«Δεν είμαι διατεθειμένος να καταθέσω νομοσχέδιο με μικρότερο αφορολόγητο», δήλωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος χθες κι ενώ είχε ανακοινώσει πως παίρνουν τον δρόμο για τη Βουλή τα δύο νομοσχέδια, φορολογικό και ασφαλιστικό, χωρίς να έχει κλείσει η αξιολόγηση.
Οπως αποκάλυψε χθες το πρωί το Euro2day.gr, την ίδια προειδοποίηση αλλά σε "κοφτό" ύφος έκανε... 22 ώρες νωρίτερα στους εκπροσώπους των τεσσάρων θεσμών: "Mε εμένα υπουργό Οικονομικών, το αφορολόγητο δεν πέφτει κάτω από τα 9.100 ευρώ. Αν επιμείνετε, βρείτε άλλον υπουργό να το κάνει".
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, δεν πρόκειται για "περιστατικό" που σημειώθηκε σε μία φορτισμένη στιγμή της διαπραγμάτευσης με το κουαρτέτο: "Η λέξη παραίτηση ακούστηκε για πρώτη φορά από υπουργό της κυβέρνησης Τσίπρα στους εκπροσώπους των δανειστών, στους οποίους εστάλη το μήνυμα ότι μία τέτοια κίνηση... δεν θα περιορισθεί στον κ. Τσακαλώτο", επισημαίνει κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος στο Euro2day.gr.
Ο ίδιος δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνείας, παραπέμποντας με νόημα στη φράση του Αλέξη Τσίπρα την προηγούμενη Δευτέρα, κατά την ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του: "Ως εδώ, ούτε χιλιοστό πίσω από τη συμφωνία του περσινού Ιουλίου".
Ετερες πληροφορίες αναφέρουν ότι το "μήνυμα", που έφθασε στα ευρωπαϊκά κέντρα, συνδέεται με τα ταξίδια που αποφάσισε εκτάκτως να πραγματοποιήσει ο πρωθυπουργός: στο Παρίσι σήμερα και στο Στρασβούργο αύριο για τετ α τετ με τον Φρανσουά Ολάντ και τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, χωρίς να αποκλείονται συναντήσεις με την Ανγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο, ή με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στις Βρυξέλλες.
Ντρίπλες και μπλόφες...
Το Μαξίμου εκτιμά ότι το "δράμα" της διαπραγμάτευσης για το κλείσιμο της αξιολόγησης φτάνει στην κορύφωσή του, με καθοριστικό σταθμό, ενδεχομένως, την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον (Παρασκευή-Κυριακή).
"Οι παίκτες παίρνουν θέσεις, οι ντρίπλες και οι μπλόφες θα κυριαρχήσουν τις επόμενες ημέρες", λένε οι επιτελείς του.
Προς τούτο, επικαλούνται τις αντιφατικές δηλώσεις κορυφαίων στελεχών της ΕΚΤ (υπέρ της παραμονής του ΔΝΤ τάχθηκε χθες το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής Μπενουά Κερέ, αντικατάστασή του από τον ESM πρότεινε προ ημερών το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Έβαλντ Νοβότνι).
"Φιλικές" μάλιστα χαρακτηρίσθηκαν από κυβερνητικά στελέχη οι χθεσινές δηλώσεις του... Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: με αφορμή την περίφημη συνομιλία Τόμσεν-Βελκουλέσκου στην οποία αφηνόταν να εννοηθεί πως το Ταμείο θα απειλούσε να αποσυρθεί από το πρόγραμμα, ώστε να πιεστούν οι Ευρωπαίοι πιστωτές να προσφέρουν ελάφρυνση χρέους στην Αθήνα, τόνισε μεν ότι "η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα έχει συμφωνηθεί», για να συμπληρώσει ωστόσο, «οπωσδήποτε δεν θα αφεθούμε να εκβιαστούμε».
Τα δύο νομοσχέδια-κρίκοι
"Κλειδί" στην τακτική του κυβερνητικού επιτελείου, από δω και πέρα, είναι η διασφάλιση της συμφωνίας του περσινού Ιουλίου, καθώς πίσω από τις χθεσινές παρεμβάσεις του ΔΝΤ είδε προσπάθεια... τροποποίησής της "επί το σκληρότερο".
Για τον λόγο αυτό, στη μεσημεριανή σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον κ. Τσίπρα οριστικοποιήθηκε η τακτική της επιτάχυνσης της διαπραγματευτικής διαδικασίας, μέσω των νομοσχεδίων-κρίκων, του ασφαλιστικού και του φορολογικού.
Οπως ανακοινώθηκε στη συνέντευξη Τύπου των Ευκλείδη Τσακαλώτου, Γιώργου Κατρούγκαλου και Γιώργου Σταθάκη, ξεκινά από... σήμερα η συγγραφή των δύο νομοσχεδίων, στη βάση όσων έχουν συμφωνηθεί μέχρι τώρα με τους θεσμούς.
Οσα σημεία έχουν παραμείνει ανοικτά, "θα κλείσουν", λένε, με την επιστροφή του κουαρτέτου (τη Δευτέρα, κατά τις ανακοινώσεις), ώστε να προστεθούν στα κείμενα.
"Τότε και μόνο τότε τα δύο νομοσχέδια θα κατατεθούν στη Βουλή", τονίζουν, διευκρινίζοντας με τον τρόπο αυτό ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να νομοθετήσει μονομερώς αλλά σε συμφωνία "τουλάχιστον με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς".
"Μέσα από αυτή τη διαδικασία επισπεύδουμε τις συζητήσεις και ολοκληρώνουμε τα συμφωνηθέντα", αναφέρει στο Euro2day.gr κεντρικό στέλεχος του Μαξίμου.
Μένει να φανεί, ωστόσο, εάν για την κίνηση αυτή «που επισπεύδει τις εξελίξεις» ήταν ενήμεροι ευρωπαϊκοί κύκλοι, ή εάν το επιτελείο Τσίπρα ενήργησε αιφνιδιαστικά...
Να «κατοχυρώσουμε» την περσινή συμφωνία
Σε πρώτο επίπεδο, συνεπώς, το "χαρτί" των νομοσχεδίων επελέγη προκειμένου:
Πρώτον, να «κατοχυρωθεί» η συμφωνία του περσινού Ιουλίου.
Δεύτερον, να περάσουν «στο χαρτί» τα σημεία συμφωνίας σε φορολογικό και ασφαλιστικό, «προκειμένου να μην υπάρξουν παλινδρομήσεις».
Το γεγονός ότι ο κ. Σταθάκης δεν δρομολογεί, αντίστοιχα, νομοσχέδιο για τα κόκκινα δάνεια, επιβεβαιώνει τις πληροφορίες ότι, εν προκειμένω, η απόσταση κυβέρνησης-θεσμών είναι πολύ μεγάλη.
Σε δεύτερο επίπεδο, η κίνηση αυτή αποσκοπεί και στη διάλυση των εντυπώσεων περί «ναυαγίου» μετά τη διακοπή της διαπραγμάτευσης προχθές τη νύχτα -η οποία, ως γνωστόν, αποδόθηκε στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ (σ.σ. σήμερα αναχωρεί για Ουάσιγκτον ο κ. Σταθάκης και αύριο ο κ. Τσακαλώτος».
«Αλλά αυτό είναι το έλασσον», όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές.