Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Η αξιολόγηση δεν αρκεί», τονίζουν οι επιχειρηματίες

Κύκλοι της αγοράς ζητούν από την κυβέρνηση άμεση αλλαγή στρατηγικής, με έμφαση στην τόνωση της παραγωγής, προκειμένου η οικονομία να σταματήσει την πτωτική της πορεία. Θετική αλλά ανεπαρκής η θετική αξιολόγηση από τους θεσμούς.

«Η αξιολόγηση δεν αρκεί», τονίζουν οι επιχειρηματίες

Παρά το γεγονός ότι οι ελπίδες για σταθεροποίηση ή και μικρή ανάκαμψη της οικονομίας κατά το δεύτερο φετινό εξάμηνο παραμένουν ζωντανές, η παράταση της διαδικασίας αξιολόγησης και η απουσία σαφούς στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης έχουν κουράσει τον επιχειρηματικό κόσμο και έχουν προσγειώσει τις προσδοκίες του.

Ενώ λοιπόν στα τέλη του 2015 υψηλόβαθμοι παράγοντες του ΣΕΒ προέβλεπαν θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης στην οικονομία από την αρχή κιόλας του 2016, το πρόσφατο δελτίο του Συνδέσμου περιγράφει μια πιο δύσκολη κατάσταση:

«Χωρίς να υπάρχει ορατή διέξοδος από την κρίση και την ύφεση, η πραγματική οικονομία αδυνατεί να σταθεί στα πόδια της αλλά και το τραπεζικό σύστημα πελαγοδρομεί, αφού δεν μπορεί να προσφέρει ρευστότητα στην παραγωγική οικονομία, δεδομένου ότι συντηρείται με πόρους της ΕΚΤ», σημειώνεται χαρακτηριστικά ενώ σε άλλο σημείο αναφέρεται ότι:

«Δεν υπάρχει εμπιστοσύνη στις πολιτικές που ακολουθούνται, παρόλο που η κυβέρνηση λογιστικά και μόνο φαίνεται να συμμορφώνεται με τη μνημονιακή διαδικασία, όσον αφορά στη δημοσιονομική προσαρμογή. Υπάρχει διάχυτη η αίσθηση ότι τυχόν αδιέξοδα στη χρηματοδότηση του κράτους επιφέρουν διαρκώς όλο και υψηλότερη φορολόγηση. Ταυτόχρονα, δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιο αξιόπιστο αναπτυξιακό σχέδιο, που να περιλαμβάνει μείωση των φορολογικών συντελεστών με πάταξη της φοροδιαφυγής, μείωση του μεγέθους του κράτους στα όρια των δυνατοτήτων της ιδιωτικής οικονομίας, θέσπιση φορολογικών κινήτρων για την ενίσχυση των επενδύσεων, μαζί με την κινητοποίηση πόρων μέσω διαρθρωτικών ταμείων, ΣΔΙΤ, επίσπευσης και επέκτασης του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, του νέου ανεξάρτητου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων και φυσικά μέσω της ταχείας εφαρμογής των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για τη δημιουργία ενός φιλικού προς την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις θεσμικού πλαισίου κ.ο.κ.».

Προς την ίδια κατεύθυνση κινούνται και όσα δήλωσε στο Euro2day.gr ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδας κ. Ευριπίδης Δοντάς: «Η κυβέρνηση θα έπρεπε παράλληλα με τη διαπραγμάτευση, να δημιουργούσε με ταχείς ρυθμούς κανόνες-πλαίσια έτσι ώστε τουλάχιστον να ξεκολλήσουμε από εκεί που είμαστε. Γιατί αν συνεχίσουμε στην ίδια πορεία, θα δούμε να κλείνουν κι άλλες βιομηχανίες, πέρα από αυτές που είδαμε να διακόπτουν τη δραστηριότητά τους κατά τους τελευταίους μήνες. Αυτό σημαίνει πως χρειάζονται άλλοι κανόνες, ξέχωρα από την υπάρχουσα διαπραγμάτευση και το ζήτημα του χρέους. Κάτι τέτοιο όμως δεν διαφαίνεται αυτή τη στιγμή. Πρέπει όλοι μας να αλλάξουμε νοοτροπία -ως λαός, ως Πολιτεία, ως σύνολο- και να δούμε ξεκάθαρα την αλήθεια: Να πιστέψουμε δηλαδή πως η παραγωγή είναι ο μόνος τρόπος για να βγούμε από το πρόβλημα».

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως ο ΙΟΒΕ επιδείνωσε ελαφρά πρόσφατα την πρόβλεψή του για το ΑΕΠ του 2016, μιλώντας για μια ύφεση της τάξεως του 1%, παρά τον ανοδικά προβλεπόμενο τουρισμό. Μάλιστα, ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ κ. Νίκος Βέττας αναφέρθηκε σε έλλειψη σωστού προγραμματισμού στην πολιτική, τονίζοντας πως όσο δεν μεταρρυθμίζεται η οικονομία, τόσο περισσότερο απομακρύνεται η ημερομηνία λήξης της κρίσης.

Κύκλοι της αγοράς επίσης επισημαίνουν τις καθυστερήσεις που δημιουργούνται στο θέμα της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων, εκκρεμότητα που όσο διατηρείται, τόσο φέρνει σε ολοένα και πιο δύσκολη θέση τις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις της χώρας. «Οι πρώτες σοβαρές κινήσεις αναμένονται από το φθινόπωρο και μετά, όταν οι αντοχές πολλών επιχειρήσεων έχουν εξαντληθεί εδώ και καιρό», συμπληρώνουν οι ίδιοι κύκλοι.

Επίσης γκρίνιες εκφράζονται για τη συνεχιζόμενη καθυστέρηση στην ψήφιση του νόμου περί κινήτρων, αλλά και για την αργοπορία έναρξης του νέου ΕΣΠΑ.

Παράλληλα, όλοι αναγνωρίζουν πως χρειάζεται πολλή δουλειά ακόμη προκειμένου η χώρα να είναι σε θέση να προσελκύσει σημαντικές επενδύσεις από το εξωτερικό. Μιλώντας μάλιστα σε πρόσφατη ημερίδα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Ανάπτυξης κ. Ηλίας Ξανθάκος τόνισε πως μια επένδυση δεν έρχεται «παρά το ότι», αλλά «εξαιτίας του ότι», σημειώνοντας πως «πρέπει να προσπαθήσουμε περισσότερο για να προσελκύσουμε επενδύσεις» και πως απαιτείται να εργαστούμε αποτελεσματικά πάνω σε πέντε βήματα:

Αναβάθμιση λειτουργίας-δυνατοτήτων του Enterprise Greece, επαναξιολόγηση του όρου στρατηγικές εξελίξεις, αλλαγή του Ν. 3427, νέος κώδικας για πολίτες τρίτων χωρών που επενδύουν στη χώρα και βελτίωση του κλίματος που σήμερα δεν είναι ιδιαίτερα φιλικό για τους επενδυτές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v