Τις θετικές επιπτώσεις για τις ελληνικές τράπεζες από την κίνηση του Μάριο Ντράγκι να προσθέσει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ομόλογα του EFSF αποτιμά σε έκθεσή της η Morgan Stanley.
Οπως αναφέρει, οι ελληνικές τράπεζες έχουν ομόλογα του EFSF ύψους 37 δισ. ευρώ: Η Πειραιώς έχει τίτλους ύψους 14,2 δισ. ευρώ, η Eurobank 10 δισ., η Εθνική 9,1 δισ. και η Alpha 4,3 δισ. ευρώ.
Οι ελληνικές τράπεζες αποτιμούν τα ομόλογα του EFSF στο 100% και περιμένουν κατά μέσο όρο μια θετική επίπτωση mark-to-market ύψους 3% από τις πωλήσεις των ομολόγων στην ΕΚΤ. Η κεντρική τράπεζα θα αγοράσει ως και το 50% κάθε συναλλαγής, κάτι που αναμένεται να ενισχύσει τα κέρδη των τραπεζών, μέσω κερδών από συναλλαγές, κατά 450 εκατ. ευρώ. Σε όρους απόδοσης ιδίων κεφαλαίων, αντιστοιχεί σε 0,6-2,2% ανά τράπεζα.
Η Eurobank αναμένεται να επωφεληθεί περισσότερο και λιγότερο η Alpha Bank, εκτιμά η Morgan Stanley.
Ο διεθνής οίκος εκτιμά ότι εάν οι ελληνικές τράπεζες καταφέρουν να μεταφέρουν το υπόλοιπο 50% των τίτλων στο χαρτοφυλάκιο προς πώληση (trading), η άμεση επίπτωση στα κεφάλαιά τους αναμένεται να διαμορφωθεί μεταξύ 0,7%-2,3% στον βασικό δείκτη εποπτικών κεφαλαίων (Core Tier I), βελτιώνοντας τους δείκτες κατά 12-40 μονάδες βάσης.
Πιο σημαντικές, επισημαίνει η τράπεζα, είναι οι δυνητικές επιπτώσεις για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα, δεδομένου ότι βελτιώνεται ο "ρεαλισμός" της Αθήνας και των δανειστών, δείχνοντας ότι η αξιολόγηση ενδέχεται να ολοκληρωθεί σύντομα. Ο οίκος υπογραμμίζει ότι η πτώση της απόδοσης των ελληνικών κρατικών τίτλων κατά μία ποσοστιαία μονάδα βελτιώνει τις εκτιμήσεις του για τις αποτιμήσεις των τραπεζών κατά 11-12%.
Ο οίκος παραμένει equalweight για τις ελληνικές τράπεζες, καθώς ο ενδεχόμενος συμβιβασμός με τους δανειστές αντισταθμίζεται από τις περιορισμένες αναπτυξιακές προοπτικές.
Παράλληλα, σημειώνει ότι συνεχίζονται οι αναταράξεις στις διαπραγματεύσεις και ενώ η αξιολόγηση αναμένεται να ολοκληρωθεί κάποια στιγμή στις αρχές Μαΐου, είναι πιθανές οι καθυστερήσεις.