ως χώρα για την ταχύτερη αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, εκτιμώντας ότι η διαμόρφωση ενός ικανοποιητικού πλαισίου θα ολοκληρωθεί εντός του β' εξαμήνου του έτους.
«Προς το τέλος του 2016 θα πρέπει να περιμένουμε τα πρώτα θετικά σημάδια στο μέτωπο της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων», δήλωσε ο κ. Ξενόφως, σημειώνοντας ότι απαιτείται χρόνος για να αφομοιώσει το σύστημα τις προωθούμενες αλλαγές.
Όσον αφορά στην αξιολόγηση των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών, υπενθύμισε ότι ο νόμος είναι ξεκάθαρος με σφιχτά περιθώρια και η διαδικασία θα ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Ιουνίου, ώστε μέχρι το τέλος του ίδιου μήνα να έχει ολοκληρωθεί και η συγκρότηση των νέων διοικητικών συμβουλίων.