Με μια σκληρή κριτική (από τη ΝΔ) και δύο... στάσεις αναμονής (από ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι) υποδέχθηκαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης τη διαφαινόμενη συμφωνία στο Eurogroup. Το θετικό της υπόθεσης, όπως συμφωνούν όλοι, είναι ότι η αξιολόγηση -αν δεν προκύψει κάτι έκτακτο- θα ολοκληρωθεί, έστω με τεράστια καθυστέρηση, ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογούν τη «θριαμβολογία» της κυβέρνησης, καθώς τα δύσκολα, όπως υποστηρίζουν, έρχονται.
«Η συμφωνία, εφόσον επιτευχθεί, αποτελεί αποτέλεσμα του 'υποχωρώ στα πάντα και δίνω τα πάντα'. Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για το τέταρτο Μνημόνιο με νέα, επώδυνα και σκληρά μέτρα με τα οποία επιβαρύνει τον ελληνικό λαό εξαιτίας της παταγώδους αποτυχίας της», λένε στην αξιωματική αντιπολίτευση, που σημειώνουν ότι τα προαπαιτούμενα που θέτει το Εurogroup είναι τέσσερα και σημαντικά: 1. Την ψήφιση των υπόλοιπων μέτρων 1,8 δισ. από τα συνολικά 5,4 δισ. τα οποία περιλαμβάνουν έμμεσους φόρους και μείωση μισθολογικών δαπανών στο δημόσιο, 2. Τη θέσπιση του πρόσθετου προληπτικού μηχανισμού, 3. Την πώληση των κόκκινων δανείων με εξαίρεση προσώρας της πρώτης κατοικίας, 4. Τη θέσπιση του νέου ταμείου για την επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων.
«Αυταπάτη και θριαμβολογίες»
«Είναι τόσο σκληρά και ταυτόχρονα αναποτελεσματικά αυτά τα μέτρα, που όποιο ψέμα και αν χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση δεν την πιστεύει πλέον κανείς», καταγγέλλει η Συγγρού, τα στελέχη της οποίας κάνουν λόγο για «ακόμα μια αυταπάτη» και «θριαμβολογίες του Μεγάρου Μαξίμου αναντίστοιχες με τη σκληρή πραγματικότητα».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σκοπεύει να συνεχίσει το «σκληρό ροκ» όσον αφορά στην αντιπολιτευτική του τακτική και σε κάθε ευκαιρία εκφράζει τη δυσφορία του για το χθεσινό κυβερνητικό «σόου», με τα «πανηγύρια και τη βραδινή επίσκεψη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας», ενώ μόλις μία μέρα πριν, κατά τις ίδιες πηγές, «έκοψαν τις συντάξεις».
Όσον αφορά στο θέμα του χρέους, λένε στη ΝΔ, η διευθέτησή του παραπέμπεται ουσιαστικά για μετά τη λήξη του προγράμματος, το 2018, δεν συνάγεται κάτι χειροπιαστό άμεσα και αποκλείεται κάθε σκέψη για «κούρεμα» που παλαιότερα αποτέλεσε «σημαία» της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.
ΠΑΣΟΚ
Μεγάλη επιφύλαξη υπάρχει στο ΠΑΣΟΚ για την επικείμενη συμφωνία. «Πρέπει να δούμε και το τελικό κείμενο και τις διαστάσεις του», έλεγε χθες συνεργάτης της Φώφης Γεννηματά, διαπιστώνοντας ότι τα μοναδικά δεδομένα στο ζήτημα είναι ότι «προχθές στη Βουλή ψηφίστηκαν 2,2 δισ. περικοπές στο ασφαλιστικό και 1,9 δισ. στο φορολογικό, ποσό που μαζί με τα περσινά 3,6 δισ. ευρώ και τα προληπτικά μέτρα-κάβα ανεβάζουν στα ύψη τον τελικό λογαριασμό για τους πολίτες».
Όπως αναφέρουν στη Χαριλάου Τρικούπη, «κανείς δεν λέει ότι στενοχωριέται επειδή έκλεισε η αξιολόγηση, όμως αυτό δεν παραβλέπει τη λαίλαπα μέτρων που έρχονται απειλητικά. Και η υπογραφή της λαίλαπας αυτής είναι Τσίπρα και Καμμένου. Όταν φέρνεις στα όριά του το σύστημα, όπως πέρυσι, φτάνεις στην ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης ασθμαίνοντας και τελικά τα δίνεις όλα», σημειώνει η ίδια πηγή. Για το χρέος, υπενθυμίζει ότι είχε μπει στο τραπέζι του διαλόγου τον Νοέμβριο του 2012 και σε αυτή την απόφαση -σύμφωνα με τον ίδιο- βασίζεται το χθεσινό αποτέλεσμα.
ΠΟΤΑΜΙ
«Πρώτη φορά στα μνημονιακά χρόνια κλείνει η αξιολόγηση με τόσους πανηγυρισμούς», τονίζουν στο Ποτάμι. Αυτά που συμφωνήθηκαν, εξηγούν, έχουν πολλές προϋποθέσεις «και τα πράγματα δεν είναι εύκολα. Περιλαμβάνεται μηχανισμός για αυτόματο κόφτη αν δεν πιαστεί ο στόχος του 3,5% του ΑΕΠ και αυτός θα πρέπει να θεωρείται σε μεγάλο βαθμό δεδομένος».
Για το χρέος, συνεργάτης του Σταύρου Θεοδωράκη τονίζει ότι «οποιαδήποτε κίνηση να υπάρξει μείωσή του είναι θετική. Αυτό που συζητά το ΔΝΤ είναι οι χρηματοδοτικές ανάγκες, όχι το χρέος σε σχέση με το ΑΕΠ». Μείζον ζήτημα, κατά το Ποτάμι, είναι να αντιμετωπιστεί η ανεργία και να γίνουν επενδύσεις στη χώρα. Διαφορετικά, υποστηρίζουν, «δεν θα σταματήσουμε να συζητάμε για νέα μέτρα και θυσίες των πολιτών».