Κορκίδης: Πανάκριβη η συμφωνία για τις ΜμΕ

Οι μικρές επιχειρήσεις αποδίδουν μεγαλύτερη έμφαση στα ζητήματα που άπτονται της μη θέσπισης αφορολόγητου ορίου, του τέλους επιτηδεύματος και του πλαισίου ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών σε Εφορίες, σε σύγκριση με τις επιχειρήσεις με περισσότερους από 9 απασχολουμένους.

Κορκίδης: Πανάκριβη η συμφωνία για τις ΜμΕ
Την περαιτέρω αύξηση των συντελεστών προκαταβολής φόρου εισοδήματος και τη μη θέσπιση αφορολόγητου ορίου αναδεικνύουν ως τα σημαντικότερα προβλήματα του νέου φορολογικού οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, σύμφωνα με έρευνα του ΙΝΕΜΥ της ΕΣΕΕ.

Όπως προκύπτει από την εξαμηνιαία τηλεφωνική έρευνα εντοπισμού και καταγραφής των βασικότερων προβλημάτων για τη μικρομεσαία εμπορική επιχειρηματικότητα σε δείγμα 700 επιχειρηματιών ανά την επικράτεια που εκπόνησε το ΙΝΕΜΥ με αφορμή της επικείμενες αλλαγές στη Φορολογία Εισοδήματος, η εκ νέου επιχειρούμενη αναδιάρθρωση του υφιστάμενου φορολογικού συστήματος αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά την καθημερινότητα χιλιάδων εμπόρων/ελεύθερων επαγγελματιών.

Τα βασικότερα προβλήματα

• Η περαιτέρω επιβάρυνση που προκύπτει από την αύξηση των συντελεστών και της προκαταβολής φόρου εισοδήματος συνιστά το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι επιχειρηματίες που ασκούν εμπορική δραστηριότητα (9,8 μονάδες).

• Οι υφιστάμενοι συντελεστές του φόρου εισοδήματος, το ισχύον τέλος επιτηδεύματος και η μη θέσπιση αφορολόγητου ορίου, αν και έπονται στις επιλογές των ερωτηθέντων, κρίνονται επίσης ως ιδιαίτερα επιβαρυντικοί παράγοντες.

• Τελευταίο ως προς τις επιλογές των συμμετεχόντων στην έρευνα κατατάσσεται το υφιστάμενο πλαίσιο ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τις Εφορίες (4,5 μονάδες).

• Οι ατομικές και προσωπικές επιχειρήσεις (ΟΕ και ΕΕ) αξιολογούν τη μη θέσπιση αφορολόγητου ορίου ως σημαντικότερο πρόβλημα σε σύγκριση με τις κεφαλαιουχικές επιχειρήσεις (ΑΕ, ΕΠΕ & ΙΚΕ).

• Για τις υπόλοιπες φορολογικές διατάξεις δεν υπάρχουν σημαντικές διαφοροποιήσεις.

• Οι μικρές επιχειρήσεις αποδίδουν μεγαλύτερη έμφαση στα ζητήματα που άπτονται της μη θέσπισης αφορολόγητου ορίου, του τέλους επιτηδεύματος και του πλαισίου ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών σε Εφορίες, σε σύγκριση με τις επιχειρήσεις με περισσότερους από 9 απασχολουμένους.

• Δεν παρατηρείται διαφοροποίηση, αναλόγως του μεγέθους της επιχείρησης, για τους υφιστάμενους συντελεστές φορολόγησης και για τα ποσοστά προκαταβολής φόρου.

• Η μη θέσπιση αφορολόγητου και το τέλος επιτηδεύματος φαίνεται να επιβαρύνουν περισσότερο τις επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών έως 50.000 € το εξάμηνο.

• Αντίθετα, το πλαίσιο ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών σε Εφορίες, οι υφιστάμενοι συντελεστές φορολόγησης και τα ποσοστά προκαταβολής φόρου είναι το ίδιο επιβαρυντικά για όλες τις επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως του καταγεγραμμένου κύκλου εργασιών τους.

• 9 στους 10 επιχειρηματίες θεωρούν πως βασική προτεραιότητα της ΕΣΕΕ θα πρέπει να είναι η επαναφορά του συντελεστή προκαταβολής του Φόρου Εισοδήματος στα επίπεδα του 2014.

• Έμφαση πρέπει να δοθεί στην επαναφορά της ισχύος του αφορολόγητου ορίου και για τους επιτηδευματίες, μέσω τους καθολικής ισχύος του μέτρου της συλλογής αποδείξεων.

• Στη συνέχεια, με τον ίδιο περίπου βαθμό προτεραιότητας αναδεικνύεται η ανάγκη θέσπισης κοινού φορολογικού συντελεστή και η κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης.

• Τέλος, η θέσπιση ενιαίας φορολογικής κλίμακας και η παροχή κινήτρων τόσο για την ευρύτερη χρήση πλαστικού χρήματος όσο και για την προώθηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών είναι τα δύο εναπομείναντα φορολογικά ζητήματα που χρήζουν προσοχής από την ΕΣΕΕ, σύμφωνα με τους ερωτηθέντες εμπόρους επιτηδευματίες.

Σχολιάζοντας τον νέο φορολογικό λογαριασμό, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κορκίδης δήλωσε: «...Παρηγοριά στον άρρωστο μέχρι να βγει η ψυχή του, ήταν η ανακοίνωση-χρησμός του Eurogroup, ενώ εάν διαβάσει κανείς και την ανακοίνωση-ερμηνεία της Κυβέρνησης θα διαπιστώσει, ότι τελικά, μαζί μιλάμε και χώρια καταλαβαίνουμε. Παρά τη σημαντική αναφορά για ελάφρυνση του χρέους με επιμήκυνση και την αυξημένη 2η δόση των 5,7 δισ. ευρώ για καταβολή μέρους των οφειλών του δημοσίου στον ιδιωτικό τομέα, το μαρτύριο για την οικονομία και την κοινωνία συνεχίζεται, καθώς οι εκκρεμότητες παραμένουν σε πολλά μέτωπα. Οι πολύ ενθαρρυντικές προβλέψεις για Συμφωνία με τους εταίρους προϋποθέτουν νομοθέτηση του πακέτου των αυξήσεων έμμεσων φόρων κατά 1,8 δισ. ευρώ, πώληση «κόκκινων» και μη δανείων, συμπληρωματικό μνημόνιο αντίληψης, τελική λίστα προαπαιτούμενων, δημιουργία προληπτικού μηχανισμού και δέσμη "παραμετρικών" μέτρων στο 3% του ΑΕΠ έως το 2018. Το μόνο βέβαιο είναι ότι, όταν εντέλει επιτευχθεί στις 24 Μαΐου η πολυπόθητη "Εαρινή Συμφωνία", οι μικρομεσαίοι θα κληθούμε να πληρώσουμε πολύ ακριβό τίμημα για να την παρακολουθήσουμε...».

*Δείτε ολόκληρη την έρευνα του ΙΝΕΜΥ της ΕΣΕΕ στη δεξιά στήλη «Συνοδευτικό υλικό».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v