Θεσμοί: Σημαντική πρόοδος, συνέχεια εξ αποστάσεως

Για βήματα που έγιναν και τα οποία θα ανοίξουν τον δρόμο σε συζητήσεις που αφορούν στο χρέος και στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης μιλά ανακοίνωση των εκπροσώπων των θεσμών. Συνεχίζουν τη δουλειά από τις έδρες τους.

Θεσμοί: Σημαντική πρόοδος, συνέχεια εξ αποστάσεως

Με μια λιτή ανακοίνωση, Κομισιόν, ΕΚΤ, IMF και ESM γνωστοποιούν την αναχώρηση των επικεφαλής των θεσμών από την Αθήνα. Μιλούν για «σημαντική πρόοδο» που έγινε και υποστηρίζουν ότι η δουλειά με τις ελληνικές αρχές και τα κράτη-μέλη θα συνεχιστεί από τις έδρες τους.

Αναλυτικά:

«Οι θεσμοί και οι ελληνικές αρχές έκαναν σημαντική πρόοδο σε ένα πακέτο πολιτικών που μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για συζητήσεις αναφορικά με τη βιωσιμότητα χρέους και την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του τρίτου ελληνικού προγράμματος. Ολοι οι θεσμοί θα συνεχίσουν να δουλεύουν από τις έδρες τους με τις αρχές και τα κράτη-μέλη για τα τελικά συστατικά ενός πλήρους πακέτου πολιτικής».

Η ελληνική κυβέρνηση πάντως, όπως έγραψε από το πρωί το Euro2day.gr, επιδιώκει να εξασφαλίσει συγκεκριμένη ημερομηνία διεξαγωγής του Eurogroup, καθώς χθες ο Γερούν Ντάισελμπλουμ εμφανίστηκε ελαφρώς… αόριστος, δηλώνοντας ότι μπορεί να γίνει την επόμενη ή τη μεθεπόμενη εβδομάδα.

Η κλεψύδρα γύρισε για μία ακόμα φορά αλλά παρότι όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές μεταδίδουν μια εικόνα σχεδόν κλεισμένης συμφωνίας για τα μέτρα των 5,4 δισ. ευρώ, οι αποστάσεις παραμένουν μεγάλες στο πακέτο των προληπτικών μέτρων. Άλλωστε ακόμα και τα μέτρα των 5,4 δισ. ευρώ είναι «σχεδόν» κλεισμένα, αν και είναι σαφές ότι το παιχνίδι πλέον έχει μεταφερθεί σε άλλο επίπεδο από το εάν το αφορολόγητο θα είναι 9.100 ευρώ ή 8.600 ή 8.182 ευρώ και εάν θα προκύψουν 70 εκατ. ευρώ πρόσθετων εξοικονομήσεων από τις συντάξεις.

Και στη χθεσινή συνάντηση Χουλιαράκη - δανειστών, η απόσταση με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο παρέμεινε αγεφύρωτη. Το ευρωπαϊκό σκέλος των δανειστών ζήτησε διευκρινίσεις και τεχνικές λεπτομέρειες για την ελληνική πρόταση για νομοθέτηση αυτόματου μηχανισμού δημοσιονομικών διορθώσεων, γεγονός το οποίο εκλήφθηκε από την ελληνική κυβέρνηση ως «πρόοδος».

Τα ερωτηματικά όμως παραμένουν και συνίστανται βασικά σε δύο κρίσιμες παραμέτρους: ποιος θεσμός θα είναι αυτός ο οποίος θα πιστοποιεί την απόκλιση ή την κάλυψη των δημοσιονομικών στόχων και ποιος θα έχει το πάνω χέρι στην τελική επιλογή των διορθωτικών μέτρων.

Η ελληνική κυβέρνηση δεν δέχεται καμία άλλη εκδοχή στο πρώτο ερώτημα, πέραν της Eurostat. Αυτή είναι η κοινοτική στατιστική υπηρεσία η οποία σε ετήσια βάση (κάθε Απρίλιο) ανακοινώνει τα απολογιστικά δημοσιονομικά στοιχεία για το προηγούμενο έτος. Το ΔΝΤ φέρεται να μην το δέχεται, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο -σύμφωνα με μία πηγή- να ζητά συμμετοχή και δικού της στελέχους στην έκδοση των ανακοινώσεων για την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών.

Το δεύτερο μεγάλο ζήτημα είναι ποιος θα έχει τον τελευταίο λόγο στην ενεργοποίηση των προληπτικών μέτρων, εφόσον αυτά χρειαστούν. Η ελληνική κυβέρνηση έχει αποδεχθεί τη νομοθέτηση ενός μηχανισμού αυτόματων διορθώσεων, ο οποίος θα προβλέπει οριζόντιες περικοπές δαπανών σε κάθε κωδικό του προϋπολογισμού, περιλαμβανομένων των κωδικών μισθών και συντάξεων.

Στην ελληνική πρόταση, όμως, ο εκάστοτε υπουργός Οικονομικών θα έχει τη δυνατότητα να εξαιρέσει από τις περικοπές κάποιους κωδικούς (π.χ. συντάξεις), υπό την προϋπόθεση ότι θα καλύπτονται με ισοδύναμα μέτρα οι «τρύπες» που θα δημιουργούνται από τις εξαιρέσεις. Προκειμένου αυτή η πρόταση να γίνει πιο πειστική, προτείνονται ακόμα και ποινικές κυρώσεις σε βάρος του υπουργού Οικονομικών ο οποίος θα αθετήσει τη δέσμευση δημοσιονομικών διορθώσεων.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αντιδρά σφόδρα και σε αυτή την πρόταση. Προτείνει, κατά τις ίδιες πηγές, αυτόματες περικοπές μισθών και συντάξεων για την κάλυψη των αποκλίσεων, χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα παρέμβασης από την πλευρά του υπουργού Οικονομικών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v