Την ίδια στιγμή που κυβερνητικά στελέχη και η διοίκηση του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) εμφανίζονταν να προωθούν σχέδιο συνολικής αξιοποίησης της λεγόμενης «Αθηναϊκής Ριβιέρας», της παραλιακής ζώνης από το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (ΣΕΦ) μέχρι το Σούνιο, η κυβέρνηση υιοθετεί τροπολογία για δικαστικές αίθουσες πάνω στο κύμα!
Στον ίδιο χώρο για τον οποίο το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος πλήρωσε εκατομμύρια ευρώ για συνολική μελέτη αναβάθμισης του φαληρικού όρμου, προβλέπεται πλέον η παραχώρηση της χρήσης της ολυμπιακής εγκατάστασης Beach Volley ώστε να «καλύπτονται επιτακτικές λειτουργικές ανάγκες των δικαστικών υπηρεσιών» και να «υποβοηθείται η επιτάχυνση των διαδικασιών απονομής της δικαιοσύνης, ιδίως σε ποινικές δίκες με μεγάλο αριθμό κατηγορουμένων και μαρτύρων»!
Αρκετοί, βέβαια, αναρωτιούνται πώς ακριβώς θα μετατραπεί σε χώρο υψηλής ασφάλειας μια ανοικτή εγκατάσταση που βρίσκεται, μάλιστα, εντός της παραλιακής ζώνης του Φαλήρου. Ηδη αντιδρούν οι όμοροι δήμοι, με πρώτο τον δήμο Καλλιθέας στον οποίο είχε παραχωρηθεί η ίδια εγκατάσταση με απόφαση του 2009. Με την τροπολογία που εντάχθηκε στο άρθρο 78 του σχεδίου νόμου για την έρευν, η εγκατάσταση παραχωρείται για 20 χρόνια, άνευ ανταλλάγματος, στο υπουργείο Δικαιοσύνης.
Πρόκειται για τμήμα του χώρου για τον οποίο ο γνωστός Ιταλός αρχιτέκτονας Ρέντσο Πιάνο, που σχεδίασε το Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στο Φάληρο, είχε εποπτεύσει σειρά μελετών αναβάθμισης ώστε να συνδέεται με την επένδυση των 600 εκατ. ευρώ για τη νέα Εθνική Βιβλιοθήκη και Νέα Λυρική Σκηνή.
Τα έργα που προέβλεπε η μελέτη ουδέποτε προχώρησαν, παρά τις συνεχείς εξαγγελίες υπουργών, με αποτέλεσμα να παραδοθεί σε λίγους μήνες το «Κέντρο Πολιτισμού» χωρίς καμία αλλαγή στην παραλιακή ζώνη. Πρόσφατα, μάλιστα, με κοινή υπουργική απόφαση, η αρμοδιότητα για την ανάπλαση του φαληρικού όρμου μεταφέρθηκε στην Περιφέρεια Αττικής. Στην τελευταία μεταβιβάζονται τόσο οι μελέτες που έγιναν υπό τον εποπτεία του Ρ. Πιάνο, όσο και η αρμοδιότητα προκήρυξης των σχετικών διαγωνισμών. Η δημοπράτηση των έργων είχε εξαγγελθεί από αρκετούς υπουργούς, χωρίς ποτέ να υλοποιηθεί, καθώς απουσίαζε η χρηματοδότηση.
Υπενθυμίζεται πως η προηγούμενη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ είχε ξεκινήσει τη διαδικασία παραχώρησης του χώρου γύρω από το ΣΕΦ, μαζί με τη σύμβαση εκμετάλλευσης της «Μαρίνας Αθηνών». Η τύχη της συγκεκριμένης υπόθεσης αγνοείται, όπως συμβαίνει και με πολλά αντίστοιχα έργα πώλησης ή παραχώρησης ακινήτων του ταμείου.
Σε ανακοίνωση του δήμου Καλλιθέας αναφέρεται ότι το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα να ζητήσει την ανάκληση της απόφασης. Ο δήμαρχος Καλλιθέας Δημήτρης Κάρναβος, στην ομιλία του δήλωσε ότι: «Είναι εντυπωσιακό πως η κυβέρνηση προχώρησε σε μία τέτοιας σημασίας κίνηση, εν μέσω μιας διαδικασίας ανάπλασης της παραλίας, χωρίς όχι μόνο να διαβουλευτεί αλλά ούτε καν να ενημερώσει έστω και προσχηματικά τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης και τους άλλους φορείς.
Πραγματικά, δεν ξέρω αν υπάρχει προηγούμενο μιας τέτοιας μονομερούς ενέργειας, όμως τρομάζω και μόνο με το ενδεχόμενο μιας τέτοιας ποιότητας διακυβέρνησης της χώρας, όπου η πατρίδα μας θα κυβερνάται με ανακοινώσεις και αιφνιδιαστικές τροπολογίες.
Εμμένω στο θέμα της μονομερούς, πραξικοπηματικού χαρακτήρα ενέργειας, γιατί μία τέτοια διαδικασία δημιουργεί και ουσία και προηγούμενο».
Οι επόμενες κινήσεις του Δήμου Καλλιθέας όπως αποφασίστηκαν στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο είναι:
- Αίτημα για διαπαραταξιακή συνάντηση με τον πρωθυπουργό και τους εμπλεκόμενους υπουργούς Παιδείας και Δικαιοσύνης, παρουσία και των δημάρχων όμορων δήμων.
- Συνάντηση με την Περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου για εισαγωγή του θέματος στο Περιφερειακό Συμβούλιο.
Κοινή συνεδρίαση Περιφερειακού Συμβουλίου με τα Δημοτικά Συμβούλια Καλλιθέας, Μοσχάτου και Ταύρου.
- Εξουσιοδότηση του δημάρχου για περαιτέρω ενέργειες.