Ενα 24ωρο πριν από την έναρξη της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, το τοπίο της διαπραγμάτευσης για το «ελληνικό ζήτημα» μοιάζει με κινούμενη άμμο, ενώ η κίνηση της κυβέρνησης να επισπεύσει τις συζητήσεις (και, ενδεχομένως, τις πολιτικές εξελίξεις...) μέσω των δύο νομοσχεδίων, στέλνει ευανάγνωστα μηνύματα στους θεσμούς.
Σ' αυτό το πλαίσιο, η κοινή διαπίστωση Τσίπρα-Ολάντ, κατά τη χθεσινή τους συνάντηση στο Παρίσι, ότι η συμφωνία για την αξιολόγηση «πρέπει να κλείσει την ερχόμενη εβδομάδα» ήταν το μίνιμουμ που θα περίμενε η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή.
Για το μείζον ερώτημα «πώς θα κλείσει», οι δύο ηγέτες μίλησαν επί 15λεπτο χωρίς την παρουσία των συνεργατών τους, ωστόσο καμία πλευρά δεν έριξε (ακόμη) φως σ' αυτό το τετ α τετ.
Ελληνικές πηγές αναφέρουν ότι ο Γάλλος πρόεδρος «έδειξε πλήρη κατανόηση για τις ελληνικές θέσεις», ότι «αποδέχθηκε πως η χώρα εφαρμόζει πλήρως τις υποχρεώσεις της» και «η πορεία της ελληνικής οικονομίας είναι πλέον θετική».
Ο πρωθυπουργός εστίασε στις μεγάλες διαφωνίες με το ΔΝΤ, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι ενώ το Ταμείο προέβλεπε ύφεση 2,3%, εν τέλει ανακοίνωσε (την Τρίτη) ύφεση 0,2%.
Φυσικά, συζήτησε με τον κ. Ολάντ την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στη σύνταξη των δύο νομοσχεδίων (ασφαλιστικό-φορολογικό) πριν ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση. Κατά τις ίδιες πηγές, πρόβαλε το επιχείρημα που είχε αναπτύξει και στις κοινές δηλώσεις του με τον Πορτογάλο πρωθυπουργό τη Δευτέρα, ότι η Ελλάδα διεκδικεί το δικαίωμα να αποφασίζει για το μίγμα των μέτρων.
Ο κ. Τσίπρας φέρεται να διευκρίνισε πως η σύνταξη των δύο νομοσχεδίων δεν συνιστά «μονομερή ενέργεια» καθώς η ψήφισή τους από τη Βουλή θα γίνει μετά τη συμφωνία.
Κοινές δηλώσεις δεν υπήρξαν καθώς δεν επρόκειτο για επίσημη συνάντηση αλλά «εργασίας».
Από τα τέλη Φεβρουαρίου η συζήτηση...
Διασταυρωμένες πληροφορίες του Euro2day.gr αναφέρουν ότι το κυβερνητικό επιτελείο είχε προσανατολιστεί εδώ και ενάμιση μήνα στη νομοθετική επίσπευση επιμέρους ζητημάτων στα οποία θα υπήρχε (σταδιακά) συμφωνία με τους θεσμούς.
Τη σχετική συζήτηση είχε κάνει ο πρωθυπουργός με Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους, με αφορμή (τότε) το αγροτικό ζήτημα και την εκτόνωση που επετεύχθη μέσα από τον διάλογο που ο ίδιος επιδίωξε -και πέτυχε.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η στάση των συνομιλητών του δεν ήταν αρνητική, ωστόσο συμφωνήθηκε να δοθεί «πίστωση χρόνου» στο κλείσιμο της αξιολόγησης.
Οι συνεχείς καθυστερήσεις, η διαρροή της συνομιλίας Τόμσεν-Βελκουλέσκου και ο ορατός κίνδυνος (ή το σχέδιο...) να φτάσουμε στον Ιούλιο, οδήγησαν στην απόφαση της Τρίτης.
«Πρόκειται για ελεγχόμενη πίεση», αναφέρει στο Euro2day.gr κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας. Επισημαίνει δε, ότι «η ευρωπαϊκή πλευρά δεν αιφνιδιάσθηκε», παραπέμποντας στα επίσημα και ανεπίσημα σχόλια «κύκλων» των Βρυξελλών και του Βερολίνου.
«Είναι άλλο πράγμα 'συντάσσω νομοσχέδιο', άλλο 'το ψηφίζω στη Βουλή' και άλλο 'το εφαρμόζω'», τονίζει χαρακτηριστικά... συμπλέοντας με τη δήλωση του αναπληρωτή εκπροσώπου της Κομισιόν Αλεξάντερ Βιντερστάιν ότι «για να τεθούν σε εφαρμογή τα νομοσχέδια, προαπαιτούμενο είναι η συμφωνία των ελληνικών αρχών με τους θεσμούς».
Σε Στρασβούργο και Βρυξέλλες
Σήμερα ο κ. Τσίπρας είχε συνάντηση και γεύμα εργασίας με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος, εσχάτως, εμφανίζεται φιλικός προς την ελληνική κυβέρνηση και δηλώνει ανήσυχος για «κατάρρευση» της ΕΕ, εάν επικρατήσει το Brexit.
Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στις Βρυξέλλες, προκειμένου να συμμετάσχει ως προσκεκλημένος ομιλητής σε προγραμματισμένο δείπνο εργασίας (7 μ.μ.) με ανώτατα στελέχη του Ιδρύματος Άξελ Σπρίνγκερ, με θέμα την κατάσταση και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.