Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Από «κόσκινο» περνούν οι 42 προτάσεις για το «πακέτο Γιούνκερ»

Η Ειδική Γραμματεία Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα αναλαμβάνει συντονιστικό ρόλο στην προώθηση των επενδύσεων που διεκδικούν χρηματοδότηση από το "πακέτο Γιούνκερ". Η απόφαση της κυβέρνησης και η ικανοποίηση της Κομισιόν.

Από «κόσκινο» περνούν οι 42 προτάσεις για το «πακέτο Γιούνκερ»

Εντός των προσεχών ημερών, σύμφωνα με στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναμένεται να ξεκινήσει η λεπτομερής εξέταση των 42 επενδυτικών σχεδίων, συνολικού ύψους 5,6 δισ. ευρώ, που έχουν προεπιλεγεί ως υποψήφια για χρηματοδότηση από το "πακέτο Γιούνκερ".

Τα επενδυτικά έργα πρόκειται να περάσουν από "το κόσκινο" της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), σε συνεργασία με την Ειδική Γραμματεία Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, η οποία, σύμφωνα με απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής, αναλαμβάνει συντονιστικό ρόλο στην προώθηση των επενδύσεων που διεκδικούν χρηματοδότηση από το "πακέτο Γιούνκερ".

Η απόφαση της κυβέρνησης για την ανάθεση συντονιστικού ρόλου στην Ειδική Γραμματεία ΣΔΙΤ του υπουργείου Οικονομίας φαίνεται πως καλύπτει και τις απαιτήσεις των κοινοτικών υπηρεσιών οι οποίες αναζητούσαν έναν αξιόπιστο συνομιλητή με τεχνογνωσία στην προώθηση σύνθετων χρηματοδοτικά (και όχι μόνο) έργων. Τουλάχιστον αυτό προκύπτει και από τις δηλώσεις του κ. Πάνου Καρβούνη, επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, ο οποίος προχωρά σε εξαιρετικά θετικά σχόλια για τα έργα ΣΔΙΤ στη χώρα μας.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε προ ημερών στην "Ημερησία" ο κ. Καρβούνης υποστήριξε πως "θετικό βήμα αποτελεί ότι η Ειδική Γραμματεία Συμπράξεων Δημόσιου - Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θα λειτουργήσει ένα σημείο επαφής για επενδυτικά σχέδια που θέλουν να ενταχθούν στο Επενδυτικό Σχέδιο Γιούνκερ.

Η Γραμματεία αυτή δραστηριοποιείται ήδη στην υλοποίηση τέτοιων συμπράξεων της περιόδου 2009-2014 και έχει την τεχνογνωσία ώστε να συμβάλει στην αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων για την κάλυψη του μεριδίου του ιδιωτικού τομέα στα έργα αυτά. Από τα πρώτα δε έργα ΣΔΙΤ, που ολοκληρώνονται στο προαναφερθέν πλαίσιο, είναι προφανής η μεγάλη διαφορά στην ποιότητα κατασκευής τους και τα μακροπρόθεσμα οφέλη για τους πολίτες".

Πρόσθετο "διαβατήριο" για την ενεργοποίηση της Ειδικής Γραμματείας ΣΔΙΤ αποτελεί και η πρόσφατη απόφαση της Eurostat με την οποία τα έργα ΣΔΙΤ που συμβασιοποιήθηκαν στην Ελλάδα δεν επιβαρύνουν το δημόσιο χρέος και το έλλειμμα της κεντρικής κυβέρνησης, σε αντίθεση με τα έργα των οδικών αξόνων. Στην ουσία η Eurostat θεώρησε πως στα έργα ΣΔΙΤ οι ιδιώτες αναλαμβάνουν πραγματικά τον κίνδυνο αποτυχίας του έργου, ενώ στην περίπτωση των οδικών αξόνων το δημόσιο ανέλαβε μεγαλύτερο ρίσκο σε σχέση με αυτό που του αναλογούσε.

Οπως είχε ανακοινωθεί μετά την πρόσφατη συνεδρίαση του ΚΥΣΟΙΠ, "έπειτα από συντονισμένες ενέργειες των υπουργείων Οικονομικών και Οικονομίας, έχουν ήδη προεπιλεγεί 42 επενδυτικά σχέδια, εκτιμώμενου προϋπολογισμού 5,6 δισ. ευρώ, για την υποβολή τους στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων προς έγκριση. Οι προτάσεις αφορούν έργα στους τομείς της ενέργειας, των υποδομών, του τουρισμού, των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνίας, της έρευνας, ανάπτυξης και καινοτομίας και των ιδιωτικών βιομηχανικών επενδύσεων".

Στην ίδια ανακοίνωση αναφερόταν πως "θα δοθεί βαρύτητα, στο αμέσως προσεχές διάστημα, τόσο στην ανάπτυξη ενός δικτύου από νέες μαρίνες, σε συνδυασμό με έργα αναβάθμισης και περαιτέρω αξιοποίησης υφισταμένων, όσο και στον εντοπισμό και στην ομαδοποίηση δημοσίων κτιρίων που χρήζουν ενίσχυσης και αναβάθμισης (στατικής, ενεργειακής, λειτουργικής, αισθητικής)".

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v