Η κυβέρνηση ρίχνει «όλα τα χαρτιά» της στο τραπέζι

Απορρίπτει το νέο «πακέτο» μέτρων. Αναρτά (ακόμη και σήμερα) για διαβούλευση τα νομοσχέδια φορολογικού-ασφαλιστικού. Αντιπροτείνει «τρία βήματα» στους δανειστές και διαμηνύει «δεν πάμε παρακάτω». Δραγασάκης: Εχουμε πολιτικό πρόβλημα με επιπλέον μέτρα.

Η κυβέρνηση ρίχνει «όλα τα χαρτιά» της στο τραπέζι

Η κυβέρνηση περνά στη δράση και ετοιμάζεται «δια παν ενδεχόμενο» ενώ παράλληλα εντείνει την ανεπίσημη «διαπραγμάτευση» με τους δανειστές πριν από την επανεκκίνηση των επίσημων διαβουλεύσεων σήμερα.

Σ' αυτό το πλαίσιο, δεν αποκλείεται να αναρτηθούν σήμερα σε δημόσια διαβούλευση τα δύο νομοσχέδια, φορολογικό και ασφαλιστικό, «προκειμένου να μάθει η κοινωνία ποια είναι η κυβερνητική πρόταση».

Η κατάθεσή τους στη Βουλή θα γίνει (σύμφωνα με την αρχική δέσμευση των υπουργών) όταν ολοκληρωθεί η συζήτηση επ' αυτών με τους θεσμούς, δεδομένου ότι «οι διαφορές που υπάρχουν είναι πολύ μικρές».

«Αν είναι να μας ρίξετε...»

Το «νήμα» που συνδέει όλες τις κινήσεις της κυβέρνησης είναι η άρνησή της να υπαναχωρήσει στο σχέδιο περί νέων μέτρων έως και 3 δισ. ευρώ, η ανάδειξη της παραβίασης της περσινής συμφωνίας με τους δανειστές και η προετοιμασία του εδάφους «για ό,τι κι αν συμβεί» εξαιτίας αυτής της άρνησης -επισήμανση που σαφώς παραπέμπει στο ενδεχόμενο πολιτικής κρίσης.

Οι πληροφορίες από το κεντρικό επιτελείο επιμένουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει διαμηνύσει το «ως εδώ» προς όλες τις πλευρές και, κυρίως, προς την ευρωπαϊκή, η οποία δείχνει «να μην το υποτιμά».

Κατά τις ίδιες πηγές, τούτο γίνεται σαφές από την προειδοποίηση του επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί (στην Ουάσιγκτον) πως η επιμονή των δανειστών στη νομοθέτηση του νέου πακέτου μέτρων θα προκαλέσει πολιτική κρίση στην Ελλάδα, ενώ ανάλογα μηνύματα, λένε, φτάνουν και από ευρωπαϊκά «κέντρα».

Συνεργάτες του πρωθυπουργού παραπέμπουν σε δέσμευσή του μετά τη συμφωνία του περσινού Ιουλίου ότι εάν αυτή παραβιαστεί, η κυβέρνηση δεν θα περιμένει μοιρολατρικά την πτώση της.

Ξεκαθαρίζουν εκ νέου δε, πως δεν τίθεται θέμα αντοχής ή όχι της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, διότι «νομοσχέδιο που θα φέρει την υπογραφή Τσίπρα θα μπορεί να γίνει δεκτό από τους 153 -και το αντίθετο».

Σ' αυτή τη λογική, άλλωστε, κινήθηκε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος (και κεντρικό κυβερνητικό στέλεχος) Πάνος Σκουρλέτης: «Το να βγαίνει από το καπέλο ένα τέτοιο πακέτο (σ.σ. έξτρα μέτρων) δεν είναι συμβιβασμός και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από την ελληνική πλευρά», δήλωσε.

Επίσης, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, μιλώντας χθες το βράδυ σε εκδήλωση (που διοργάνωσε η Ενωτική Κίνηση Ευρωπαϊκής Αριστεράς του Φώτη Κουβέλη), ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Άμεσος κύριος στόχος είναι να κλείσουμε την πρώτη αξιολόγηση, αν και τίποτα δεν μπορεί να είναι σίγουρο, γιατί η διαφωνία δεν είναι μεταξύ Ελλάδας και θεσμών, αλλά στις διαφωνίες μεταξύ τους».

Τόνισε ότι «η κυβέρνηση επιδιώκει να κλείσει την πρώτη αξιολόγηση, χωρίς νέα μέτρα στη βάση των αποφάσεων του καλοκαιριού», προσθέτοντας πως «οτιδήποτε πέρα από αυτή δημιουργεί πολιτικό πρόβλημα, γιατί η κυβέρνηση εκλέχθηκε να εφαρμόσει τη συγκεκριμένη συμφωνία».

Τα τρία βήματα που αντιπροτείνει το Μαξίμου

Η «απάντηση» του Μαξίμου στους δανειστές διαμηνύθηκε χθες το απόγευμα και ήταν αποτέλεσμα πολύωρων συσκέψεων υπό τον κ. Τσίπρα.

Εν ολίγοις:

* Η ελληνική πλευρά επιδιώκει λύση σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων (staff level agreement) στη βάση των θετικών στοιχείων για την οικονομία, τα οποία αναμένεται να επιβεβαιώσει η Eurostat την Πέμπτη. Σ' αυτό το πλαίσιο, θα προωθηθούν τα δύο νομοσχέδια για φορολογικό και ασφαλιστικό.

* Aποτέλεσμα αυτής της εξέλιξης θα είναι το αίτημα στο Eurogroup να κλείσει την πρώτη αξιολόγηση με τα μέτρα των 5,4 δισ. ευρώ (που ορίζει η συμφωνία του περσινού Ιουλίου).

* Αμέσως μετά, να ανοίξει η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους: σ' αυτήν ακριβώς τη διαδικασία, η κυβέρνηση δέχεται να τεθούν προτάσεις για ένα «καλάθι» πρόσθετων μέτρων που θα χρειαστεί να ληφθούν, εάν οι στόχοι του προγράμματος πέσουν έξω.

Το ύψος των μέτρων θα είναι συνάρτηση των αποφάσεων που θα ληφθούν για το χρέος.

Ανάπτυξη αντί νέου γύρου λιτότητας

Στο μεσοδιάστημα των χθεσινών συσκέψεων και με αφορμή τη συνάντησή του στο Μαξίμου με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γίρκι Κατάινεν, ο κ. Τσίπρας επανέλαβε τη θέση ότι η κρίση θα αντιμετωπισθεί με ανάπτυξη και όχι με νέο γύρο λιτότητας.

«Ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, που έχει τεθεί για το 2018, μπορεί να επιτευχθεί εάν υπάρξει αναπτυξιακή ώθηση», δήλωσε, και πρόσθεσε: «Μετά από χρόνια που η συζήτηση είχε επικεντρωθεί στα μέτρα και στη λιτότητα, ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για την ανάπτυξη, τις επενδύσεις και την απασχόληση».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v