Πρωταγωνιστικό ρόλο στα ενεργειακά πράγματα της περιοχής διεκδικεί η Βουλγαρία, προωθώντας συμμαχίες με τις χώρες του Visegrad (Τσεχία, Σλοβακία, Ουγγαρία, Πολωνία) και στηρίζοντας με κάθε μέσο τα σχέδια του Σλοβάκου Επίτροπου Μάρος Σέφκοβιτς για τη δημιουργία της Ενεργειακής Ένωσης.
Παρά το ότι μέχρι τώρα η Βουλγαρία είναι από τις χώρες με τις πιο κλειστές και απολύτως ελεγχόμενες αγορές στην ενέργεια, αξιοποιώντας τη γεωγραφική της θέση και την υψηλή ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια από τις γειτονικές χώρες (Ελλάδα, Τουρκία, Σερβία) προχώρησε στη δημιουργία Χρηματιστηρίου Ενέργειας, του μοναδικού που λειτουργεί στην ευρύτερη περιοχή.
Επίσης, εξασφάλισε την κοινοτική στήριξη και χρηματοδότηση για τη λειτουργία hub (κόμβου) φυσικού αερίου στο έδαφός της, που θα αξιοποιηθεί με την έναρξη λειτουργίας αγωγών όπως ο ΤΑΡ, ο IGB και ο Βουλγαρορουμανικός, που θα επιτρέψουν τη αμφίδρομη διακίνηση φυσικού αερίου από το νότο (Ελλάδα) προς βορρά και αντίστροφα.
Σε ό,τι αφορά στις κινήσεις της γειτονικής χώρας για την επίτευξη των στρατηγικών της στόχων, αυτές εκδηλώθηκαν πριν λίγες μέρες με τις δημόσιες παρεμβάσεις του προέδρου της Rosen Plevneliev, στη διάρκεια συνεδρίου στην πρωτεύουσα της Σλοβακίας, Μπρατισλάβα. Συγκεκριμένα, ο Βούλγαρος πρόεδρος τόνισε μεταξύ άλλων ότι η χώρα του προσβλέπει στη στήριξη της Σλοβακίας και των άλλων χωρών του Visegrad, για ενεργειακά σχέδια, όπως ο λεγόμενος Κάθετος Διάδρομος Φυσικού Αερίου.
Μάλιστα δε, κάλεσε την Ελλάδα και τη Βουλγαρία να συμμετάσχουν σε σχέδια αγωγών που κατατείνουν στην ολοκλήρωση των διασυνδέσεων μεταξύ των χωρών της ΝΑ Ευρώπης. «Επιδιώκουμε να συμβάλλουμε στη δημιουργία μιας ενεργειακής αγοράς στην Κεντρική και ΝΑ Ευρώπη, στην οποία τα ενεργειακά προϊόντα θα διακινούνται ελεύθερα με όρους αγοράς», τόνισε σε δηλώσεις του ο κ. Plevneliev, ενώ εμμέσως πρότεινε τη «συνεργασία» του σχεδίου Eastring το οποίο προωθούν οι χώρες του Visegrad με τον Κάθετο Διάδρομο Φυσικού Αερίου που προωθεί η Βουλγαρία και στον οποίο υποχρεωτικά συμμετέχει και η Ελλάδα.
Πάντως έχει ιδιαίτερη σημασία, ότι ο Βούλγαρος πρόεδρος, με τις τοποθετήσεις του, τάχθηκε υπέρ των σχεδίων χαμηλού κόστους, δηλαδή για διασυνοριακούς αγωγούς που θα συνδέουν τα δίκτυα των επιμέρους κρατών, έναντι των μεγάλων και κοστοβόρων σχεδίων. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, «Το μέλλον δεν ανήκει στα μεγάλα σχέδια αγωγών φυσικού αερίου που κοστίζουν δισεκατομμύρια. Το μέλλον για μας είναι η δημιουργία δικτύων, η μόνη δηλαδή προοπτική για τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Ενεργειακής Αγοράς». Συμπλήρωσε δε τονίζοντας ότι «πρωταρχικός στόχος των πολιτικών θα πρέπει να είναι η διασύνδεση των Εθνικών Δικτύων και η δημιουργία περιφερειακών χρηματιστηρίων ενέργειας, τα οποία θα συμβάλλουν στις συναλλαγές με όρους αγοράς».
Από τα παραπάνω γίνεται σαφές ότι οι στοχεύσεις της Βουλγαρίας, μετά την ακύρωση μεγάλων σχεδίων αγωγών στα οποία συμμετείχε, όπως ο Nabucco και στη συνέχεια ο ρωσικός South Stream, εστιάζεται στην αναβάθμισή της μέσω της αξιοποίησης της γεωγραφικής της θέσης.
Αξιοποιεί συγκεκριμένα το γεγονός ότι με τον ελληνο-βουλγαρικό αγωγό IGB θα αναβαθμιστεί η διασύνδεση με την Ελλάδα και άρα με τον τερματικό LNG της Ρεβυθούσας, ενώ το 2020, με τη λειτουργία του αγωγού ΤΑΡ θα τροφοδοτείται η περιοχή με αζέρικο αέριο.
Έτσι επιτυγχάνεται ο στόχος κάθε χώρα να τροφοδοτείται τουλάχιστον από τρεις πηγές εφοδιασμού (ρωσικό, αζέρικο, υγροποιημένο). Αυτός είναι ο λόγος που από τώρα ίδρυσε το χρηματιστήριο ενέργειας στη Σόφια, ως υποδομή για τη διενέργεια πράξεων όταν ωριμάσουν οι συνθήκες.