Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ημερομηνία για Eurogroup περιμένει η κυβέρνηση

Μια ακόμα αναχώρηση των δανειστών από την Αθήνα χωρίς συμφωνία, αλλά και προσπάθειες να γεφυρωθεί το χάσμα. Τι κρύβει το μπαράζ δηλώσεων και οι επαφές στο παρασκήνιο. Τι χωρίζει τις δύο πλευρές στον δημοσιονομικό κόφτη. Ορόσημο Ντάισελμπλουμ οι επόμενες δύο εβδομάδες.

Ημερομηνία για Eurogroup περιμένει η κυβέρνηση

Οι επικεφαλής των δανειστών αναχωρούν σήμερα από την Αθήνα, για μία ακόμα φορά χωρίς συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση.

Σε αντιδιαστολή όμως με την εικόνα αδιεξόδου που διαμορφώθηκε το βράδυ της Μ. Τρίτης και οδήγησε σε αναζήτηση πολιτικής λύσης -χωρίς αποτέλεσμα- από την κυβέρνηση, η χθεσινή συνάντηση του Γιώργου Χουλιαράκη με εκπροσώπους των δανειστών δημιούργησε και πάλι -τουλάχιστον στο κυβερνητικό στρατόπεδο- προσδοκίες συμφωνίας.

«Πρέπει να δουλέψουμε εντατικά για να δημιουργήσουμε τις συνθήκες που θα κάνουν δυνατή τη διεξαγωγή ενός Eurogroup το συντομότερο», δήλωσε χθες ο κοινοτικός επίτροπος Π. Μοσκοβισί, την ώρα που ο πρόεδρος του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ έβαζε ένα νέο άτυπο ορόσημο για τη συνεδρίαση του συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης «την επόμενη ή, στη χειρότερη περίπτωση, τη μεθεπόμενη εβδομάδα».

Η κλεψύδρα γύρισε για μία ακόμα φορά αλλά παρότι όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές μεταδίδουν μια εικόνα σχεδόν κλεισμένης συμφωνίας για τα μέτρα των 5,4 δισ. ευρώ, οι αποστάσεις παραμένουν μεγάλες στο πακέτο των προληπτικών μέτρων. Άλλωστε ακόμα και τα μέτρα των 5,4 δισ. ευρώ είναι «σχεδόν» κλεισμένα, αν και είναι σαφές ότι το παιχνίδι πλέον έχει μεταφερθεί σε άλλο επίπεδο από το εάν το αφορολόγητο θα είναι 9.100 ευρώ ή 8.600 ή 8.182 ευρώ και εάν θα προκύψουν 70 εκατ. ευρώ πρόσθετων εξοικονομήσεων από τις συντάξεις.

Το θέμα του χρέους επανήλθε στο τραπέζι με τις δηλώσεις Ντάισελμπλουμ, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ πήρε θέση απέναντι στο ΔΝΤ για το θέμα των προληπτικών μέτρων, οι Ηνωμένες Πολιτείες όμως διεμήνυσαν ότι στηρίζουν το ΔΝΤ στην επιμονή του για αλλαγές στο ελληνικό πρόγραμμα ώστε να γίνει βιώσιμο.

Το παζλ είναι, για μια ακόμα φορά, για εξαιρετικά δυνατούς λύτες και η κατάληξη της επιδιωκόμενης –φραστικά από όλους- συμφωνίας παραμένει αβέβαια.

Οι μεγάλες διαφωνίες

Και στη χθεσινή συνάντηση Χουλιαράκη - δανειστών, η απόσταση με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο παρέμεινε αγεφύρωτη. Το ευρωπαϊκό σκέλος των δανειστών ζήτησε διευκρινίσεις και τεχνικές λεπτομέρειες για την ελληνική πρόταση για νομοθέτηση αυτόματου μηχανισμού δημοσιονομικών διορθώσεων, γεγονός το οποίο εκλήφθηκε από την ελληνική κυβέρνηση ως «πρόοδος».

Τα ερωτηματικά όμως παραμένουν και συνίστανται βασικά σε δύο κρίσιμες παραμέτρους: ποιος θεσμός θα είναι αυτός ο οποίος θα πιστοποιεί την απόκλιση ή την κάλυψη των δημοσιονομικών στόχων και ποιος θα έχει το πάνω χέρι στην τελική επιλογή των διορθωτικών μέτρων.

Η ελληνική κυβέρνηση δεν δέχεται καμία άλλη εκδοχή στο πρώτο ερώτημα, πέραν της Eurostat. Αυτή είναι η κοινοτική στατιστική υπηρεσία η οποία σε ετήσια βάση (κάθε Απρίλιο) ανακοινώνει τα απολογιστικά δημοσιονομικά στοιχεία για το προηγούμενο έτος. Το ΔΝΤ φέρεται να μην το δέχεται, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο -σύμφωνα με μία πηγή- να ζητά συμμετοχή και δικού της στελέχους στην έκδοση των ανακοινώσεων για την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών.

Το δεύτερο μεγάλο ζήτημα είναι ποιος θα έχει τον τελευταίο λόγο στην ενεργοποίηση των προληπτικών μέτρων, εφόσον αυτά χρειαστούν. Η ελληνική κυβέρνηση έχει αποδεχθεί τη νομοθέτηση ενός μηχανισμού αυτόματων διορθώσεων, ο οποίος θα προβλέπει οριζόντιες περικοπές δαπανών σε κάθε κωδικό του προϋπολογισμού, περιλαμβανομένων των κωδικών μισθών και συντάξεων.

Στην ελληνική πρόταση, όμως, ο εκάστοτε υπουργός Οικονομικών θα έχει τη δυνατότητα να εξαιρέσει από τις περικοπές κάποιους κωδικούς (π.χ. συντάξεις), υπό την προϋπόθεση ότι θα καλύπτονται με ισοδύναμα μέτρα οι «τρύπες» που θα δημιουργούνται από τις εξαιρέσεις. Προκειμένου αυτή η πρόταση να γίνει πιο πειστική, προτείνονται ακόμα και ποινικές κυρώσεις σε βάρος του υπουργού Οικονομικών ο οποίος θα αθετήσει τη δέσμευση δημοσιονομικών διορθώσεων.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αντιδρά σφόδρα και σε αυτή την πρόταση. Προτείνει, κατά τις ίδιες πηγές, αυτόματες περικοπές μισθών και συντάξεων για την κάλυψη των αποκλίσεων, χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα παρέμβασης από την πλευρά του υπουργού Οικονομικών.

Μετά την αποχώρηση των δανειστών, οι διαπραγματεύσεις σε τεχνικό επίπεδο θα συνεχιστούν εξ αποστάσεως, με παροχή πρόσθετων στοιχείων από την ελληνική κυβέρνηση στη βάση της δικής της πρότασης.

Σήμερα άλλωστε αναμένεται και ανακοίνωση από την πλευρά των δανειστών, στην οποία πέραν της καταγραφής... προόδου, θα δίνεται και το σήμα για το πότε θα επιστρέψουν στην Αθήνα οι επικεφαλής. Η Ανάσταση της οικονομίας το Πάσχα πάντως, σε κάθε περίπτωση, έμεινε στη σφαίρα των προσδοκιών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v