Το τέλος διανυκτέρευσης στα ξενοδοχεία, θα εφαρμοστεί από το 2018 ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός σε ομιλία του στην εκδήλωση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχιερήσεων (ΣΕΤΕ).
Απαντώντας στην επισήμανση του προέδρου του ΣΕΤΕ Α. Ανδρεάδη ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του α' τετραμήνου η εξέλιξη της τουριστικής χρονιάς βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού και υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο για υποχώρηση των μεγεθών του τουρισμού εντός της επόμενης διετίας, εξέφρασε την διαμετρικά αντίθετη εκτίμησή του.
«Δεν βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού. Τα στοιχεία που έχω υπόψη μου αναφέρουν αύξηση 10% των επισκεπτών στο α' τετράμηνο. Σας καλώ μάλιστα να βάλουμε ένα στοίχημα για το πώς θα εξελιχθεί η χρονιά φέτος και είμαι βέβαιος πως θα χαρείτε πολύ να το χάσετε», τόνισε.
Ο πρωθυπουργός στάθηκε στη συνέχεια στο σημείο της ομιλίας του προέδρου του ΣΕΤΕ ο οποίος αναφέρθηκε στην ασφυκτική κατάσταση που βιώνουν οι επιχειρήσεις του κλάδου καθώς, όπως ανέφερε, το 40% από αυτές βρίσκονται σε δυσμενή θέση και χρειάζονται στήριξη.
Ο Α. Τσίπρας, τόνισε πως η τόνωση των επιχειρήσεων θα προέλθει σε ένα βαθμό και από το φρέσκο χρήμα που θα εισέλθει στην αγορά από την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου ενώ προανήγγειλε και τη δημιουργία αναπτυξιακού ταμείου.
Επιπλέον ανέφερε πως το τραπεζικό σύστημα της χώρας θα είναι σύντομα σε θέση να στηρίξει περισσότερο τις επιχειρήσεις καθώς ήδη οι ελληνικές τράπεζες εξαιτίας της κεφαλαιακής τους επάρκειας έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής διευκόλυνσης της ΕΚΤ.
Παράλληλα αναφέρθηκε σε σειρά επενδύσεων για τη δημιουργία μαρίνων, συνεδριακών κέντρων και άλλων ειδικών τουριστικών υποδομών, οι οποίες θα υποστηριχθούν από το πακέτο Γούνκερ αλλά και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Αναφερόμενος στον αναπτυξιακό νόμο, ο οποίος βρίσκεται σε φάση διαβούλευσης και για τον οποίο δέχτηκε κριτική από τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ, επισήμανε ότι ήδη έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον για 160 επενδυτικά σχέδια που αφορούν την δημιουργία ξενοδοχείων πέντε αστέρων άνω των 300 κλινών.
Ο πρωθυπουργός κάλεσε τον τουριστικό κόσμο να εισφέρει στην προσπάθεια της χώρας καθώς, όπως σημείωσε, το κλείσιμο της αξιολόγησης που ζητά ο ΣΕΤΕ έχει ως αποτέλεσμα και την ανάληψη βαρών από όλους.
Ο ίδιος εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία της οικονομίας τονίζοντας ότι μέχρι τέλος του έτους πάνω από 10 δισ. ευρώ θα πάνε στην πραγματική οικονομία, πράγμα που όπως είπε, θα ανατρέψει προβλέψεις και η χώρα μπορεί να επιστρέψει στην ανάπτυξη πριν το τέλος του έτους.
Τόνισε πώς ο τουρισμός αποτελεί την αιχμή του δόρατος στη νέα αναπτυξιακή προοπτική που ανοίγεται στη χώρα μας, καθώς στηρίζει την απασχόληση σε τουλάχιστον 200 κατηγορίες επαγγελμάτων.
Η διασφάλιση ενός περιβάλλοντος οικονομικής σταθερότητας και η εγγύηση της ασφάλειας είναι οι δύο πυλώνες για τον τουρισμό ανέφερε ο πρωθυπουργός και όπως είπε, θέλει να στείλει ένα μήνυμα εντός και εκτός της χώρας, ότι η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει χώρα σταθερότητας και ασφάλειας , παρά το γεγονός ότι βρίσκεται σε μια ταραγμένη περιοχή του κόσμου.
Για τον πυλώνα της ασφάλειας, ο κ. Τσίπρας είπε ότι οι προκλήσεις είναι μεγάλες και σε πολλές περιπτώσεις μας υπερβαίνουν, καθώς ζούμε στην ομορφότερη αλλά ταραγμένη γειτονιά του κόσμου, σε μια Ευρώπη που βιώνει κρίση ασφάλειας.
Ωστόσο η Ελλάδα, σημείωσε, αποτελεί σημείο αναφοράς, ως φάρος σταθερότητας και ασφάλειας.